17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ενώ Αντιπεριφερειάρχης και Δήμαρχος Χανίων συναντούσαν τον Διοικητή των Βάσεων, Χανιώτες διαδήλωναν ενάντια στην παρουσία τους – Τι ειπώθηκε στην ομιλία | Φωτός

Ημερομηνία:

Κάποιοι διαδηλώνουν, άλλοι καλωσορίζουν τους “μουσαφίρηδες”…

Είναι από αυτά τα παράταιρα των τελευταίων ετών της περιόδου διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση της “Ριζοσπαστικής Αριστεράς”.

Οι Αμερικάνοι από ιμπεριαλιστές, εχθροί των λαών, παγκόσμιοι χωροφύλακες, μετατράπηκαν σε πολύτιμους σύμμαχους, και οι βάσεις που έχουν φτιάξει σε ολόκληρο τον κόσμο, στα Χανιά έγιναν επιτέλους και για την κυβερνώσα Αριστερά “ευκολία”…

Μέχρι και πριν λίγα χρόνια, όποτε υπήρχε κινητοποίηση ενάντια στις βάσεις ήταν αυτονόητο ότι οι φορείς του τόπου θα έδιναν στη δημοσιότητα τουλάχιστον μία ανακοίνωση στήριξης των κινητοποιήσεων.

Χθες, ημέρα κινητοποίησης ενάντια στις βάσεις, Αντιπεριφέρεια και Δήμος Χανίων όχι μόνο δεν τάχθηκαν υπέρ των κινητοποιήσεων αλλά υποδέχθηκαν και τον Διοικητή των Βάσεων Captain Ryan T. Tewell (Πλοίαρχος Ράιαν Τ. Τούελ), με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων μάλιστα να διαβεβαιώνει τον Διοικητή ότι “θα ζήσει πολλές όμορφες στιγμές στο νησί μας, και ότι μετά το πέρας της θητείας του δεν θα θέλει να φύγει από τον τόπο μας”.

Την ίδια στιγμή στα Χανιά, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, και στην Αθήνα πραγματοποιούνταν συγκεντρώσεις και πορείες ενάντια στο καθεστώς τους και το εκφρασμένο σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία βάσεων παντού, για να “θωρακιστεί” η χώρα.

Η χθεσινή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια κινητοποιήσεων του ΚΚΕ. Ομιλητής ήταν ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και Γραμματέας Επιτροπής Κρήτης του ΚΚΕ ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε:

“Δίνουμε δυναμική απάντηση στους Αμερικάνους και στον Καμμένο – στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που πρόσφατα από τις ΗΠΑ συμφώνησαν, αφού τέντωσαν τη βάση της Σούδας, να κάνουν όλη την Ελλάδα βάση τους. Μιλάνε για νέα βάση DRONES στη Λάρισα, βάση για ελικόπτερα στην Αλεξανδρούπολη, μίνι Σούδα στη Σύρο, πυρηνικά στον Άραξο, χρησιμοποίηση των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας, την Ανδραβίδα, ενώ ήδη δοκιμάζουν το Τυμπάκι με την frontex και το Καστέλι Πεδιάδος και βέβαια στέκει και η ιδέα Καμμένου για νέα βάση στην Κάρπαθο. 16 και πλέον εγκαταστάσεις αξιοποιούν στην Ελλάδα.”

Για την Βάση της Σούδας ανέφερε τα εξής:

Δεν ξεχνάμε ότι μέσα σε αυτά τα σχέδια, η Σούδα είναι η ναυαρχίδα τους. Ξέρουμε ότι η κυβέρνηση συζητά 10ετή συμφωνία για την παραχώρηση της άνευ όρων. Ταυτόχρονα δίνει όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις για την επέκταση της, ώστε να μπορεί να φιλοξενεί μόνιμο σώμα χιλιάδων πεζοναυτών έτοιμων για δράση. Ενώ αναβαθμίζεται συνεχώς το κρυπίδωμα Κ14 το μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή που μπορεί να εξυπηρετεί αεροπλανοφόρα. Πρόσφατα ο Πάιατ εκθίασε το ρόλο του ΚΕΝΑΠ το διμάντι του ΝΑΤΟ όπως το αποκαλούν, στην εκπαίδευση δυνάμεων και εκτός ΝΑΤΟ της περιοχής στα πλαίσια της ευρύτερης στρατιωτικής συνεργασίας

Η Σούδα ποτελεί το ορμητήριο των ΗΠΑ προς τις χώρες της Αφρικής, της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και τον Ινδικό Ωκεανό.

Μέσα στο 2016 στη Σούδα φιλοξενήθηκαν 122 πολεμικά πλοία του αμερικάνικου ναυτικού, προσγειώθηκαν 7.041 πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και από τη βάση πέρασαν 21.802 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Εμπλέκει το νησί μας και τη χώρα μας βαθιά στα άθλια σχέδια τους. Είναι το στρατηγείο τους στην περιοχή μας και τώρα και σε μια πιο γενικευμένη σύγκρουση Αποτελεί το Νο 1 κίνδυνο για εμάς και τα παιδιά μας. Δηλώνουμε απερίφραστα ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχτούμε να γίνουμε κρέας στα κανόνια τους για τα κέρδη των μονοπωλίων τους. Είναι πρόκληση για τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού μας η λειτουργία της βάσης. Άμεση ευθύνη μας η ανάπτυξη κινήματος για την παρεμπόδιση των σχεδιασμών τους, κανένας εφυσηχασμός, απαιτούμε να κλείσει τώρα.”

"google ad"

Τόνισε ταυτόχρονα ότι:

“κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου πιο γενικευμένης σύρραξης. Χρειάζεται επαγρύπνησης και ετοιμότητας, ιδιαίτερα στα Ελληνοτουρκικά, στις διαφορές στο Αιγαίο και την Κύπρο. Μην ξεχνάμε ότι και ο τούρκικος λαός πληρώνει ακριβά το τίμημα της προσπάθειας γεωπολιτικής αναβάθμισης της δικής του αστικής τάξης. Το ΚΚΕ ήδη προωθεί την ένταση της αλληλεγγύης και της κοινής δράσης απέναντι στους ανταγωνισμούς του ελληνικού και του τούρκικου κεφαλαίου στην περιοχή.

Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι, σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής της χώρας μας, θα πρωτοστατήσει στον αγώνα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, για την προστασία του λαού.

Ταυτόχρονα, όμως, δεν πρόκειται να δείξουμε καμιά εμπιστοσύνη σε καμιά κυβέρνηση και στην άρχουσα τάξη που εκπροσωπεί. Δυναμώνουμε την πάλη για την οριστική νίκη του λαού. Επιδιώκουμε έπαθλο της πάλης να είναι η εργατική – λαϊκή εξουσία, που θα εξασφαλίσει την ευημερία και την πραγματική ειρήνη για το λαό.

Η θέση αυτή του ΚΚΕ είναι σε αρμονία με την 100χρονη ηρωική ιστορία του, που σήκωνε το πάντα το λάβαρο του προλεταριακού διεθνισμού και του εργατικού πατριωτισμού.”

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της πόλης

Να σημειώσουμε ότι σε σχετικό κείμενο γινόταν αναφορά στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δίνει το 2% του ΑΕΠ (4 δις ευρώ) κάθε χρόνο για τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια “τη στιγμή που ο λαός υποφέρει”:

“Αυτή η πολιτική δεν είναι προς το συμφέρον του λαού και της νεολαίας. Οι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ δεν είναι παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας.

Οι βάσεις τους δεν φτιάχνονται για να προστατεύσουν τη χώρα και τα σύνορα, όπως λένε ορισμένοι, αλλά για να λειτουργήσουν ως ορμητήρια πολέμου και επεμβάσεων, για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των ενεργειακών κολοσσών. Θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε “μαγνήτη” πιθανών επιθέσεων”.

Μάλιστα, σε άλλο σημείο σημειώνεται ότι “η συμμετοχή της χώρας μας όλα αυτά τα χρόνια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η παρουσία των ΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν απέτρεψαν, αλλά αντίθετα όξυναν την τουρκική επιθετικότητα. Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, που το θεωρεί ενιαίο επιχειρησιακό χώρο. Παίζει το ρόλο του “Πόντιου Πιλάτου” στις ελληνοτουρκικές διαφορές.”

Οι φωτογραφίες είναι του Νίκου Ζωγραφάκη.

Ολόκληρη η ομιλία του Σάββα Βασιλειάδη στην συγκέντρωση της Πλατείας Δημοτικής Αγοράς

Σύντροφοι και φίλοι, λαέ των Χανίων,

Απόψε, από δω, την πλατεία της Αγοράς και ταυτόχρονα από την Αθήνα και δεκάδες πόλεις της Ελλάδας, απευθύνουμε κάλεσμα μαχητικής συμπόρευσης, στους εργαζόμενους, την νεολαία, τις γυναίκες, στους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου ενάντια στην επέκταση των παλιών βάσεων και τη δημιουργία νέων βάσεων του θαΝΑΤΟυ.

Το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές μπαίνουν μπροστά. Τώρα πρέπει να οργανωθεί η πάλη πιο αποφασιστικά να κλείσει η βάση της Σούδας, το καμάρι των δολοφόνων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση στα σχέδια επέκτασης της και την παροχή όλων των διευκολύνσεων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, την ΝΑΤΟϊκότερη όλων, η οποία καμαρώνει για τα συγχαρίκια από τον διαβολικά καλό Τραμπ και τους ματωβαμμένους αξιωματούχους του. Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση σε όσους προκλητικά παπαγαλίζουν ότι είναι αναχρονιστική και ξεπερασμένη κάθε αντίδραση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη χρήση των Βάσεων. Ενώ δήθεν είναι σύγχρονο και προοδευτικό να σκύβεις το κεφάλι και να υποτάσσεσαι στα αιματοβαμμένα σχέδια τους.

Δίνουμε δυναμική απάντηση στους Αμερικάνους και στον Καμμένο – στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που πρόσφατα από τις ΗΠΑ συμφώνησαν, αφού τέντωσαν τη βάση της Σούδας, να κάνουν όλη την Ελλάδα βάση τους. Μιλάνε για νέα βάση DRONES στη Λάρισα, βάση για ελικόπτερα στην Αλεξανδρούπολη, μίνι Σούδα στη Σύρο, πυρηνικά στον Άραξο, χρησιμοποίηση των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας, την Ανδραβίδα, ενώ ήδη δοκιμάζουν το Τυμπάκι με την frontex και το Καστέλι Πεδιάδος και βέβαια στέκει και η ιδέα Καμμένου για νέα βάση στην Κάρπαθο. 16 και πλέον εγκαταστάσεις αξιοποιούν στην Ελλάδα.

Και μπορεί να τσακώνονται στην κυβέρνηση για τα μυστικά κονδύλια – που εμείς καταθέσαμε ερώτηση σε σχέση με τον έλεγχο τους, όμως είναι καθαρό ότι δεν αλλάζει η ατζέντα με την παραίτηση Κοτζιά, ο οποίος στηρίζει την κυβέρνηση, άσχετα από τις αποπροσανατολιστικές διαφορές του με τον Καμμένο. Ισχύει στο ακέραιο η συνέχιση και αναβάθμιση της προσήλωσης στην ευρωατλαντική εξωτερική πολιτική, που υπήρξε άλλωστε κοινός στρατηγικός στόχος των Τσίπρα – Καμμένου – Κοτζιά όλα αυτά τα χρόνια.

Δεν ξεχνάμε ότι μέσα σε αυτά τα σχέδια, η Σούδα είναι η ναυαρχίδα τους. Ξέρουμε ότι η κυβέρνηση συζητά 10ετή συμφωνία για την παραχώρηση της άνευ όρων. Ταυτόχρονα δίνει όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις για την επέκταση της, ώστε να μπορεί να φιλοξενεί μόνιμο σώμα χιλιάδων πεζοναυτών έτοιμων για δράση. Ενώ αναβαθμίζεται συνεχώς το κρυπίδωμα Κ14 το μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή που μπορεί να εξυπηρετεί αεροπλανοφόρα. Πρόσφατα ο Πάιατ εκθίασε το ρόλο του ΚΕΝΑΠ το διμάντι του ΝΑΤΟ όπως το αποκαλούν, στην εκπαίδευση δυνάμεων και εκτός ΝΑΤΟ της περιοχής στα πλαίσια της ευρύτερης στρατιωτικής συνεργασίας

Η Σούδα ποτελεί το ορμητήριο των ΗΠΑ προς τις χώρες της Αφρικής, της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και τον Ινδικό Ωκεανό.

Μέσα στο 2016 στη Σούδα φιλοξενήθηκαν 122 πολεμικά πλοία του αμερικάνικου ναυτικού, προσγειώθηκαν 7.041 πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και από τη βάση πέρασαν 21.802 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Εμπλέκει το νησί μας και τη χώρα μας βαθιά στα άθλια σχέδια τους. Είναι το στρατηγείο τους στην περιοχή μας και τώρα και σε μια πιο γενικευμένη σύγκρουση Αποτελεί το Νο 1 κίνδυνο για εμάς και τα παιδιά μας. Δηλώνουμε απερίφραστα ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχτούμε να γίνουμε κρέας στα κανόνια τους για τα κέρδη των μονοπωλίων τους. Είναι πρόκληση για τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού μας η λειτουργία της βάσης. Άμεση ευθύνη μας η ανάπτυξη κινήματος για την παρεμπόδιση των σχεδιασμών τους, κανένας εφυσηχασμός, απαιτούμε να κλείσει τώρα.

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,

Ενημερώνουμε και κινητοποιούμε το λαό μπροστά στις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας. Την κλιμάκωση των εντάσεων στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, στα Βαλκάνια και το Κοσσυφοπέδιο, τη συνέχιση του πολέμου στη Συρία, τις απειλές εναντίον για νέες επεμβάσεις και πολέμους, τις αλλαγές συνόρων, την τεράστια συσσώρευση πολεμικών δυνάμεων στην περιοχή, με ασκήσεις και γυμνάσια, που προσιδιάζουν σε πολεμικές συγκρούσεις μεγάλης κλίμακας, την όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμη αποτελούν κομμάτια ενός συνολικού γεωπολιτικού πάζλ που διαμορφώνεται ιδιαίτερα στην περιοχη μας και που απειλεί τους λαούς, με πολεμικές εμπλοκές πιθανά και έναν πιο γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με τη συμμετοχή της χώρας μας.

Μιλάμε, βέβαια, για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων, του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας όπου οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας, εμπορευμάτων, των αγορών, για το γεωστρατηγικό πολιτικό έλεγχο.

Εδώ σ’ αυτή την περιοχή παρεμβαίνουν άμεσα κυρίως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία.

Εδώ σ’ αυτή την περιοχή αναδιατάσσονται οικονομικές – πολιτικές και στρατιωτικές συμμαχίες, ενώ εμπλέκονται ισχυρές περιφερειακές καπιταλιστικές δυνάμεις, όπως η Τουρκία, το Ισραήλ, το Ιράν, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και άλλα μοναρχικά κράτη του κόλπου.

Εδώ παρατηρείται η όξυνση της επιθετικότητας των ΗΠΑ μετά και την απόφαση του Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία, ουσιαστικά να μεταφέρει την πρωτεύουσα του Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Στο σημείο αυτό μας δίνεται η ευκαιρία να καταγγείλουμε την αυθαίρετη και προκλητική σύλληψη του Παλαιστίνιου νομάρχη Ανατολικής Ιερουσαλήμ από τους δολοφόνους του Ισραήλ – τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι μέρος αυτών των συνολικών σχεδιασμών, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με άλλα ισχυρά κράτη, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Στα Βαλκάνια ανταγωνίζονται μεταξύ τους οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για το ποιος θα πουλήσει τα εξοπλιστικά του προγράμματα, ποιος θα εξασφαλίσει στρατιωτικά στηρίγματα με αντίστοιχες βάσεις και αναπτυγμένη στρατιωτική συνεργασία, ποιος θα κάνει τις μεγαλύτερες μπίζνες στην περιοχή.

Γι’ αυτό οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενισχύουν τις βάσεις τους στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στην ΠΓΔΜ, στην Αλβανία, στο Κόσσοβο και την Ελλάδα φυσικά.

Στα σχέδιά τους ιεραρχούν, δίνοντας προτεραιότητα στην ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ιμπεριαλιστική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Σε αυτό το σκηνικό, η κυβέρνηση συριζα – ανελ όχι μόνο δεν είναι αμέτοχη, αλλά και συμμετέχει ενεργά και μάλιστα με αναβαθμισμένο ρόλο σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ, για χάρη τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου που διεκδικούν μερίδιο από αυτή την αναδιανομή. Γι αυτό ονόμασε τη χώρα μας χρήσιμο γεωπολιτικό μεντεσέ και προτιμώμενο εταίρο ο όχι τυχαίος αμερικάνος πρέσβης Παϊατ. Που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μας ήρθε από την Ουκρανία, με διαπιστευτήρια εκεί την πολεμική σύγκρουση στην Κριμαία και την άνοδο των ναζιστών στην εξουσία.

Σε αυτό το σκηνικό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιδιώκει τώρα που οι ΗΠΑ τα έχουν τσουγκρίσει με την Τουρκία να αναλάβει σημαιοφόρος της πολιτικής τους στα Βαλκάνια, στην Αν. Μεσόγειο, στη Β. Αφρική και Μ. Ανατολή.

Γι’ αυτό και προχωρά στην οικονομική, πολιτική, στρατιωτική αναβάθμιση των σχέσεων με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Γι’ αυτό προχώρησε στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το όνομα της γειτονικής χώρας, η οποία έχει τη σφραγίδα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, και της ΕΕ και η οποία φυσικά δεν αποτελεί λύση προς όφελος των λαών. Και ας δηλώνουν περήφανοι στην κυβέρνηση γιατί κατάφεραν να “λύσουν” δήθεν ένα πρόβλημα δεκαετιών.

Οι κύριοι της κυβέρνησης δηλώνουν περήφανοι γιατί ενισχύεται η παρουσία του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, ενός δολοφονικού οργανισμού, ο οποίος ευθύνεται και για το αιματοκύλισμα των Βαλκανίων.

Δηλώνουν περήφανοι γιατί το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν σφραγίσει με το αίμα των λαών 2 και 3 φορές τις αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια!

Δηλώνουν περήφανοι γιατί μια σειρά κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι οι συνταγματικές αλλαγές, παραπέμπονται στο αβέβαιο μέλλον, αλλά και γιατί αποδέχτηκαν τις ανιστόρητες θέσεις περί “μακεδονικής εθνικότητας”, “μακεδονικής γλώσσας”, που αποτελούν στηρίγματα του αλυτρωτισμού.

Μετά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνησή του έχει αναγορεύσει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ σε εγγυητές της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή μας.

Πραγματικά δεν υπάρχει τα τελευταία χρόνια κυβέρνηση που να έχει κάνει μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα τόσα πολλά για να προωθηθούν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Τι να πρωτοθυμηθούμε:

– Αναβάθμιση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα και σχέδιο για δημιουργία νέων.

– Αγορά νέων οπλικών συστημάτων με δισεκατομμύρια ευρώ, όχι για την άμυνα της χώρας , αλλά για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

– Συνεπής – από τους λίγους συμμάχους στην οικονομική συνδρομή της, δίνει 4δις ευρώ το χρόνο, το 2 % του ΑΕΠ, περισσότερο από ότι δίνει σε Παιδεία και Υγεία.

– «Στρατηγικές συνεργασίες», με κράτη – δολοφόνους, όπως το Ισραήλ, κάνοντας μάλιστα και κοινά γυμνάσια με επιθετικά σενάρια.

  • Ρολό μεσολαβητή για να μπουν νέες χώρες στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Αυτή είναι μια σύντομη παρουσίαση των έργων και ημερών της ΝΑΤΟϊκότερης κυβέρνησης πιθανά όλων των εποχών. Πραγματικά παίρνει την μπουκιά από το στόμα της ΝΔ, που στέκει αμήχανη πολλές φορές στις εξελίξεις. Όλα τα αστικά Κόμματα συμπλέουν στην πολιτική αυτή προς όφελος της αστικής τάξης της χώρας, την οποία ονομάζουν εθνικό συμφέρον. Τους απαντάμε δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα τραπεζίτες, βιομήχανοι, εφοπλιστές, με τους εργαζόμενους και το λαό.

Έντεχνα προσπαθούν να σπείρουν τον αποπροσανατολισμό και τον εφησυχασμό για να έχουν το λαό συμμέτοχο, να μην αντιδρά στα σχέδια τους.

-Ο Καμμένος λέει ψέμματα όταν αναφέρεται στις νέες βάσεις και μιλά για δήθεν προσωρινές εγκαταστάσεις. Παίζει με τις λέξεις για να κρύψει ότι όλες οι εγκαταστάσεις εντάσσονται σε ενιαίο σχέδιο διάταξης μάχης του ΝΑΤΟ απέναντι στους ανταγωνιστές του, κυρίως την ιμπ Ρωσία.

-Μας κοροϊδεύουν κυβέρνηση και αστικά Κόμματα, όταν λένε ότι οι βάσεις μας προστατεύουν από την Τούρκικη επιθετικότητα. Εδώ κολλάει το ρητό ποιος θα μας προστατεύσει από τους προστάτες. Αλήθεια εδώ δεν ήταν τα προηγούμενα χρόνια όταν κλιμακωνόταν η Τουρκική προκλητικότητα και αυτοί το έπεζαν Πόντιοι Πιλάτοι. Ή μήπως να ξεχάσουμε πόσο εύκολα αλλάζουν στάση, όταν το επιβάλλουν τα συμφέροντα τους, όπως πχ στο Αφρίν με τους Κούρδους. Και το βασικότερο είναι ότι όλη η χώρα στοχοποιείται στα πλαίσια των ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

-Είναι προκλητικές οι απόψεις ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ είναι προστάτες της παγκόσμιας δικαιοσύνης. Αυτοί που τσαλαπατούν και αλώνουν σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα, εισβάλλοντας, κατέχοντας και βομβαρδίζοντας χώρες και λαούς, όπως υπαγορεύουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους και οι στρατηγικές τους στοχεύσεις, στο πλαίσιο των γενικότερων ανταγωνισμών με τη Ρωσία και την Κίνα.

-Ο λαός δεν θα πάρει κανένα αντάλλαγμα.αυτός που θα λάβει τα όποια ανταλλάγματα και οφέλη θα είναι η αστική τάξη, οι επιχειρηματικοί της όμιλοι στη γεωπολιτική μοιρασιά. Για το λαό τα μόνα «ανταλλάγματα» θα είναι οι πολλαπλάσιοι κίνδυνοι πολεμικής εμπλοκής στους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς. Το γνωρίζουμε όλοι καλά από την εμπειρία μας ότι κανείς τίμιος μεροκαματιάρης δεν σώθηκε από τα ματοβαμμένα δολλάρια τους.

Ταυτόχρονα κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου πιο γενικευμένης σύρραξης. Χρειάζεται επαγρύπνησης και ετοιμότητας, ιδιαίτερα στα Ελληνοτουρκικά, στις διαφορές στο Αιγαίο και την Κύπρο. Μην ξεχνάμε ότι και ο τούρκικος λαός πληρώνει ακριβά το τίμημα της προσπάθειας γεωπολιτικής αναβάθμισης της δικής του αστικής τάξης. Το ΚΚΕ ήδη προωθεί την ένταση της αλληλεγγύης και της κοινής δράσης απέναντι στους ανταγωνισμούς του ελληνικού και του τούρκικου κεφαλαίου στην περιοχή.

Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι, σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής της χώρας μας, θα πρωτοστατήσει στον αγώνα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, για την προστασία του λαού.

Ταυτόχρονα, όμως, δεν πρόκειται να δείξουμε καμιά εμπιστοσύνη σε καμιά κυβέρνηση και στην άρχουσα τάξη που εκπροσωπεί. Δυναμώνουμε την πάλη για την οριστική νίκη του λαού. Επιδιώκουμε έπαθλο της πάλης να είναι η εργατική – λαϊκή εξουσία, που θα εξασφαλίσει την ευημερία και την πραγματική ειρήνη για το λαό.

Η θέση αυτή του ΚΚΕ είναι σε αρμονία με την 100χρονη ηρωική ιστορία του, που σήκωνε το πάντα το λάβαρο του προλεταριακού διεθνισμού και του εργατικού πατριωτισμού.

Σύντροφοι και φίλοι,

Αυτό που πρέπει να ειπωθεί καθαρά και μόνο το ΚΚΕ λέει στο λαό μας, ότι όταν έρχονται τα χοντρά ζόρια για το σύστημα, αυτό δεν καταφεύγει μόνο σε μέτρα ενάντια σтους λαούς, καταφεύγει σε πολέμους και επεμβάσεις, όπου με το αίμα των λαών, με την προσφυγιά λύνονται οι διαφορές των ισχυρών για την αναδιανομή των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς της ενέργειας.

Και σήμερα ζούμε σε μια εποχή όπου και συνεχή μέτρα παίρνονται και οι πολεμικές συγκρούσεις πολλαπλασιάζονται. Η κυβερνητική προπαγάνδα δεν μπορεί όμως να κρύψει ότι την επόμενη ημέρα θα είναι όλα εδώ. Και νέο μεταμνημονιακό μνημόνιο και οι περίπου 1000 αντιλαϊκοί νόμοι, τα ματωμένα πλεονάσματα, η επιτροπεία της ΕΕ, που ενισχύεται ακόμη περισσότερο κι αφορά όλα τα κράτη.

Θα είναι εδώ όλο το αντεργατικό μνημονιακό πλαίσιο που οικοδομήθηκε τα τελευταία χρόνια, με τη συμβολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αν πραγματικά ήθελε η κυβέρνηση να επαναφέρει μισθούς, συντάξεις και δικαιώματα, δεν είχε παρά να υιοθετήσει τις προτάσεις των συνδικάτων που έφερε το ΚΚΕ στη Βουλή και τις οποίες απέρριψε ως «ανεδαφικές» και «αντισυνταγματικές».

Οι όποιες ελαφρύνσεις προωθεί – και μάλιστα σε βάθος τετραετίας, δηλαδή ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι – δεν αμφισβητούν στο ελάχιστο την ανάγκη να διαφυλαχθούν η ανταγωνιστικότητα και το «φιλικό επενδυτικό περιβάλλον», που προϋποθέτει ένταση της εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους.

Μιλάνε για τις συλλογικές συμβάσεις. Την ίδια στιγμή όμως κρύβουν ότι η κυβέρνηση διατηρεί όλα εκείνα τα «νόμιμα» εργαλεία που έχουν στα χέρια τους οι εργοδότες, έτσι ώστε η όποια «επέκταση» των κλαδικών συμβάσεων να είναι τελικά κενό γράμμα για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων. Όπως για παράδειγμα στους ξενοδ/λους όπου ισχύουν 14 διαφορετικές συμβάσεις, η σύμβαση που επεκτάθηκε αφορά μόνο το 10% και κατοχυρώνει τις μειώσεις 15% και την 7ημερη εργασία. Όσο για την εφαρμογή της, θα την ελέγξει η επιθεώρηση εργασίας – η οποία με 5 άτομα προσωπικό στο νομό καλύπτει χιλιάδες εργατοϋπάλληλους.

Μιλάνε για τον κατώτατο μισθό και την ίδια στιγμή κρύβουν ότι η όποια αύξηση στον κατώτατο μισθό για λίγα ευρώ θα γίνει με τον χειρότερο και πιο αντεργατικό νόμο των μνημονίων, που ψήφισε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να εφαρμόσει: Με βάση τον οποίο ο κατώτατος μισθός καθορίζεται με Υπουργική Απόφαση, με κριτήρια την «ανταγωνιστικότητα» και την «παραγωγικότητα», που σημαίνει ψίχουλα στο διηνεκές για την εργατική τάξη.

Αφήστε κι οτι δοθεί, θα εξανεμιστεί εν ριπή οφθαλμού με τα άλλα μέτρα που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση συριζα- ανελ, από την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, μέχρι τη μείωση του αφορολόγητου που θα κοστίσει εκατοντάδες ευρώ περισσότρο φόρο για τα λαϊκά νοικοκυριά και το οποίο μετρο ούτε ο συριζα ούτε η νδ δεσμεύεται ότι θα καταργήσει.

Γι αυτό, όταν ακούτε φοροελαφρύνσεις, να ξέρετε ότι η μερίδα του λέοντος αφορά το κεφάλαιο και τις επενδύσεις και όχι το λάο, που πληρώνει και θα συνεχίζει να πληρώνει και μάλιστα με την απειλή των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ νομίζει ότι με το τυπικό τέλος των μνημονίων θα μπορέσει να αναβαπτιστεί στη λαϊκή συνείδηση, με νέα ψέματα και υποσχέσεις, ότι δήθεν τώρα που ανεκτήσε η χώρα την κυριαρχία, θα δείξει κι αυτός το φιλολαϊκό του πρόσωπο. Απευθύνεται στο λαό ως λωτοφάγο. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η όποια ανάκαμψη είναι ούτως ή άλλως αβέβαιη, αφού η ελληνική οικονομία δεν είναι σε δοκιμαστικό σωλήνα, επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή καπιταλιστική οικονομία, και εκεί οι προβλέψεις είναι αρκετά δυσοίωνες. Το ζήσαμε με την απότομη πτώση των τιμών των μετοχών των τραπεζών και τον πανικό που επικράτησε πριν λίγες μέρες. Τους προειδοποιούμε καμία σκέψη να φορτώσουν για άλλη μια φορά τα βάρη τους στο λαό. Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί στις λαϊκές κατοικίες και εισοδήματα. Να πληρώσει το κεφάλαιο – αυτοί που είχαν και έχουν αμύθητα κέρδη στην πλάτη μας.

Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο λαός μας πλέον έχει και γνώση και πείρα, μπορεί να βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα, με το βλέμμα στραμμένο στους μεγάλους κινδύνους που προδιαγράφονται άμεσα για τον ίδιο και τη χώρα μας και να απορρίψει τα έωλα επιχειρήματα και την πολυπαιγμένη κασέτα του εφησυχασμού, που χρησιμοποιούν όλοι οι απολογητές του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Σας καλούμε να συμπορευτείτε με το ΚΚΕ, τη μόνη σταθερά αντιιμπεριαλιστική – πραγματικά φιλειρηνική δύναμη, ενάντια στη μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη ΝΑΤΟική βάση.

Ιδιαίτερα καλούμε όσους αισθάνονται αριστεροί και προδόθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα. Όσους προβληματίζονται για την κατάσταση σήμερα, ότι κάτι πρέπει να γίνει και βλέπουν με θετικό μάτι τις θέσεις του ΚΚΕ. Ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους.

Απευθυνόμαστε στα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τα νέα παιδιά που υπηρετούν ή πρόκειται να υπηρετήσουν τη θητεία τους και τους λέμε: Η διεκδίκηση των δικαιωμάτων σας δεν σταματά στις πύλες των στρατοπέδων.

Αφουγκραστείτε με προσοχή, χωρίς προκαταλήψεις, τις θέσεις του ΚΚΕ. Σταθείτε δίπλα στο εργατικό – λαϊκό κίνημα και τον αγώνα του, όπως κάνανε εκατοντάδες στρατιωτικοί και στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, αληθινοί πατριώτες, όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Γι’ αυτό και τώρα χρειάζεται να δυναμώσει η λαϊκή πάλη απαιτώντας:

  • Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ.
  • Να κλείσει η βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών drones και όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα.
  • Να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιωτικοί από αποστολές εκτός συνόρων.
  • Γιατί εχθροί μας δεν είναι οι γείτονες λαοί, είναι οι κυβερνήσεις τους, οι βάσεις και οι ΝΑΤΟικοί.

Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Να δυναμώσει η κοινή πάλη και η αλληλεγγύη των λαών ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που γεννά τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τις κρίσεις, την προσφυγιά.

Κάντε τη διαφορά με την συμπόρευση με τους Κομμουνιστές στους αγώνες, την ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού, στα συνδικάτα και τις λαϊκές οργανώσεις, στους δήμους, στην περιφέρεια, την βουλή και την ευρωβουλή.

Είμαστε πεπεισμένοι, το ξέρουμε από την 100χρονη ιστορία μας, ο αρνητικός συσχετισμός μπορεί να αλλάξει, αν αποφασίσει ο λαός να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Με οργάνωση παντού να χτίσει μια ισχυρή κοινωνική συμμαχία εργατών, φτωχών αγροτών και ΕΒΕ, η οποία θα αποσπά κατακτήσεις στο σήμερα και θα ανοίγει το δρόμο για μια πραγματική λαϊκή εξουσία αύριο, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του και με οικονομία που θα καλύπτει τις δικές του ανάγκες και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών.

Αυτός είναι ο μονόδρομος των εργατών, των λαών για να μη ζουν με τον εφιάλτη της φτώχεια, των πολέμων και της προσφυγιάς, εκεί που τους οδηγεί ο καπιταλισμός.

Σήμερα δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να φωνάζουμε Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών. Έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ, αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, όσο υπάρχει καπιταλισμός, μέχρι να τον ανατρέψουμε. Μέχρι να οικοδομήσουμε τον σοσιαλισμό κομμουνισμό στον κόσμο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...