19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Επίθεση Αμβρόσιου σε Δερμιτζάκη: “Φαίνεται ότι ίσως είσθε ένας ΑΘΕΟΣ ή τουλάχιστον ένας ΑΣΧΕΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ! Γιατί, λοιπόν, ασχολείσθε με την Εκκλησία;”

Ημερομηνία:

Με άκρως απρεπείς εκφράσεις επιτέθηκε, για το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας, στον καθηγητή Μανώλη Δερμιτζάκη ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιος.

Αφορμή για τα ανοίκεια σχόλια του Μητροπολίτη Αμβρόσιου ήταν η άποψη που εξέφρασε προ ημερών ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

Ο κ. Δερμιτζάκης, αναφερόμενος στην έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού και τα νέα μέτρα που λαμβάνονται για την Αττική, είχε υποστηρίξει ότι «προτού σταματήσουν οι οικονομικές δραστηριότητας και κλείσουν επιχειρήσεις θα πρέπει να σταματήσει η θεία κοινωνία».

Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Δερμιτζάκης είχε αναφέρει ότι σε περίπτωση συνέχισης της θείας κοινωνίας θα πρέπει να βρεθεί ένας πιο ασφαλής τρόπος, προκρίνοντας τη χρήση πλαστικού κουταλιού μιας χρήσης ή μεταλλικού κουταλιού που θα φέρνουν οι πιστοί από τα σπίτια τους.

Ακραία επίθεση Αμβρόσιου για τη θεία κοινωνία

Με κείμενο που ανάρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος ερωτά τον κ. Δερμιτζάκη ποια είναι η σχέση του με την Εκκλησία και σημειώνει ότι «αν και καθηγητής πανεπιστημίου πρέπει να είσθε αγράμματος εξ απόψεως χριστιανικής – πνευματικής ζωής. Πρέπει να είσθε εντελώς άσχετος με την Εκκλησία. […] Και αυτά μεν ως προς την χριστιανική Σας ταυτότητα! Πρέπει όμως να είσθε ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΣΤΟΙΧΕΙΩΤΟΣ και από Κοινωνικής απόψεως! ».

Στη συνέχεια, ο Αμβρόσιος ανεβάζει τους τόνους (σ.σ. τα κεφαλαία γράμματα είναι του Μητροπολίτη):

«Φαίνεται ότι ίσως είσθε ένας ΑΘΕΟΣ ή τουλάχιστον ένας ΑΣΧΕΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ! Γιατί, λοιπόν, ασχολείσθε με την Εκκλησία;  Όπως αυτός που  σημειώνει αυτές τις γραμμές, ως Μητροπολίτης, ΔΕΝ ΘΑ ΗΔΥΝΑΤΟ να ασχοληθεί  με θέματα της ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ, κατά τον ίδιον τρόπον και Υμείς, ο Καθηγητής της Γενετικής, και όχι της ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ, δεν επιτρέπεται να ασχολείσθε με θέματα θεολογικά! Καθήστε, λοιπόν, στ’ αυγά Σας».

Σημειώνεται πως και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, Ιγνάτιος απάντησε σχετικά  στον καθηγητή, μετά τις δηλώσεις του για τη Θεία Κοινωνία και τον κορωνοϊό.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος από πλευράς του, τόνισε πως πρόκειται για ένα «καθαρά εκκλησιαστικό θέμα πίστεως που έχει θεολογικές προεκτάσεις» οπότε ζήτησε να το χειριστούν οι ίδιοι.

«Η εκκλησία συμφώνησε να είναι ενωμένη γιατί ενώνει τον λαό. Είναι όμως κρίμα να επανέρχεται το θέμα της Θείας Κοινωνίας. Έχουμε την προσωπική μας εμπειρία. Αν ισχύουν όσα ακούγονται θα έπρεπε μέσα στις εντατικές να είναι μόνο ιερείς κι επίσκοποι», ανέφερε συγκεκριμένα.

«Δεν πρέπει αυτό το θέμα να διχάσει το λαό», πρόσθεσε και ξεκαθάρισε ότι δεν ισχύει ότι άλλες εκκλησίες ανά τον κόσμο έχουν αλλάξει τον τρόπο τέλεσης της Θείας Κοινωνίας.

Ο Μητροπολίτης, ερωτηθείς για την πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος να αλλάξει ο τρόπους της Θείας Κοινωνίας κι αν αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί στη χώρα, τόνισε: «Αν κάποιος φοβάται ότι θα κολλήσει καλύτερα να μην μεταλάβει. Η Θεία Κοινωνία προϋποθέτει μια πίστη στο μυστήριο».

Ο καθηγητής Γενετικής αναφέρθηκε στη συνέχεια για τις περιπτώσεις ιερέων που νόσησαν αυτήν την περίοδο. «Εγώ παίρνω μια επιστημονική άποψη, που καλύπτει όλο τον φυσικό κόσμο, επομένως έχουμε κάθε δικαίωμα οι επιστήμονες να εξετάζουμε τις συμπεριφορές της εκκλησίας», τόνισε.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...