19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Επίθεση σε REAL FM & ΜΜΕ: Θέλουν να σιωπήσουν οι αντιμνημονιακές φωνές

Ημερομηνία:

«Τι θέλουν δηλαδή, να μας κάνουν το Mega του ραδιοφώνου;». Το αγανακτισμένο μήνυμα του Νίκου Χατζηνικολάου στο άκουσμα του νέου προστίμου ύψους 30.000 ευρώ από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, την περασμένη εβδομάδα, απηχεί με τον καλύτερο τρόπο τις επιπτώσεις της πολιτικής παρέμβασης του ΕΣΡ. Ηλεκτρονικά Μέσα, τα οποία ξεφεύγουν από την κυρίαρχη μνημονιακή ενημέρωση, εμφανίζονται συχνότερα ελεγχόμενα και συνήθως τιμωρούνται με πρόστιμα που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Όπως αυτά του Real FM, στον οποίο «τιμωρούνται» η σατιρική και αιρετική «Ελληνοφρένεια» και οι εκπομπές του Γιώργου Τράγκα όταν αναφέρονται σε πολιτικά πρόσωπα.

Τα πρόστιμα επιβάλλονται με επίκληση γενικών νόμων και αόριστων διατάξεων περί της προστασίας των ανηλίκων ή της ποιότητας της ελληνικής γλώσσας. Το νέο και ψηλότερο πρόστιμο στο ραδιόφωνο του Νίκου Χατζηνικολάου, το οποίο προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του συγκροτήματος της Real αλλά και πολιτικές αντιδράσεις βουλευτών, αφορούσε χαρακτηρισμούς για τα πολιτικά πρόσωπα της Άνγκελα Μέρκελ, του Κ. Σημίτη και του Β. Μεϊμαράκη. Την ώρα που τα μέλη του ΕΣΡ δίνουν τιμοκατάλογο για τους χαρακτηρισμούς – 10.000 ευρώ για τον Κ. Σημίτη, 10.000 ευρώ για τον Β. Μεϊμαράκη, 5.000 ευρώ για την Άνγκελα Μέρκελ –, δεν δείχνουν να ενοχλούνται που η ελληνική γλώσσα κακοποιείται σε οποιαδήποτε άλλη τηλεοπτική εκπομπή και η δημοσιογραφική δεοντολογία πάει περίπατο…

Όπως επίσης δεν ενοχλούνται που καταπατάται εξόφθαλμα η υποχρέωση των τηλεοπτικών σταθμών να μεταδίδουν πρόγραμμα ευρωπαϊκής παραγωγής σε ποσοστό άνω του 50%.

Το θέμα της «πολιτικής λογοκρισίας» αναδεικνύει εκ των πραγμάτων τα σενάρια ολοκληρωτικού ελέγχου στον χώρο των media από συμφέροντα που δεν αντέχουν την οποιαδήποτε διαφορετική φωνή στα ΜΜΕ. Και ούτε είναι τυχαίο πως αυτό το ΕΣΡ παραμένει χωρίς αλλαγές στην πλειοψηφία της σύνθεσής του επί δέκα χρόνια. Η θητεία του παρατείνεται με νομοθετικές τροπολογίες, δημιουργώντας εύλογες υποψίες πως οι δυο τελευταίες κυβερνήσεις κρατούν την «παράνομη», κατά το ΣτΕ, σύνθεση του Ραδιοτηλεοπτικού προς ίδιον όφελος.

Ολοκληρωτικός έλεγχος των ΜΜΕ

Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο το «Π» κατέγραψε τα σενάρια της τρόικας για τον έλεγχο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης μέσα από το σχέδιο του Μπομπ Τράα, με κύριο στόχο το στήσιμο της νέας, τροϊκανής διαπλοκής. Τρία χρόνια μετά, στον χώρο των media κυριαρχεί η αποσύνθεση. Το Alter, που είχε διαφορετική στάση στο ζήτημα των μνημονίων, έβαλε λουκέτο. Η «Ελευθεροτυπία», παρά το γεγονός ότι δεν είχε τεράστια χρέη στις τράπεζες, στραγγαλίστηκε οικονομικά και έβαλε επίσης λουκέτο. Εκδότες και δημοσιογράφοι που υψώνουν φωνή κατά της τρόικας γίνονται στόχος.

Μέσα στα τρία χρόνια επιβολής των μνημονίων και υποταγής στην τρόικα, ο χώρος των ΜΜΕ, με σοβαρές τις ευθύνες των ίδιων των ιδιοκτητών τους που υπόταξαν στους στόχους της τρόικας τις εφημερίδες, τους σταθμούς και τους δημοσιογράφους τους, αφέθηκε στην τύχη του. Στη δίνη της οικονομικής κρίσης, χωρίς καμία θεσμική παρέμβαση και ενδιαφέρον για τον ρόλο του Τύπου και της ενημέρωσης, τα υποταγμένα Μέσα αναμένουν ακόμη το αντάλλαγμα στην αυλή των επιτρόπων της τρόικας και των τραπεζών για την επιβίωσή τους.

Πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...