14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ: Μας καλούν να πληρώσουμε νωρίτερα την νύφη για να ολοκληρώσουν την πρώτη αξιολόγηση

Ημερομηνία:

“Θα μας ξαναβρούν δυναμικά μπροστά τους” προειδοποιεί με ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων, αναφερόμενη σε πληροφορίες που κυκλοφορούν πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει την εισφορά για την Υγεία στο 6,95% από το 2017, ενώ επιταχύνε ιτην εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου την ίδια στιγμή που ένας στους δύο αγρότες αδυνατεί να πληρώει τις εισφορές του στον ΟΓΑ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει:

“Δεν μας έφταναν όλα αυτά που έχουμε να πληρώσουμε την τρέχουσα περίοδο, μαθαίνουμε και από δημοσιεύματα ότι κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει την εισφορά για την Υγεία στο 6,95% από τον επόμενο κιόλας χρόνο, προκειμένου να ικανοποιήσει ένα από τα «προαπαιτούμενα» για την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης». Δηλαδή, μόλις πέντε μήνες μετά την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, η κυβέρνηση «μαζεύει» και τις ελάχιστες παραχωρήσεις που είχε κάνει κάτω από την πίεση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιήσαμε τον περασμένο χειμώνα

Να θυμίσουμε ότι ο τελευταίος αντιασφαλιστικός νόμος (4387/2016) προέβλεπε αύξηση των εισφορών για την Υγεία στο 6,95% του καθαρού εισοδήματος, από 2,5% που είναι σήμερα, σταδιακά μέχρι το 2019 και συγκεκριμένα σε 4,73% το 2017, 5,84% το 2018 και 6,95% το 2019 και μετά.

Η αύξηση αυτή θα μας γονατίσει κι άλλο αφού ήδη από β’ εξάμηνο του 2015 (αναδρομικά) και για το 2016, αυξήθηκε από 7% στο 10% ο συντελεστής εισφοράς σύνταξης.

Επίσης, από 1/1/2017 καταργούνται οι εφτά ασφαλιστικές κλίμακες και στο εξής οι ασφαλιστικές εισφορές θα καταβάλλονται σύμφωνα με το καθαρό εισόδημα. Ο συντελεστής σύνταξης ανεβαίνει στο 14% το 2017, στο 16% το 2018, στο 18% το 2019, στο 19% το 2020, στο 19,5% το 2021 και στο 20% το 2022. Στα παραπάνω αθροίζεται η αύξηση της εισφοράς για την Υγεία και επιπλέον εισφορά 0,25% για την αγροτική εστία. Η συνολική επιβάρυνση του αγρότη/κτηνοτρόφου για την Ασφάλισή του (σύνταξη, υγεία, αγροτική εστία) θα φτάσει στο 27,20% στο καθαρό εισόδημα το 2022.

Την στιγμή λοιπόν που το 50% των αγροτών δεν μπορεί να πληρώσει τις εισφορές του στον ΟΓΑ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιταχύνει την εφαρμογή του αντιασφαλστικού νόμου. Ταυτόχρονα οι τιμές στα προϊόντα μας παραμένουν εξευτελιστικές, ενώ ο δάκος για μια ακόμα συνεχόμενη χρονιά δεν αντιμετωπίζεται με τον κατάλληλο τρόπο με αποτέλεσμα να πλήττεται το εισόδημα από το ελαιόλαδο το οποίο είναι και βασικό για τον Νομό μας.  Βλέπουμε τελικά ότι «καλή» εφαρμογή της ΚΑΠ δεν υπάρχει για τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους οι οποίοι αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών στα Χανιά.  Ο σκοπός της ΕΕ και των κυβερνήσεων που την εφαρμόζουν  είναι να βγάλουν από την μέση τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους και να αφήσουν ελεύθερο το έδαφος για τους μεγάλους αγρότες-επιχειρηματίες και τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στον διατροφικό τομέα.

Δεν θα καθίσουμε όμως με σταυρωμένα τα χέρια, θα αξιοποιήσουμε την πολύτιμη εμπειρία των αγώνων μας και πολύ σύντομα θα μας ξαναβρούν δυναμικά μπροστά τους, μαζί με τους εργάτες, τους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους και την νεολαία, στα Χανιά και την υπόλοιπη Ελλάδα.”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...