15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Επένδυση άνω του 1 δισ. δολ. για να βρεθεί πετρέλαιο στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πρόσφατα η ιταλική Eni ολοκλήρωσε τρεις γεωτρήσεις στην Αίγυπτο, στο περίφημο πεδίο Ζορ, σε ανάλογα βάθη και μορφολογία με την περιοχή της Κρήτης η οποία έχει βγει προς παραχώρηση στον τελευταίο διεθνή διαγωνισμό, που είναι σε εξέλιξη. Πόσο κόστισαν οι συγκεκριμένες γεωτρήσεις; Το κόστος για τις δύο γεωτρήσεις ξεπέρασε τα 400 εκατ. δολάρια.

Η είδηση αυτή δείχνει ξεκάθαρα ότι τα κόστη για τις περιοχές που έχουν μπει στο στόχαστρο και αναμένεται να παραχωρηθούν στα νότια, δυτικά και βορειοδυτικά της Κρήτης, είναι τόσο μεγάλα που απαιτούνται πολλές και μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες και θα επωμιστούν τα σημαντικά κόστη αλλά και το υψηλό ρίσκο για τις απαιτούμενες γεωτρήσεις και τις άλλες ερευνητικές επενδύσεις.

Και μπορεί το budget να αποτελεί έναν ανασταλτικό παράγοντα, ωστόσο το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε υψηλά τριετίας, δίνει νέα δυναμική στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας για άνοιγμα της αγοράς και υλοποίηση νέων μεγάλων επενδύσεων στον κλάδο της έρευνας και παραγωγής πετρελαίου.

Πότε θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα για την εξέλιξη των νέων διαγωνισμών; Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Κρήτη και το Ιόνιο, λήγει στις αρχές Μαρτίου και αυτό σημαίνει ότι ήδη έχουν κορυφωθεί οι διεργασίες και οι ζυμώσεις.

Πληροφορίες θέλουν εκτός από τα γνωστά σχήματα που προκάλεσαν τους διαγωνισμούς (ExxonMobil, Total,  ΕΛΠΕ για την Κρήτη και Repsol, Energean για το Ιόνιο) να έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από άλλες μεγάλες εταιρείες του χώρου.

Εδώ, η προσδοκία εκ μέρους της ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) είναι αφενός να υπάρξει μεγάλος ανταγωνισμός που θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα των προσφορών και αφετέρου να υπάρξουν ζυμώσεις μεταξύ των συμμετεχόντων για να δημιουργηθούν ακόμη μεγαλύτερα σχήματα που θα προχωρήσουν τις επενδύσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την αξιολόγηση των προσφορών, θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο τεχνικό μέρος των προσφορών αλλά και στο ύψος του επενδυτικού προϋπολογισμού, παρά στο bonus που θα καταβληθεί για την υπογραφή των συμβάσεων (signing bonus).

Σε ό,τι αφορά τις άλλες εκκρεμότητες, εδώ να σημειωθεί ότι έχει ολοκληρωθεί η απαιτούμενη προεργασία και είναι έτοιμα από πλευράς ΕΔΕΥ τα απαραίτητα ντοσιέ των συμβάσεων για τα τρία χερσαία οικόπεδα στη Δ. Ελλάδα, προκειμένου οι φάκελοι να διαβιβαστούν στη βουλή και να κυρωθούν οι συμφωνίες από το κοινοβούλιο.

Είναι σαφές πάντως ότι ο κλάδος της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων έχει εισέλθει σε μια νέα αρκετά ελπιδοφόρα περίοδο, τόσο σε σχέση με το περιβάλλον της αγοράς και τις τιμές του μαύρου χρυσού που ευνοούν εκ νέου τις επενδύσεις ακόμη και σε μεγαλύτερα θαλάσσια βάθη όσο και σε σχέση με την δουλειά που γίνεται σε θεσμικό επίπεδο και σε επίπεδο προετοιμασίας από την αρμόδια διαχειριστική αρχή ΕΔΕΥ.

capital.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ