16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Ενταση στην Ιεράπετρα – Πολίτες μπροστά στα φορτηγά με τις ανεμογεννήτριες

Ημερομηνία:

Την απόφαση να μπλοκάρουν την μεταφορά των ανεμογεννητριών οι οποίες προορίζονται να εγκατασταθούν δίπλα σε αρχαιολογικούς χώρους στην περιοχή «Ισθμός» της Ιεράπετρας, πήραν οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής.

Στο άκουσμα ότι οι ανεμογεννήτριες, που έχουν φτάσει εδώ και μέρες με πλοία στο Ηράκλειο, φορτώθηκαν σε οχήματα για να μεταφερθούν στο σημείο εγκατάστασης, οι κάτοικοι κινητοποιούνται και δηλώνουν πως δεν θα επιτρέψουν την εγκατάστασή τους.

Οι κάτοικοι πραγματοποίησαν μπλόκο στις 12 το μεσημέρι στο χωριό της Παχειάς Άμμου, προκειμένου να εμποδίσουν την μεταφορά τους. Στη συνέχεια μετακινήθηκαν στην Επισκοπή, στην είσοδο του χωματόδρομου που οδηγεί στον χώρο εγκατάστασης όπου βρέθηκαν μπροστά από τα θηριώδη μηχανήματα που μεταφέρουν τμήματα των ανεμογεννητριών.

Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας οι κάτοικοι παραμένουν στο σημείο εμποδίζοντας την διέλευση των βαρέων οχημάτων. Η αστυνομία απειλεί τους συγκεντρωμένους ότι θα τους συλλάβει και θα περάσουν αυτόφωρο ενώ τους εκφοβίζουν πως στέλνουν κλούβες για να γίνουν συλλήψεις. Την ίδια ώρα περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής προσέρχονται στο σημείο ενισχύοντας το μπλόκο ενώ γίνεται έκκληση σε πολίτες να μεταβούν στο σημείο για να ενισχύσουν τους διαμαρτυρόμενους.

Τα φορτηγά με τα τμήματα των ανεμογεννητριών που έχουν μπλοκαριστεί από τους κατοίκους.

Φωτό: Μαρία Τσαγκαράκη

Φωτό: Μαρία Τσαγκαράκη

Gepostet von Pavlos Daskalakis am Montag, 11. Mai 2020

Εν τω μεταξύ, πολλά ακόμα κομμάτια των ανεμογεννητριών παραμένουν στο λιμάνι του Ηρακλείου ενώ δίπλα τους έχουν τοποθετηθεί πλατφόρμες έτοιμες να τα μεταφέρουν στην Ιεράπετρα.

Ανεμογεννήτριες στο λιμάνι του Ηρακλείου

Σε σημερινό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», οι κάτοικοι της περιοχής αποδίδουν για ακόμα μία φορά τεράστια ευθύνη στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, στην προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού αλλά και στην ίδια την κ. Μενδώνη για την παράκαμψη της αρχαιολογικής νομοθεσίας προς όφελος των επενδυτών.

Για το θέμα, που ανέδειξε και τον περασμένο Οκτώβριο η «Εφ.Συν.», οι κάτοικοι κατέθεσαν προσφυγή προς το υπουργείο Πολιτισμού, καταγγέλλοντας πως οι ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν σε απόσταση αναπνοής από πολύ γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως της Βασιλικής, της Παχιάς Αμμου και του Χαλασμένου, ενώ θα έχουν οπτική επαφή με άλλες θέσεις όπως ο λόφος «της Αφροδίτης το Κεφάλι», που απέχει 200 μέτρα, ή το φρούριο της Καζάρμας, που βρίσκεται στον απέναντι λόφο.

Οι κάτοικοι χαρακτηρίζουν περίεργη την… αβλεψία της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, Χρύσας Σοφιανού, που δεν αντέδρασε για τη σχεδιαζόμενη επένδυση μέσα στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο ακόμα και όταν οι επενδυτές παραβίασαν τους όρους της άδειας προκαταρκτικών εργασιών. Συγκεκριμένα, αν και απαγορευόταν ρητά η διάνοιξη δρόμων, εντούτοις ανοίχτηκαν δρόμοι μήκους 350 μέτρων ώς την κορυφή του λόφου. Τότε, η κ. Σοφιανού δήλωνε πως δεν επρόκειτο για δρόμους αλλά για «επιφανειακό καθαρισμό».

Οι δρόμοι που η αρχαιολογική υπηρεσία βλέπει ως «επιφανειακούς καθαρισμούς»

Λευκή επιταγή

Με την εκτίμηση αυτή είχε διαφωνήσει η πρώην υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, που έκανε δεκτή την προσφυγή των κατοίκων και παρέπεμψε το θέμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για πιο ενδελεχή έρευνα. Τη λύση για τους επενδυτές έδωσε η αλλαγή κυβέρνησης, καθώς η νέα υπουργός, Λίνα Μενδώνη, ανακάλεσε την παραπομπή του θέματος στο ΚΑΣ, λόγω «μη ύπαρξης νέων στοιχείων», δίνοντας στην ουσία λευκή επιταγή για τη συνέχιση των εργασιών εις βάρος των αρχαιοτήτων.

«Σε αυτή την υπόθεση οι αρχαιολογικές υπηρεσίες έχουν κάνει ό,τι μπορούν για να προστατέψουν την επένδυση αντί για τα μνημεία», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Τομαδάκης, μέλος της Επιτροπής Πολιτών Ιεράπετρας. «Φανταστείτε ότι σε τοπικό επίπεδο η γνωμοδότηση για τη μη οπτική όχληση δόθηκε τηλεφωνικά, χωρίς αυτοψία, η διάνοιξη των δρόμων εντός του αρχαιολογικού χώρου έγινε με προσχηματική παρουσία ενός ανειδίκευτου φύλακα και όλα αυτά τα επιτρέπει η τοπική έφορος και τα εγκρίνει η ίδια η υπουργός Πολιτισμού» προσθέτει ο ίδιος, τονίζοντας πως έχει ήδη ενημερωθεί για τις παρατυπίες η Εισαγγελία Λασιθίου.

"google ad"

Ομόφωνες αποφάσεις κατά της εγκατάστασης του αιολικού πάρκου εξέδωσαν το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας και πολλοί τοπικοί φορείς, ενώ οι κάτοικοι περιφρουρούν την περιοχή δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη μεταφορά και εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...