14.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Αποκτά “ακίνητη περιουσία” και προχωρά σε στρατιωτικές κατασκευές ύψους 47,8 εκατ. δολ. ο στρατός των ΗΠΑ στην βάση της Σούδας

Ημερομηνία:

Επένδυση ύψους 47,8 εκατ. δολαρίων προβλέπεται στον προϋπολογισμό Αμυνας των ΗΠΑ για τη ναυτική βάση στον Κόλπο της Σούδας στην Κρήτη.

Ειδικότερα, στον τομέα 2902 του προϋπολογισμού για «Εξουσιοδοτημένες Κατασκευές του Ναυτικού και Σχέδια Απόκτησης Γης» (Authorized Navy Construction and Land Acquisition Projects) και στην σελ. 1.651 από τις σχεδόν 2.500 του επίσημου εγγράφου, επισημαίνεται ότι:

Το Ναυτικό μπορεί να αποκτήσει ακίνητη περιουσία και να προχωρήσει σχέδια στρατιωτικών κατασκευών για εγκαταστάσεις εκτός ΗΠΑ και σε αξία όπως αναφέρεται στον ακόλουθο πίνακα (σ.σ. βλ. φωτογραφία παραπάνω).

Επί του θέματος ανακοίνωση έκανε ο ομογενής νομοθέτης (Congressman), Γκας Μπιλιράκης (Gus Bilirakis), ο οποίος υπογράμμιζε σχετικά ότι ο ίδιος πάντα υποστήριζε την σταθερή παρουσία των ΗΠΑ στον Κόλπο της Σούδας, «μία στρατηγικά τοποθετημένη ναυτική βάση στη Μεσόγειο για πολλά χρόνια».

«Ο φετινός προϋπολογισμός Αμυνας περιλαμβάνει μία επένδυση 47,8 εκατ. δολ. γι αυτή την βάση. Αυτό το στρατιωτικό κεφάλαιο αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι βαθέων υδάτων στην Μεσόγειο Θάλασσα και το μοναδικό μεταξύ του Norfolk και του Ινδικού Ωκεανού το οποίο μπορεί να έχει μία προκυμαία για πλοίο που μεταφέρει πυρηνικά δόπλα σε εγκατάσταση αεροδρομίου, επιτρέποντας στον στόλο του Ναυτικού να αράξει και να προχωρήσει σε επισκευές, συντήρηση και ανεφοδιασμό» ανέφερε στο ανακοινωθέν ο κ. Μπιλιράκης, προσθέτοντας:

«Η βάση ενισχύει την ικανότητα ανταπόκρισης των ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας, παρέχοντας, λειτουργώντας και διατηρώντας εγκαταστάσεις υψηλής ποιότητας καθώς και υπηρεσίες αφιερωμένες στην μαχητική ετοιμότητα».

Ο κ. Μπιλιράκης δήλωσε επίσης σχετικά: «Σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διασφαλίσουμε ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν όλα τα μέσα που χρειάζονται για να ανταποκριθούν σε μία διεθνή κρίση και να βελτιωποιήσουν την ικανότητά τους να υπερασπιστούν την πατρίδα μας. Η βάση στον Κόλπο της Σούδας είναι σημαντικό συστατικό αυτής της ετοιμότητας. Ως συμπρόεδρος του Congressional Caucus για Ελληνικά Θέματα και του Congressional Hellenic-Israel Alliance, η στρατηγική συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας είναι ύψιστης σημασίας καθώς ενισχύει την εθνική μας ασφάλεια».

Στο ανακοινωθέν του, ο ομογενής νομοθέτης, έκανε γνωστό ότι και άλλες πρωτοβουλίες που υποστήριξε περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό Αμυνας των ΗΠΑ.

Μεταξύ αυτών, η τροπολογία κατά της πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, σύμφωνα με την οποία απαιτείται αναφορά για την κατάσταση των Αμερικανοτουρκικών σχέσεων εντός 90 ημερών. «Στον απόηχο της πρόσφατης απερίσκεπτης συμπεριφοράς εκ μέρους της Τουρκίας υπό την παρούσα ηγεσία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία δυστυχώς έχει αποδειχθεί πως δεν μπορεί να είναι στενός, αξιόπιστος και έμπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ. Είναι σημαντικό να εξετάσουμε το επίπεδο της σχέσης μας με αυτό τον υποτιθέμενο σύμμαχος πριν συνεχίσουμε την πώληση επιπλέον όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού», ανέφερε ο κ. Μπιλιράκης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...