14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Εν μέσω κρουσμάτων κορωνοϊού και χαμού σε Λέσβο – Χίο, με τις 158 ψήφους της ΝΔ πέρασε το αντεργατικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Ημερομηνία:

Παρά τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις και τις επιθέσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, υπερψηφίστηκε το νέο αντεργατικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο, έχοντας συγκεντρώσει μόνο τις 158 ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση παραπλάνησε τους συνταξιούχους και νομοθετεί μνημόνια μετά το τέλος των μνημονίων. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «τελειωτικό χτύπημα κατά όσων αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά», ενώ η Φώφη Γεννηματά δήλωσε πως η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει όσα προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Με τις 258 ψήφους των βουλευτών της ΝΔ υπερψηφίστηκε το νέο αντεργατικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο επί της αρχής ψήφισαν μόνο οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ και το άρθρο 47, για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ είχαν ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, πέρασε με τις ψήφους της κυβερνητικής παράταξης. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 286 βουλευτές και υπέρ του νομοσχεδίου και του άρθρου 47 ψήφισαν 158, ενώ τα καταψήφισαν 128.

«Νομοθετείτε μνημόνια μετά το τέλος των μνημονίων»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις για αύξηση των συντάξεων, η κυβέρνηση νομοθετεί μνημόνια μετά το τέλος των μνημονίων. «Τόσο καιρό μας λέγατε θα φέρετε αύξηση στις συντάξεις. Το πίστεψαν και οι συνταξιούχοι που παρακολουθούσαν από τις τηλεοράσεις. Πού είναι οι αυξήσεις στις συντάξεις; Εσείς έχετε προβλέψει συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη μικρότερη κατά 200 εκ.  το τρέχον έτος. Πώς γίνεται να δίνετε αυξήσεις δίνοντας λιγότερα; Εσείς νομοθετείτε μνημόνια μετά το τέλος των μνημονίων. Αυτό κάνετε. Η πολιτική σας είναι ο σκληρός πυρήνας του νεοφιλελευθερισμού».

Απευθυνόμενος στη ΝΔ δήλωσε «πως πέρυσι ψηφίσατε το νομοσχέδιο που φέραμε εμείς στη Βουλή για την επαναφορά της 13ης σύνταξης, ως μόνιμο μέτρο», προσθέτοντας «και για να είμαστε ακριβείς, ήταν μια ολόκληρη σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους, και όσο ανέβαινε η κλίμακα ήταν αναλογική, σύμφωνα με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας».

Ο Α. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η ΝΔ χαρακτήριζε «ψευτιά» και «προεκλογικό φιλοδώρημα» και παρά το ότι είχε εξαγγείλει τη διατήρηση της, με το νέο ασφαλιστικό την καταργεί. «Επιδιώξατε τότε να στρέψετε εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσους δεν έλαβαν ολόκληρη τη σύνταξη αυτή. “Ψευτιά, προεκλογικό φιλοδώρημα” την αποκαλέσατε. Την ψηφίσατε βέβαια. Και παράλληλα εξαγγείλατε τότε την διατήρησή της για να μην δυσαρεστήσετε τους χαμηλοσυνταξιούχους. Και σήμερα τη καταργείτε σα να μη συμβαίνει τίποτα. Δεν υπήρξε ποτέ, μας λέτε».

«Πρόσβαση μόνο όσοι έχουν να πληρώσουν»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε ότι σημερινός στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ είναι να εφαρμόσει και όχι να καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου, να τον βελτιώσει καλύπτοντας νομικά κενά προκειμένου να παραδοθούν τα αποθεματικά των ταμείων στους ιδιώτες.

Περιέγραψε ως «τελειωτικό χτύπημα» για τα λαϊκά στρώματα το ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι στο νέο ασφαλιστικό θα έχουν πρόσβαση μόνο όσοι έχουν να πληρώσουν, γεγονός που εξηγεί και το ότι έχουν πυκνώσει τελευταία οι παρεμβάσεις των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

«Το ασφαλιστικό αποπνέει τη βαθιά συντηρητική λογική της ΝΔ»

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά,  δήλωσε ότι «η κυβερνητική παρέμβαση στο ασφαλιστικό αποπνέει τη βαθιά συντηρητική λογική της ΝΔ», επισημαίνοντας πως η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζει τα όσα σχεδίασε η κυβέρνηση Τσίπρα με τον νόμο Κατρούγκαλου.

«Δεν καταργείτε τον περιβόητο Νόμο Κατρούγκαλου, απλά του κάνετε μακιγιάζ. Ζει και βασιλεύει. Απλώς αλλάζει όνομα και τώρα ονομάζεται Νόμος Κατρούγκαλου-Βρούτση», ανέφερε η Φ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση των κλάδων επικούρησης και εφάπαξ, αφού με την πρόβλεψη για ενσωμάτωση του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ εξασφαλίζεται η προοπτική ανάπτυξης των επαγγελματικών Ταμείων κι ανοίγει ο δρόμος για την καθιέρωση ενός αμιγώς κεφαλοποιητικού συστήματος και την αφαίρεση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...