21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024
Array

Εντατικοποίηση των ελέγχων της αγοράς και ενημέρωσης των καταναλωτών

Ημερομηνία:

Η Περιφέρεια Κρήτης ενόψει των εορτών προβαίνει στην εντατικοποίηση των  ελέγχων της αγοράς και ενημέρωσης των καταναλωτών προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας και διάθεσης ακατάλληλων προϊόντων. Σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, και οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Κρήτης Θεανώ Βράντζου Σκορδαλάκη, και Κώστας Λαμπρινός αναφέρθηκαν στην ετοιμότητα των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την σωστή λειτουργία της Χριστουγεννιάτικης αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουδιαδάκης επεσήμανε ότι σε συνεργασία με τον εμπορικό σύλλογο της πόλης οι καταναλωτές μπορούν να ψωνίσουν ποιοτικά αγαθά και προϊόντα σε βελτιωμένες τιμές και πρόσθεσε:

«Παράλληλα εντείνονται οι έλεγχοι τις ημέρες αυτές στην αγορά για την ασφάλεια των καταναλωτών, ενώ πιστεύουμε ότι ο καταναλωτής είναι ο καλύτερος ελεγκτής ».

Η θεματική αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη αναφέρθηκε στην ετοιμότητα των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην αγορά τονίζοντας:

«Είμαστε σε επαγρύπνηση ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που οι ποσότητες που διακινούνται είναι πολύ περισσότερες».

Τέλος ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Κώστας Λαμπρινός αναφερόμενος στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε επεσήμανε ότι «τόσο οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες όσο και εμείς έχουμε φροντίσει για εντατικούς ελέγχους στην αγορά. Ο καταναλωτής θα πρέπει να είναι ενημερωμένος προκειμένου να ψωνίζει φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, και να μην στηρίζει σε καμία περίπτωση το παραεμπόριο».

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΕΝΟΨΕΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ

Οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν τα εξής, κατά την διάρκεια των αγορών τους:

Για τρόφιμα :

  • Να συγκρίνουν τις τιμές των προϊόντων σε σχέση με την ποιότητα τους
  • Να αγοράζουν από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή  στους χειρισμούς των τροφίμων και στις συνθήκες καθαριότητας.
  • Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές θα πρέπει να αποφεύγονται.
  • Να αγοράζουν κρεατικά τοποθετημένα σε ψυγεία
  • Να διαβάζουν και να αναζητούν τις σημάνσεις στις ετικέτες (ποιοτική κατηγορία, σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων και προέλευση).
  • Σε περίπτωση που το κρέας είναι εγχώριας ή κοινοτικής προελεύσεως, φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας  χρώματος «τυρκουάζ»  ή «ερυθρό» και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου θα πρέπει να αναγράφονται τα αρχικά του ονόματος της κοινοτικής χώρας προέλευσης στην περίπτωση των εγχωρίων προϊόντων η σήμανση “ELLAS” ή “EL”.
    Σε περίπτωση που το κρέας είναι εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα «καστανό» στο εσωτερικό της οποίας αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.
  • Τα πουλερικά (γαλοπούλες, κοτόπουλα)  πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένα, χωρίς πούπουλα και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας είτε με μορφή σφραγίδας  είτε, με καρτελάκι μιας χρήσης
  • Οι συσκευασμένες νωπές γαλοπούλες- κοτόπουλα πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προελεύσεως και την ημερομηνία σφαγής και ανάλωσης, τοποθετημένη στην συσκευασία κατά τρόπο ευανάγνωστο.
  • Για την αγορά σφαγίων αγρίων ή εκτρεφόμενων θηραμάτων θα πρέπει τα θηράματα που διατίθενται ολόκληρα να είναι γδαρμένα και εκσπλαχνισμένα και να φέρουν σήμα καταλληλότητας
  • Τα συσκευασμένα τυριά θα πρέπει να φέρουν σήμανση αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης, θα πρέπει επάνω στην συσκευασία να φέρουν την ημερομηνία παραγωγής, συσκευασίας και ανάλωσης.
  • Εξετάζετε προσεκτικά τις επισημάνσεις στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και ιδιαίτερα εκείνα που περιέχουν σοκολάτα για να διαπιστώσετε εάν πρόκειται για πραγματική ή για «απομίμηση σοκολάτας», κυρίως για αποφυγή παραπλάνησης και κερδοσκοπίας και όχι για λόγους υγιεινής.
  • Να ζητάνε αποδείξεις για τα προϊόντα που αγοράζουν.

Για παιχνίδια και δώρα :

  • Να κάνουν έρευνα αγοράς για την καλύτερη τιμή και ποιότητα.
  • Να διαβάζουν  προσεκτικά τις προειδοποιήσεις και τις ενδείξεις για την προφύλαξη και τη χρήση του παιχνιδιού.
  • Να προτιμούνται παιχνίδια με το σήμα EU (CE), που πιστοποιεί ότι για την κατασκευή τους έχουν τηρηθεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφάλεια του χρήστη
  • Να προτιμούν παιχνίδια από φυσικά υλικά, χωρίς τοξικά χρώματα ή άλλες επικίνδυνες ουσίες
  • Να ζητάνε αποδείξεις για τα προϊόντα που αγοράζουν.

Σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνετε οποιαδήποτε απόκλιση από τα πλαίσια της σωστής λειτουργίας της αγοράς, παρακαλούμε όπως το αναφέρετε στις αρμόδιες υπηρεσίες :

Δ/ση Εμπορίου τηλ. 2813 400 411-426

Δ/ση Κτηνιατρικής τηλ. 2810 333255

Ινστιτούτο Καταναλωτή τηλ. 211 110 2400

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της τοποθέτησής του κατά τη...

Εργασίες του Δήμου Χανίων στα πεζοδρόμια της οδού Αποκορώνου από τη Δευτέρα 1 Απριλίου

Συνεχίζονται από τον Δήμο Χανίων οι μεγάλες παρεμβάσεις ανακατασκευής...

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ομόφωνα ένοχη για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

Την ομόφωνη ενοχή της Ρούλας Πισπιρίγκου για την κατηγορία...