20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Επίδομα στέγασης έως 210 ευρώ μηνιαίως για 300.000 νοικοκυριά

Ημερομηνία:

Ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που μένουν στο νοίκι ή έχουν στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας δίνει από το 2019 το πρόγραμμα του επιδόματος στέγασης. Μέσω του νέου αυτού προγράμματος, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο, θα επιδοτούνται με ποσό από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα νοικοκυριά που επιβαρύνονται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας ή διαμένουν σε μισθωμένο σπίτι. Τα κριτήρια θα είναι κοινά για όλους, εισοδηματικά και περιουσιακά.

Σύμφωνα με το «Έθνος» το πρόγραμμα «κλειδώνει» σταδιακά στις επιμέρους λεπτομέρειές του, καθώς το τελικό εύρος του προϋπολογισμού του ήταν εξαρτημένο και από το «παζάρι» για το πακέτο των θετικών μέτρων του 2019. Εκτιμάται πάντως πως θα ανακουφίσει πάνω από 300.000 νοικοκυριά που πληρώνουν ενοίκιο ή δόση στεγαστικού.

Η τελική μορφή του προγράμματος θα «πατήσει» πάνω στη σχετική ΚΥΑ που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως το επίδομα στέγασης είναι ένα από τα λεγόμενα «αντίμετρα» του 2017, το οποίο θα υλοποιηθεί -όπως συμβαίνει και με το επίδομα παιδιού ήδη από το 2018- παρά τη διαφαινόμενη απόσυρση του μέτρου περικοπής των συντάξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά του επιδόματος θα κυμαίνονται από 70 έως 210 ευρώ, όπως είχαν διαμορφωθεί αρχικά.

Η κλιμάκωση που επιλέχθηκε δίνει έμφαση στο παιδί, το οποίο αντιμετωπίζεται ως ενήλικας, με προφανή στόχο να προωθηθεί και η γεννητικότητα:

  • Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 70 ευρώ τον μήνα.
  • Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, ενήλικο ή ανήλικο, προσαύξηση κατά 1/2, δηλαδή κατά 35 ευρώ τον μήνα.
  • Ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, αφού για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον μήνα.
  • Η τελική μορφή του προγράμματος θα «πατήσει» πάνω στη σχετική ΚΥΑ που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούνιο

Το επίδομα θα χορηγείται έπειτα από αίτηση του δανειολήπτη ή ενοικιαστή σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που αναπτύσσεται για αυτόν τον σκοπό. Η πλατφόρμα θα «πατάει» πάνω στο επιτυχημένο μοντέλο του κοινωνικού μερίσματος και του ΚΕΑ. Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε συνεργασία με κλιμάκια από τις τράπεζες για τις τεχνικές λεπτομέρειες των διασταυρώσεων που απαιτούνται στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Στην περίπτωση του δανειολήπτη, άλλωστε, το ποσό του επιδόματος θα πιστώνεται στον λογαριασμό που εξυπηρετεί το δάνειο πρώτης κατοικίας. Μέσω της ίδιας πλατφόρμας θα διεξάγονται και οι απαραίτητες διασταυρώσεις για τα μισθωτήρια συμβόλαια με χρήση στοιχείων του Taxisnet. Οι κλειδάριθμοι του Taxisnet θα είναι και το βασικό «κλειδί» για την είσοδο στην αίτηση, η οποία θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, όπως συμβαίνει και με το ΚΕΑ.

Αλλαγές και βελτιώσεις

Αφού «κλειδώσουν» όλες οι επιμέρους λεπτομέρειες για το πακέτο του 2019, το πρόγραμμα θα αποτυπωθεί στην τελική του μορφή στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί σε μία εβδομάδα (την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου) στη Βουλή. Οι αναφορές, μάλιστα, για αύξηση του δημοσιονομικού χώρου εντός του οποίου θα ξεδιπλωθούν το 2019 τα θετικά μέτρα, έναντι του χώρου ύψους 765 εκατ. που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού πέραν της μη περικοπής των συντάξεων, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης του επιδόματος στέγασης, σε σύγκριση με το σενάριο του προσχεδίου.

Σε κάθε περίπτωση, το πιθανότερο είναι πως το επίδομα στέγασης θα προχωρήσει στην τελική του μορφή με παραμετροποίηση της ΚΥΑ του περασμένου Ιουνίου. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, να προκύψει βελτίωση των περιουσιακών κριτηρίων, αν και τίποτα ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται πως η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για συνολική φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας από 120.000 έως 180.000 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού.

Οσον αφορά το εισοδηματικό κριτήριο, αν και ακόμη τίποτα δεν έχει «κλειδώσει» οριστικά σε αυτό το πεδίο, ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν πως στο κυρίαρχο σενάριο το ποσό βάσης δεν αποκλείεται να κυμαίνεται κοντά στην περιοχή των περίπου 7.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό. Δεδομένης της κλιμάκωσης, που δεν αναμένεται να αλλάξει δραστικά, τα εισοδηματικά κριτήρια δεν αποκλείεται -σύμφωνα με το εν λόγω σενάριο- να κορυφώνονται κοντά στην περιοχή των 21.000 ευρώ περίπου, αν και οι λεπτομέρειες του προγράμματος αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα επόμενα 24ωρα. Η κλιμάκωση των εισοδηματικών κριτηρίων ακολουθεί το μοντέλο κλιμάκωσης των ποσών και δίνει έμφαση στο παιδί, ενώ ενσωματώνει ρήτρες ειδικές προστασίας για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το επίδομα χορηγείται με βάση το εισόδημα που δηλώνεται στην Εφορία (Τaxisnet), κατ’ αρχάς για 12 μήνες. Μετά το πρώτο 12μηνο ο δικαιούχος μπορεί να επανυποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα. Οι αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν από το 2019.

Πηγή: Έθνος

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...