20.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Ενισχύεται με ελεγκτές το ΣΔΟΕ μετά το “χτύπημα” του κυκλώματος στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Μπορεί το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) να μην είναι, πλέον, Ειδική Γραμματεία, ωστόσο και ως Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών δείχνει τα… δόντια του.

Έχοντας περάσει από σαράντα κύματα τα προηγούμενα χρόνια κι έχοντας απωλέσει μεγάλο αριθμό του ελεγκτικού του δυναμικού, που στελέχωσε την ΑΑΔΕ, το ΣΔΟΕ ετοιμάζεται να ενισχυθεί και να ανεβάσει στροφές. Αυτήν τη στιγμή οι ελεγκτικές «αιχμές» του Σώματος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι ζήτημα αν διαθέτουν πάνω από 90 έμπειρους ελεγκτές, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις και τις υποσχέσεις των προηγούμενων χρόνων, η Υπηρεσία δεν ενισχύθηκε.

Οι πληροφορίες του iefimerida αναφέρουν ότι σιγά- σιγά τα «κενά» θα κλείσουν και μέσα στον Ιούλιο αναμένονται οι πρώτοι 50 ελεγκτές με απόσπαση από άλλες υπηρεσίες.

Το ΣΔΟΕ εδώ και καιρό δεν έχει την αρμοδιότητα των προληπτικών ελέγχων, η οποία έχει περάσει εξ ολοκλήρου στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και η περίμετρος των ελέγχων του καλύπτει μεγάλες υποθέσεις λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής με προεκτάσεις στο «ξέπλυμα», υποθέσεις απάτης με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, ενώ έχει και stock εισαγγελικών παραγγελιών που «κλείνουν» Με δεδομένο ότι οι έλεγχοι, πλέον, δεν έχουν καμία σχέση με τη μεθοδολογία των προηγούμενων ετών και τα «χτυπήματα» στα «τυφλά», στο ΣΔΟΕ αξιοποιούν τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων που πληθαίνουν με στοιχεία, καθώς και το risk analysis, προκειμένου το λιγοστό προσωπικό να μην εξαντλείται σε ατέρμονες έρευνες αλλά να «χτυπάει» στο «ψαχνό».

Πώς θα αξιολογεί η Επιτροπή τις καταγγελίες

Με αυτήν ακριβώς τη λογική, Απόφαση του υπουργού Οικονομικών ορίζει ειδική Επιτροπή στο Σώμα, η οποία θα αξιολογεί και θα διαβαθμίζει όλες τις πληροφορίες και καταγγελίες. Η αξιολόγηση συνίσταται στο χαρακτηρισμό της πληροφορίας από πλευράς ενδιαφέροντος και αμεσότητας δράσης που απαιτεί, ειδικότερα:

i. Ως προς το ενδιαφέρον:

  • Χωρίς ενδιαφέρον (βαθμός ενδιαφέροντος 0). Τίθεται με απόφαση της Επιτροπής στο αρχείο, από το οποίο μπορεί να ανασυρθεί εφόσον προκύψουν νεότερα στοιχεία,
  • Απλή μικρού ενδιαφέροντος (βαθμός ενδιαφέροντος 1). Τίθεται σε προσωρινό αρχείο μέχρι να διερευνηθούν οι σημαντικότερες πληροφορίες
  • Ενδιαφέρουσα σημαντική (βαθμός ενδιαφέροντος 2). Εντάσσεται για περαιτέρω διερεύνηση στον προγραμματισμό δράσης της αρμόδιας Επιχειρησιακής Διεύθυνσης
  • Πολύ ενδιαφέρουσα εξόχως σημαντική (βαθμός ενδιαφέροντος 3). Διαβιβάζεται για άμεση διερεύνηση με έκδοση εντολής ελέγχου
  • Ειδικού χειρισμού (βαθμός ενδιαφέροντος 4). Διαβιβάζεται άμεσα για την κατά προτεραιότητα διερεύνηση με έκδοση εντολής ελέγχου, με παράλληλη ενημέρωση του Γενικού Διευθυντή και του Γενικού Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας

ii Ως προς το επείγον των ενεργειών:

  • Κοινή: Ένταξη στον προγραμματισμό δράσης της αρμόδιας Επιχειρησιακής Διεύθυνσης (κατόπιν γνωμοδότησης της Επιτροπής).
  • Επείγουσα: Άμεση ενέργεια (έκδοση εντολής ελέγχου), με τη λήψη πληροφοριακού δελτίου.
  • Εξαιρετικώς επείγουσα: Η πληροφορία, με τη λήψη και κατόπιν έγκρισης του Προέδρου της Επιτροπής, διαβιβάζεται άμεσα για ενέργεια. Τα λοιπά μέλη της Επιτροπής ενημερώνονται στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της.

«Οργιάζουν» τα κυκλώματα με παρασκευή προϊόντων «μαϊμού»

Το τελευταίο μεγάλο «χτύπημα» του Σώματος,  έγινε σε συνεργασία με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, όπου αποκαλύφθηκε ένα απίστευτο κύκλωμα παρασκευής επώνυμων αρωμάτων- «μαϊμού», τα οποία διοχετεύονταν σε όλη την Ελλάδα.

Τα ευρήματα στο Ηράκλειο ήταν εντυπωσιακά, καθώς φανερώνουν μια καλοστημένη επιχείρηση με τεράστιους τζίρους, αλλά η συνέχεια θα δοθεί στην Αθήνα, καθώς το ΣΔΟΕ ελέγχει εξονυχιστικά το πελατολόγιο του κυκλώματος, προκειμένου να γίνουν νέοι έλεγχοι.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκπαιδευτικές ενημερώσεις ελαιοπαραγωγών από την Περιφέρεια Κρήτης και το ΕΛΜΕΠΑ

Συνεχίζονται οι εκπαιδευτικές ενημερώσεις των ελαιοπαραγωγών στους Δήμους του...

Συνάντηση Σέβης Βολουδάκη με τον υπουργό Yγείας Άδωνι Γεωργιάδη

Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη είχε η...

Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στο «Greek Luxury Tourism Workshop» στο Κουβέιτ

Η Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο της συνεχούς και αδιάλειπτης...

Ηράκλειο: Πέντε καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά πέντε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας...