14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Εορτή των Εισοδίων – Εορτή των Χανίων

Ημερομηνία:

Του π. Στυλιανού Θεοδωρογλάκη

Για μια φορά ακόμα αξιωνόμαστε να ζήσουμε και να χαρούμε εορταστικά το πρόσωπο της Παναγίας με την ευκαιρία της εορτής των Εισοδίων.   Η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου ως εορτή του Ιερού Καθεδρικού Ναού της πόλεως και της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου αποτελεί για την τοπική μας Εκκλησία την εορτή των εορτών και την πανήγυρη των πανηγύρεων.

Πρώτη, κύρια καθεδρική εορτή των Χανίων η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, χαρά μεγάλη τόσο για το ίδιο το πρόσωπο της Παναγίας, όσον και για τον Ιερό Καθεδρικό Ναό, την αγαπημένη Τριμάρτυρη των Χανιωτών που αποτελεί διαχρονικό ορόσημο της ταυτότητας της ιστορικής πόλεως των Χανίων.

«Υπεραγία Θεοτόκε πρέσβευε υπέρ ημών».

Θερμή ικεσία προς το πρόσωπο της Παναγίας που βγαίνει από τα βάθη της ύπαρξης και της ζωής όλων των ανθρώπων που βλέπουν όλοι και όλα γύρω τους να διαψεύδουν τα όνειρα και τις προσδοκίες τους για το παρόν και το μέλλον.

Στην Παναγία προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη και σιγουριά όλοι οι κουρασμένοι και απογοητευμένοι της ζωής και της κοινωνίας και όταν ακόμα ζουν και δραστηριοποιούνται ανάμεσα σε οικεία και προσφιλή πρόσωπα, μερικές φορές και με κατά σάρκα και κατά πνεύμα αδερφούς, γονείς, παιδιά, δικούς και ξένους.

Στην Παναγία καταφεύγουμε σε κάθε δύσκολη περίσταση και απ’ αυτήν αποζητούμε τη δικαίωση, το έλεος του Θεού για το ίδιο το πρόσωπο και την ίδια τη ζωή μας, τη δική μας και των άλλων, με τους οποίους συμβιώνουμε, συλλειτουργούμε, συμπορευόμαστε και αγωνιζόμαστε από κοινού για το παρόν και το μέλλον, για τη γη και τον ουρανό.

Με την Παναγία αποζητούμε την ευλογία και το έλεος του Θεού, γιατί η Παναγία είναι ο κρίκος που ενώνει αδιάρρηκτα τον ίδιο το Θεό με τον άνθρωπο.

Είναι το πρόσωπο η Παναγία που βρίσκεται κοντύτερα στο άνθρωπο από τη φύση της ως άνθρωπος που είναι και η ίδια, αλλά και ταυτόχρονα βρίσκεται κοντύτερα στον Θεό, τον ουράνιο Πατέρα μας και δημιουργό μας γιατί στα σπλάχνα της σαρκώνεται ο λόγος του Θεού και γεννάται απ’ αυτήν τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος και μάλιστα όχι μόνο χωρίς να προσβάλει και να διαρρήξει την παρθενικότητα της αλλά τη διαφυλάσσει στους αιώνες κατά τρόπο θαυμαστό και μεγάλο, «μένουσα παρθένος και μετά τόκον» και γνωριζόμενη κατεξοχήν από τους πιστούς ως Παρθένος.

Από την Παναγία αποζητούμε άμεσα το έλεος και την ευλογία του Θεού, γιατί όπως απευθυνόμαστε στην Παναγία βρισκόμαστε μπροστά στον μονογενή Υιό και Λόγο του Θεού, «τον εκ πνεύματος αγίου και Μαρίας της παρθένου ενανθρωπίσαντα».

Η Παναγία είναι η μάνα του Θεού και η μάνα του ανθρώπου, η μάνα μας στην οποία καταφεύγουμε ευκαίρως – ακαίρως και εκείνη πάντοτε περιμένει την καταφυγή μας.

Η εορτή των Εισοδίων που εορτάζουμε αυτές τις ημέρες είναι εορτή που δε γίνεται για την Παναγία, η Παναγία δε θέλει εορτές, θέλει εμείς να είμαστε εορταστικοί και ευχαριστημένοι με πληρότητα ζωής και κοινωνίας, γι’ αυτό και η εορτή της Παναγίας γίνεται για μας και είναι εορτή των Χανίων.

Να ζήσουμε και να χαρούμε εμείς μέσα στις πίκρες και τις οδύνες και τις στενοχώριες της καθημερινότητας.

Αυτή είναι η εορτή και το πανηγύρι της Παναγίας, εορτή και πανηγύρι ανάσας και ανακούφισης, βάλσαμο ζωής και ελπίδας, αισιοδοξίας και δύναμης μπροστά στα δύσκολα των ημερών και των περιστάσεων που ζούμε.

"google ad"

Η μαρτυρία της Παναγίας διαχρονικά είναι μαρτυρία δύναμης και ζωής, πάλης και νίκης, αλλά και η μαρτυρία της Τριμάρτυρης για περισσότερα από 150 έτη είναι μαρτυρία που εμπνέει, στηρίζει και ζωογονεί την ίδια την πόλη και τους συμπολίτες μας όλους, γιατί μέσα σ’ αυτά τα 150 έτη της ζωής και της λειτουργίας της καταγράφονται ιστορικές πτώσεις και αναστάσεις που έζησε η πόλη μας και η ευρύτερη περιοχή.

Η μνήμη όλων αυτών δεν είναι μόνο ιερή μνήμη είναι και αναγκαία να την ενθυμούμαστε, να την αναπνέουμε και να τη ζούμε για τη δική μας την προσωπική ενδυνάμωση.

Μην ξεχνούμε το παρελθόν, το οποίο εμπνέει και ζωογονεί το παρόν, ενώ το παρόν ατενίζει με αισιοδοξία και μεγάλες προσδοκίες το μέλλον.

Έχουμε παρελθόν, ουράνιο, άγιο, θεϊκό την Παναγία, αλλά και επίγειο που μαζί και με άλλους επιμαρτυρείται και από την Τριμάρτυρη.

Έχουμε παρόν που έχει αιώνιες καταβολές ήθους και πολιτισμού, άρα έχουμε και μέλλον.

Έχουμε μεγάλες προσδοκίες, ατενίζουμε με αισιοδοξία προς όλα τα μήκη και πλάτη της δημιουργίας.

Αυτό είναι η ελπίδα μας που θέλουμε να θωρακίζει την ζωή και την πορεία μας.

Η εορτή των Εισοδίων είναι πραγματικά ευλογία του Θεού για τον τόπο και τους ανθρώπους της περιοχής μας.

Ευχή από την καρδιά στην Παναγία είναι: «Πάντων ημών μνησθείη Κύριος ο Θεός».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ