22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Επίθεση στη Βιέννη: Τουλάχιστον 4 πολίτες νεκροί από επιθέσεις σε 6 σημεία – Συνελήφθησαν δύο δράστες | Σκληρά βίντεο από τη δολοφονία πολιτών από ισλαμοφασίστες

Ημερομηνία:

Ωρα την ώρα, αυξάνονται τα θύματα των πολλαπλών τρομοκρατικών χτυπημάτων που δέχτηκε η Βιέννη το βράδυ της Δευτέρας. Άλλο ένα θύμα υπέκυψε στα τραύματά του, οπως μετέδωσε σήμερα το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA, γεγονός που αυξάνει τον απολογισμό των νεκρών σε τέσσερις πολίτες και έναν δράστη, συνολικά πέντε.

Η εφημερίδα Kurier ανέφερε επίσης, επικαλούμενη τον δήμαρχο της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιχ, πως ένα τέταρτο άτομο σκοτώθηκε επιπλέον του δράστη, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς θα προεδρεύσει σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου σήμερα και κατόπιν θα απευθύνει διάγγελμα στους πολίτες, μετά την τρομοκρατική ενέργεια στο κέντρο της Βιέννης χθες βράδυ.

Ο Κουρτς θα συνεδριάσει με τους υπουργούς του μέσω βιντεοδιάσκεψης στις 09:00 (τοπική ώρα· 10:00 ώρα Ελλάδας) προτού κάνει το διάγγελμα στις 10:00 (11:00), μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων APA.

Τουλάχιστον ένας από τους υπόπτους για την επίθεση χθες το βράδυ διαφεύγει τη σύλληψη, σύμφωνα με τις αυστριακές αρχές, ενώ ένας σκοτώθηκε. Τα θύματα της επίθεσης είναι τουλάχιστον δύο, ανάμεσα τους μια γυναίκα που υπέκυψε στα τραύματά της κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Κουρτς χαρακτήρισε «επαγγελματίες» τους βαριά οπλισμένους δράστες.

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή ZiB Spezial, ο αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως η επίθεση ήταν αναμφίβολα τρομοκρατική ενέργεια, ωστόσο συμπλήρωσε ότι τα κίνητρα των δραστών δεν είναι σαφή. Κατά τον επικεφαλής της κυβέρνησης, δεν είναι ακόμα σαφές εάν η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί μέσα στην ημέρα.

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε δύσκολες στιγμές για τη δημοκρατία μας», είπε νωρίτερα χθες βράδυ ο Κουρτς, ευχαριστώντας τα στελέχη της αστυνομίας και των πρώτων βοηθειών «που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για την ασφάλειά μας, ειδικά σήμερα».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε οι ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν τη φρούρηση κτιρίων στη Βιέννη, την ευθύνη για την οποία έχουν κανονικά οι δυνάμεις ασφαλείας, ώστε η αστυνομία να μπορεί να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των τρομοκρατών.

«Ισλαμιστής τρομοκράτης»

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νίχαμερ περιέγραψε σήμερα τον βαριά οπλισμένο άνδρα ο οποίος σκοτώθηκε χθες βράδυ από πυρά αυστριακών αστυνομικών κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο κέντρο της Βιέννης με τον όρο «ισλαμιστής τρομοκράτης».

«Ζήσαμε χθες βράδυ μια επίθεση από τουλάχιστον έναν ισλαμιστή τρομοκράτη», είπε ο Νίχαμερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί επέτρεψαν να εξαχθεί το συμπέρασμα πως επρόκειτο περί «συμπαθούντα» της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Στην ίδια συνέντευξη, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Βιέννης ανέφερε ότι τα θύματα της επίθεσης είναι τρία, δύο άνδρες και μια γυναίκα.

"google ad"

Τουλάχιστον τρεις νεκροί

Η αστυνομία της Βιέννης ανέφερε μέσω του Twitter ότι υπάρχουν πολλοί ύποπτοι και ότι εκδηλώθηκαν επιθέσεις σε έξι διαφορετικά σημεία, όλα τους πολύ κοντά στον δρόμο όπου βρίσκεται η κεντρική συναγωγή.

Ένα μεγάλο μέρος της κεντρικής Βιέννης έχει αποκλειστεί και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νεχάμερ είπε στην αυστριακή τηλεόραση ORF ότι πιστεύεται πως στην επίθεση συμμετείχαν «πολλά άτομα». «Αυτή τη στιγμή μπορώ να επιβεβαιώσω ότι πιστεύουμε πως πρόκειται προφανώς για τρομοκρατική επίθεση. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλοί δράστες. Δυστυχώς, υπάρχουν επίσης πολλοί τραυματίες, πιθανότατα και νεκροί», πρόσθεσε.

Ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας ασθενοφόρων έκανε λόγο για έναν νεκρό. Σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο APA έχουν σκοτωθεί από πυρά ένας από τους υπόπτους και ένας περαστικός, ενώ μεταξύ των τραυματιών είναι και ένας αξιωματικός της αστυνομίας. Το κανάλι έκανε λόγο για 15 τραυματίες. Νωρίτερα, άλλη πληροφορία ανέφερε ότι ένας από τους δράστες ανατινάχθηκε.

«Πυροβολισμοί στην περιοχή της Ίνερε Στατ – υπάρχουν τραυματίες – αποφύγετε όλους τους δημόσιους χώρους ή τα μέσα μεταφοράς», ήταν το μήνυμα που ανάρτησε η αστυνομία στο Twitter.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας Όσκαρ Ντόιτς ανέφερε ότι δεν είναι σαφές αν η συναγωγή και τα διπλανά γραφεία ήταν οι στόχοι της επίθεσης, δεδομένου ότι εκείνη την ώρα ήταν κλειστά.

Σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν βίντεο που δείχνουν έναν ένοπλο να τρέχει σε έναν πλακόστρωτο δρόμο, πυροβολώντας και φωνάζοντας. Η αστυνομία ζήτησε από τους πολίτες να μην αναρτούν βίντεο και φωτογραφίες στα σόσιαλ μίντια, αλλά να της τα παραδώσουν ώστε να την βοηθήσουν στο έργο της.

Το 1981, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 18 τραυματίστηκαν σε μια επίθεση που εξαπέλυσαν δύο Παλαιστίνιοι σε αυτήν τη συναγωγή. Το 1985, μια εξτρεμιστική παλαιστινιακή ομάδα επιτέθηκε στο αεροδρόμιο της Βιέννης με χειροβομβίδες και τουφέκια, σκοτώνοντας τρεις πολίτες.

Τα τελευταία χρόνια στην Αυστρία δεν είχαν σημειωθεί τρομοκρατικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, όπως εκείνες του Παρισιού, του Βερολίνου ή του Λονδίνου. Τον Αύγουστο οι αρχές συνέλαβαν έναν 31χρονο Σύρο πρόσφυγα με την κατηγορία ότι προσπάθησε να επιτεθεί στον ηγέτη της εβραϊκής κοινότητας του Γκρατς.

Καμία πληροφορία για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων 

«Μέχρι αυτή τη στιγμή, στις 23:00 τοπική ώρα (00:00 ώρα Ελλάδας) δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, καμία πληροφορία ούτε για την ταυτότητα, ούτε και για τον αριθμό των θυμάτων», σύμφωνα με την πρεσβεία της Ελλάδας στη Βιέννη, στο κέντρο της οποίας διαπράχθηκε νωρίτερα επίθεση, με αρκετά θύματα.

Παράλληλα μιλώντας στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), ο δήμαρχος και κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ επιβεβαίωσε ότι νεκροί είναι ένας περαστικός και ένας ύποπτος που πυροβολήθηκε από αστυνομικούς, ενώ 15 τραυματίες έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

Το προφίλ του νεκρού δράστη

Δύο άτομα συνελήφθησαν νωρίτερα για τις επιθέσεις της Βιέννης, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων APA.

Σύμφωνα με το Guardian, που επικαλείται δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Εσωτερικών, ο δράστης είχε διπλή υπηκόοτητα – από Βόρεια Μακεδονία και Αυστρία – και είχε απασχολήσει τις αρχές για τρομοκρατικές ενέργειες.

Νωρίτερα, ο διευθυντής της εβδομαδιαίας αυστριακής εφημερίδας Falter, Φλοριάν Κλενκ, έγραψε στο Twitter πως ο ένοπλος που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε τη Δευτέρα κατά την επίθεση στη Βιέννη ήταν ένας 20χρονος που είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Ο Κούρτιν Σ. ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών, καθώς ήταν ένας από τους 90 αυστριακούς ισλαμιστές που ήθελαν να ταξιδέψουν στη Συρία.

Ο Κούρτιν Σ. είχε «αλβανικές ρίζες», όμως οι γονείς του κατάγονταν από τη Βόρεια Μακεδονία.

Η αστυνομία πίστευε πως δεν ήταν ικανός να σχεδιάσει επίθεση στη Βιέννη, πρόσθεσε ο Κλενκ.

Σε κρίσιμη κατάσταση 7 θύματα της επίθεσης

Επτά θύματα της επίθεσης στη Βιέννη βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και η ζωή τους κινδυνεύει, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA επικαλούμενο εκπρόσωπο των υγειονομικών υπηρεσιών.

Συνολικά 17 θύματα της επίθεσης νοσηλεύονται, κυρίως με τραύματα από σφαίρες και κοψίματα, δήλωσε η εκπρόσωπος.

Τα δέκα άτομα που φέρουν ελαφρότερα τραύματα βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, πρόσθεσε, ενώ ο 28χρονος αστυνομικός που βρίσκεται μεταξύ των τραυματιών βρίσκεται σε σοβαρή, αν και σταθερή, κατάσταση.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...