21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ενώσεις Γονέων Κρήτης: Απαιτούμε προσεισμικούς ελέγχους σε όλα τα σχολεία

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Περιφέρειας Κρήτης για τον σεισμό

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Κρήτης εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων της Κρήτης, μετά το σεισμό των 6.1 ρίχτερ στις 27 Νοέμβρη στο νησί μας, καθώς έφερε ξανά στο φως την ανυπαρξία οποιασδήποτε προληπτικής δράσης έναντι ενός ενδεχόμενου μεγάλου σεισμού. Μάλιστα ο έντονος αυτός σεισμός, έκλεισε τα σχολεία στην Κίσσαμο για προληπτικούς λόγους, ενώ στους υπόλοιπους νομούς οι μαθητές έμειναν για αρκετή ώρα στις αυλές των σχολείων.

Αν και δεν καταγράφηκαν σοβαρές ζημιές αυτή τη φορά, ωστόσο δεν πρέπει να ευησυχαστούμε, καθώς η περιοχή μας είναι ιδιαίτερα σεισμογενής και κανένας δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού.Με βάση επίσημα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς το 55% των σχολείων της χώρας παραμένει εδώ και χρόνια χωρίς κανέναν προσεισμικό έλεγχο, σε μια χώρα που είναι η 6η πιο σεισμογόνος χώρα στον κόσμο. Επιπλέον επικίνδυνη είναι η κατάσταση σε μια σειρά σχολείων και εξαιτίας της έλλειψης ή της συρρίκνωσης των αναγκαίων χώρων διαφυγής (διάδρομοι, αυλές, σκάλες κ.λπ.).

Το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης συνδέεται άμεσα με την ανάγκη ανέγερσης νέων σχολικών κτιρίων με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας για τους μαθητές, καθώς υπάρχουν πολλά γερασμένα σχολεία, αλλά και καινούρια που ωστόσο έχουν γίνει παρεμβάσεις συρρίκνωσης λόγω της συνολικής τραγικής κατάστασης που υπάρχει στη σχολική στέγη στην Κρήτη (τοποθέτηση κοντέινερ, περιορισμός αύλειων χώρων, κλπ)

Καλούμε τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων της Περιφέρειας να δραστηριοποιηθούν σε συνεργασία με σωματεία οικοδόμων, μηχανικών, ΤΕΕ, στην κατεύθυνση επίλυσης αυτού του χρόνιου προβλήματος, με διεκδικητικές πρωτοβουλίες τόσο στους δήμους όσο και στην κεντρική κυβέρνηση.

Απαιτούμε άμεσα από την κυβέρνηση:

  • Σχέδιο εκπόνησης μελετών στατικής επάρκειας για όλα τα σχολεία της Περιφέρειας Κρήτης, αρχίζοντας από τα παλαιότερα.
  • Άμεση υλοποίηση των ενισχύσεων που θα προκύψουν με παράλληλη κατάλληλη διασπορά των μαθητών σε γειτονικά σχολεία και δωρεάν μεταφορές.
  • Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί σε σχολεία κατασκευασμένα προ του 1959, για τα οποία πιθανόν να μην υπάρχει καμία αντισεισμική μελέτη.
  • Για τα παραπάνω να δοθεί γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη της αντίδραση μετά τα ισόβια – Σε κλάματα ξέσπασε η μητέρα της, αμίλητος ο Δασκαλάκης

Σε ισόβια καταδίκασε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τη Ρούλα Πισπιρίγκου για...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...