14.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Εν μέσω πανδημίας, ο Δήμος Χανίων δεσμεύει τα ΑΦΜ πληττόμενων επιχειρήσεων για πρόστιμα της δημοτικής αστυνομίας από το 1994

Ημερομηνία:

Είναι από τις καταστάσεις που αναδεικνύονται εν μέσω της πανδημίας. Πολλές επιχειρήσεις πέραν των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού έχουν να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα που δημιουργούν οι υπηρεσίες του κράτους. Μία τέτοια περίπτωση έρχεται στο προσκήνιο μέσω της επιστολής του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων Χανίων.

Όπως αναφέρει στην επιστολή, ο Δήμος Χανίων είναι ένας από τους ελάχιστους στη χώρα που αναζητά είσπραξη προστίμων από το 1994, ενώ σε δικαστήρια η διαδικασία έχει ακυρωθεί λόγω μη ορθής τήρησης των διαδικασιών. Και μάλιστα, ο νέος Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης προχώρησε στο εξής εξοργιστικό: Δέσμευσε τα ΑΦΜ των επιχειρήσεων για να εκβιάσει την πληρωμή των προστίμων.

Τώρα, εν μέσω πανδημίας το πρόβλημα γίνεται εκρηκτικό.

Συνήθως, ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 300 ευρώ πυροδοτούν δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών. Μετά τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων ακολουθούν οι πλειστηριασμοί. Σύμφωνα με τα Νέα, οι Δήμοι έχουν μπει ήδη για τα καλά στον χορό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Εκτός από εκποιήσεις κινητών περιουσιακών στοιχείων οφειλετών, άρχισαν να βγάζουν στο ηλεκτρονικό σφυρί και ακίνητα.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή:

Ως σύλλογος εκπροσωπούμε περίπου 80 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενοικίασης αυτοκινήτων σε τρίτους, οι οποίοι στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι ξένοι και Έλληνες επισκέπτες της περιοχής μας την περίοδο του καλοκαιριού.

Προφανές είναι ότι οι επιχειρήσεις μας συγκαταλέγονται στις βαριά και άμεσα πληγείσες λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε στο χώρο του τουρισμού – και όχι μόνο – εξαιτίας της παγκόσμιας διασποράς της πανδημίας του κορoνοϊού.

Οι ακυρώσεις που λαμβάνουμε καθημερινά είναι αμέτρητες. Παράλληλα οι υποχρεώσεις μας συνεχίζουν κανονικά να τρέχουν. Αποτέλεσμα αυτής της συνεχιζόμενης κατάστασης είναι να κινδυνεύει η λειτουργία και η ίδια η ύπαρξη των επιχειρήσεών μας.

Σε όλα αυτά έρχεται στην επιφάνεια ξανά ένα μείζον διαχρονικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με αποκλειστική υπαιτιότητα και υπευθυνότητα των αρχών του Δήμου Χανίων. Ο Δήμος Χανίων, εις τον οποίο έχει την έδρα τους σχεδόν των σύνολο των επιχειρήσεών μας, εξακολουθεί να θεωρεί ότι του οφείλουμε – και μάλιστα εντόκως (!!!) – χιλιάδες Ευρώ εξαιτίας προστίμων παράνομης στάθμευσης που «ανακάλυψε» το 2008 και τα οποία χρονολογούνται από το 1994 (!!!), δηλαδή 26 έτη πριν.

Στα πλαίσια της παρούσας επιστολής μας δεν θα αναφερθούμε στις διαχρονικές διαβεβαιώσεις των εκάστοτε δημοτικών αρχών που πάντοτε έβρισκαν δίκαιες τις διαμαρτυρίες μας και υπόσχονταν να επιλύσουν το ζήτημα.

Είναι πολλά αυτά που μπορούμε να πούμε αλλά προς το παρόν θα αρκεσθούμε σε αυτά:

(1) Για τα πρόστιμα αυτά ουδέποτε έχουμε δει τις κλήσεις που έχουνε «κοπεί» παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες μας.

(2) Η παράνομη πρακτική της δημοτικής αρχής μας ανάγκασε να προσφύγουμε στα Δικαστήρια προκειμένου να συμμορφωθεί ο Δήμος ακόμα και με τα αυτονόητα που ορίζει ο νόμος, ο οποίος άλλαξε από το 2007 και ορίζει ρητά ότι για τις παραβάσεις παράνομης στάθμευσης ευθύνεται ο οδηγός του οχήματος και όχι ο ιδιοκτήτης.

(3) Ενώ το δικαστήριο που προσφύγαμε σε όλες ανεξαιρέτως τις υποθέσεις ακύρωσε τη διαδικασία λόγω μη ορθής τήρησης των διαδικασιών βεβαίωσης από το Δήμο, η δημοτική αρχή επέλεξε να επανεκκινήσει τη διαδικασία. Η σημερινή δημοτική αρχή επέλεξε να δεσμεύσει εκ νέου τη δέσμευση των ΑΦΜ των επιχειρήσεών μας για να μας «εξαναγκάσει» να πληρώσουμε πρόστιμα για τα οποία δεν έχουμε καμία ευθύνη. Επέλεξε να μην περιμένει καν τις αποφάσεις των δικαστηρίων στα οποία έχουμε εκ νέου προσφύγει.

"google ad"

Δυστυχώς, μία δημοτική αρχή που εκλέχθηκε με την υπόσχεση ότι θα διαφέρει από τις προηγούμενες που μας έφεραν στην κατάσταση να αναζητάμε το δίκιο μας και τα αυτονόητα στα Δικαστήρια εδώ και 10 χρόνια περίπου, συνεχίζει τις ίδιες πρακτικές του παρελθόντος και μάλιστα εναντίον μιας ομάδας επιχειρήσεων που προσφέρει θέσεις εργασίας και έσοδα σε πολύ κόσμο. Ως επιχειρήσεις ποτέ δεν ζητήσαμε κάτι παραπάνω από όσα πραγματικά δικαιούμαστε.

Αποτέλεσμα των παραπάνω πρακτικών του Δήμου μας είναι να μην μπορούν οι επιχειρήσεις μας να λάβουν βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας και, έτσι, να μην έχουν καμία πρόσβαση στις έκτακτες χρηματοδοτήσεις που έχουν ανακοινωθεί για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί εξαιτίας της τρέχουσας κατάστασης.

Για άλλη μία φορά γινόμαστε μάρτυρες του φαινομένου να καλούμαστε με τρόπο εκβιαστικό να πληρώσουμε το μάρμαρο για χρόνιες δυσλειτουργίες της δημοτικής αρχής που δεν έκανε και δεν κάνει όταν και όπως πρέπει την «δουλειά» της.

Οι πρόσφατες αποφάσεις του Δήμου Χανίων περί μείωσης των δημοτικών τελών λόγω της έκτακτης οικονομικής συγκυρίας αποδεικνύει πώς όταν θέλει ο Δήμος μπορεί να βρει τον τρόπο.

Στη δική μας περίπτωση, ο Δήμος μας – σε αντίθεση με τους άλλους Δήμους που κανείς δεν ακολούθησε αυτήν την πρακτική να αναζητά την είσπραξη προστίμων που χρονολογούνται και 26 έτη πριν – αντί να ενσκύψει στο πρόβλημα, όπως μας διαβεβαίωνε, μας μπλόκαρε τα Α.Φ.Μ. Ας μην απορήσει, επομένως, εάν δει τις επιχειρήσεις μας, οι οποίες κατά τα άλλα προσφέρουν σημαντικά έσοδα τόσο στο Κράτος όσο και στο Δήμο να καταρρέουν οικονομικά και μαζί με αυτές και να συμπαρασύρονται και οι θέσεις εργασίας που αυτές προσφέρουν…

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...