16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ: Αγώνας για τα φλέγοντα προβλήματα της αγροτιάς

Ημερομηνία:

Αγωνιστικό κάλεσμα για την απόκρουση των νέων μέτρων κατά των φτωχών και μεσαίων αγροτώνΤην οργάνωση του αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών για την απόκρουση των νέων αντιαγροτικών μέτρων της τρικομματικής συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, που τους φορτώνουν με νέα δυσβάστακτα βάρη, συζήτησε ηΠανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ, στη χτεσινή σύσκεψή της στη Λάρισα στην οποία πείρε μέρος ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας Τσουρουνάκης Σοφοκλής, μαζί με άλλες Ομοσπονδίες και Συλλόγους από όλοι την Ελλάδα.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να οργανωθούν τοπικές δράσεις και κινητοποιήσεις, για την ανάδειξη των αγροτικών προβλημάτων και τη διεκδίκηση λύσεων.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μέλη της Γραμματείας, αναφέρθηκαν στα φλέγοντα προβλήματα και τα ζωτικά αιτήματα της φτωχής αγροτιάς.

 Για τη Νέα ΚΑΠ της ΕΕ τόνισαν ότι λειτουργεί ως εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής με ταυτόχρονο ξεκλήρισμα των φτωχών και τμήματος των μεσαίων αγροτών. Και επισήμαναν ότι «θα χρειαστεί, με την ολοκλήρωση των αποφάσεων που θα έχουμε τα στοιχεία στα χέρια μας, να βγει ένα πρόγραμμα συγκεντρώσεων – συσκέψεων, συνελεύσεων ΔΣ Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων, όπου θα αναλύουμε – συζητήσουμε τη νέα ΚΑΠ και θα προετοιμάζουμε αγωνιστική απάντηση».

 Για το ΦΠΑ επισήμαναν ότι η ΠΑΣΥ απαιτεί να δοθεί σε όλους τους αγρότες που καλλιεργούν και παράγουν, με βάση τα τιμολόγια και χωρίς να συνδέεται με το πλαφόν που βάζει ο ΕΛΓΑ.

 Για την ασφάλιση του ΟΓΑ, υπογράμμισαν ότι χτυπιέται η δημόσια κοινωνική ασφάλιση κι ανέφεραν ότι περίπου το 50% των αγροτών δεν πληρώνει και δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη, ενώ θα υπάρχει πρόβλημα και με τις συντάξεις τους. Υπάρχει αύξηση των ασφάλιστρων από 26-74 ευρώ, ανάλογα την κατηγορία που ασφαλίζεται κάποιος και αύξηση στην εισφορά αγοράς φαρμάκων, ο αγρότης υποχρεώνεται να πληρώνει 10 ευρώ για να του γράψει μια συνταγή ο γιατρός, ενώ συνταξιοδότηση στα 67 σημαίνει 49 χρόνια ασφάλισης για να πάρει σύνταξη, οι αγροτικές συντάξεις μειώνονται και το προνοιακό «βοήθημα», που βρίσκεται στο εξευτελιστικό ποσό των 360 ευρώ, θα καταργηθεί, εντελώς, το 2024.

Η κατάσταση στην Υγεία – Πρόνοια είναι τραγική και θα χειροτερέψει, με την παραπέρα υποβάθμιση των υπηρεσιών των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας στην ύπαιθρο. Η ΠΑΣΥ θα πάρει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση διεκδίκησης δημόσιας δωρεάν Υγείας και Πρόνοιας, ουσιαστικών συντάξεων και θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις για την ασφάλιση μαζί με ΠΑΜΕ – ΠΑΣΕΒΕ – ΟΓΕ – ΜΑΣ, Εργατικά Κέντρα και άλλους φορείς. Παράλληλα, θα κάνει σε κάθε περιοχή ένα πρόγραμμα επισκέψεων στα κέντρα υγείας που να αναδείξει μετά σε σύσκεψη φορέων και κόσμου τις ελλείψεις και τα προβλήματα που υπάρχουν διεκδικώντας λύσεις. Μαζί με Λαϊκές Επιτροπές θα κάνει συγκεντρώσεις έξω από τα κέντρα υγείας απαιτώντας δωρεάν εξετάσεις, καθώς και συγκέντρωση – παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολικές καταλήψεις στα καταστήματα ΟΓΑ μαζί με συνταξιούχους αγρότες.

 Για τον ΕΛΓΑ, επανέλαβαν την κάθετη αντίθεση της ΠΑΣΥ στο νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ κι ανέφεραν ότι θα οργανωθούν διαμαρτυρίες στα καταστήματα ανάλογα και με τι ζημιές υπάρχουν σε κάθε περιοχή, με την απαίτηση για κρατικό ΕΛΓΑ με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει όλες τις ζημιές που οφείλονται σε φυσικά αίτια και νόσους, τόσο στην παραγωγή όσο και στο κεφάλαιο, και να αποζημιώνει στο 100%.

 Για την κτηνοτροφία σημείωσαν ότι η κατάσταση στους κτηνοτρόφους είναι πολύ άσχημη με την αύξηση των ζωοτροφών και την παράλληλη μείωση των τιμών σε γάλα και κρέας, καθώς και με τη μεγάλη καθυστέρηση από όλες τις γαλακτοβιομηχανίες, από 3 και πάνω μήνες, στην αποπληρωμή των παραγωγών. Η ΠΑΣΥ θα προγραμματίσει περιοδείες και συσκέψεις με κτηνοτρόφους και το φθινόπωρο θα οργανωθεί κινητοποίηση, με καλό σχεδιασμό.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΤΣΟΥΡΟΥΝΑΚΗΣ ΣΟΦΟΚΛΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΚΑΒΡΟΥΛΑΚΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...