14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ενοχή για Σμπώκο και Κάντα προτείνει η εισαγγελέας

Ημερομηνία:

Την ενοχή των τριών πρώην υψηλόβαθμων στελεχών του Υπουργείου Άμυνας για την υπόθεση της προμήθειας του συστήματος τηλεπικοινωνιών του στρατού ΕΡΜΗΣ-2, ζήτησε η εισαγγελέας Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ελένη Καρκαμπούνα. Πρόκειται για τον πρώην διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, Γιάννη Σμπώκο (κεντρική φώτο), τον αναπληρωτή του, Αντώνη Κάντα και το πρώην στέλεχος της επίμαχης Διεύθυνσης Νικόλαο Λεονταρίτη.

Μετά από πολύμηνη διαδικασία που πλέον βαίνει στο τέλος της με την ετυμηγορία των δικαστών σε λίγες ημέρες, η εισαγγελέας προτείνει πως οι τρεις τους είναι ένοχοι για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας σε απιστία στην υπηρεσία. Σύμφωνα με την κ. Καρκαμπούνα, ο κ. Κάντας πρέπει να κηρυχθεί ένοχος και για την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που αντιμετωπίζει σύμφωνα με το κατηγορητήριο σε βάρος του.

Κάντας

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΝΤΑΣ

Η εισαγγελική λειτουργός, αξιολογώντας όλα τα στοιχεία της δικογραφίας και τις μαρτυρικές καταθέσεις, τόνισε στους δικαστές πως το επίδικο σύστημα τηλεπικοινωνιών, που είχε ανατεθεί στην ΕΑΒ με υποκατασκευάστρια και υπεύθυνη για τον σχεδιασμό του την Siemens, απεδείχθη πλήρως αναποτελεσματικό, κάτι το οποίο -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- δεν ενδιέφερε αυτούς που έλαβαν την απόφαση για την αγορά του από το Δημόσιο: «Δεκαέξι χρόνια μετά, το σύστημα δεν λειτουργεί. Είναι μια σειρά μισοτελειωμένου, άχρηστου, μη-λειτουργικού και αναχρονιστικού συστήματος. Θα μπορούσαμε να κάνουμε χρήση του; Όχι, κύριε πρόεδρε. Ποιόν ενδιέφερε, άλλωστε; Τον κύριο Τσοχατζόπουλο και τους συνεργούς του; Προφανώς όχι».

Να σημειωθεί πως κατά την δικογραφία, που αποτελεί σκέλος της μεγάλης υπόθεσης των “ωφέλιμων πληρωμών” της Siemens, αυτουργός της πράξης της απιστίας θεωρείται ο πρώην υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος ωστόσο δεν διώχθηκε για το αδίκημα, καθώς βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών η πράξη έχει παραγραφεί.

Όπως είπε στην αγόρευση της η εισαγγελέας: «Ο Τσοχατζόπουλος επιδόθηκε στην κατάρτιση ενός σχεδίου απιστίας, προκειμένου να ελαττώσει την περιουσία του ελληνικού Δημοσίου, τοποθετώντας σε καίριες θέσεις έμπιστους δικούς του ανθρώπους». Και αναφερόμενη στους τρεις κατηγορούμενους τόνισε πως από τις θέσεις που κατείχαν μερίμνησαν ώστε η σύμβαση για τα ΕΡΜΗΣ 2 να γίνει με επωφελείς διατάξεις για την Siemens και όχι για το Δημόσιο του οποίου μειώθηκε η περιουσία. Είναι υπεύθυνοι -επισήμανε η εισαγγελέας- γιατί εισηγήθηκαν την υπογραφή μιας μη επωφελούς σύμβασης. Η Siemens λειτουργούσε ως το αόρατο χέρι που κινούσε τα νήματα με ταχύτητες φωτός».

Τόνισε δε η εισαγγελική λειτουργός πως σκόπιμα επιλέχθηκε η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης αντί ενός διεθνή διαγωνισμού ώστε να μην εξασφαλιστούν καλύτερες τιμές και επιλογές συστημάτων για το Δημόσιο.

Αναφερόμενη η εισαγγελέας στον κ. Κάντα -κατηγορούμενο ήδη σε άλλες δικογραφίες που αφορούν εξοπλιστικά- υποστήριξε πως ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ με επιλογή και σκοπιμότητα αρνείται την πράξη του χρηματισμού με ποσό 500 χιλιάδων από το πρώην στέλεχος της Siemens Πρόδρομο Μαυρίδη, ενώ έχει ομολογήσει ότι πήρε χρήματα για άλλες αγορές του Υπουργείου Άμυνας: «Προσπαθεί πάση θυσία να μην συνδεθεί το όνομά του με τη Siemens, η οποία προφανώς τον έχει “εξασφαλίσει” και με άλλα ποσά, διάσπαρτα ανά τον πλανήτη, που δεν θα βρεθούν ποτέ» ανέφερε η κ. Καρκαμπούνα-

Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση των ΕΡΜΗΣ-2 είχε απαγγελθεί κατηγορία και σε τέταρτο πρώην στέλεχος της Διεύθυνσης Εξοπλισμών ο οποίος έχει αποβιώσει.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ