19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Εξαφανίζεται η χελώνα καρέτα – καρέτα στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Στην Συνοπτική έκθεση για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, παρουσιάζονται τα κυριότερα γεγονότα που σημάδεψαν τις προσπάθειες προστασίας της θαλάσσιας χελώνας στην Κρήτη κατά το 2014, το οποίο αποτελεί δεύτερο κατά σειρά έτος που η Γενική Δ/νση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνέχισε τη διαδικασία προκαταρτικής διερεύνησης των θεμάτων εφαρμογής του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελλιπή προστασία της χελώνας Caretta caretta στην περιοχή (υπόθεση EU PILOT 5116/13).

Ειδικότερα, στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται τα αποτελέσματα του προγράμματος του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ για την παρακολούθηση της αναπαραγωγικής δραστηριότητας της θαλάσσιας χελώνας και την ενημέρωση του κοινού και γίνεται μια καταγραφή των προβλημάτων και κυρίως των μεγάλων έργων και παρεμβάσεων που υποβάθμισαν ή απειλούν με υποβάθμιση τις παραλίες ωοτοκίας.

Ο πληθυσμός θαλάσσιων χελωνών που αναπαράγεται στην Κρήτη εξακολουθεί να κινδυνεύει με εξαφάνιση, αφού οι δύο από τις τρεις παραλίες ωοτοκίας, Ρέθυμνο και Χανιά, παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια έντονη πτωτική τάση.

Παρόλα αυτά, οι ισχυρές τουριστικές πιέσεις με τα συνακόλουθά τους και ο συνεχιζόμενος προγραμματισμός έργων στην παράκτια ζώνη με ανεπαρκή ή πλημμελή σχεδιασμό, κυρίως χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η συνεχιζόμενη ραγδαία μείωση του αναπαραγωγικού πληθυσμού, εξακολούθησαν να καταγράφονται και μάλιστα να αυξάνονται και κατά την περίοδο αναπαραγωγής του 2014.

Και παρά την προκαταρκτική διερεύνηση, που συνεχίστηκε και το έτος αυτό, από τη Γενική Δ/νση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παρά την μεγαλύτερη πρόθεση για συνεργασία, που παρατηρήθηκε από τις Δημοτικές Αρχές και Υπηρεσίες στο θέμα της προστασίας της θαλάσσιας χελώνας στην Κρήτη, αυτή δεν τελεσφόρησε σε ουσιαστικές ενέργειες ή σημαντικές δράσεις επί του πρακτέου, γεγονός που δεν δημιουργεί ευοίωνες προοπτικές.

Τα παρουσιαζόμενα στοιχεία συνέλεξαν οι υπεύθυνοι και οι εκπαιδευμένοι εθελοντές του προγράμματος τους οποίους και ευχαριστούμε.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την Συνοπτική Έκθεση για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην Κρήτη το 2014, πατήστε ΕΔΩ

archelon.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...