16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Επίκαιρα σχόλια

Ημερομηνία:

Επιμέλεια – Σχόλια Μανούσος Γ. Δασκαλάκης

Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα – Ξεπουλήστε τη χώρα μας

O Zoζέ Σαραμάγκου ήταν ένας γνήσιος άνθρωπος του λαού. Τελειόφοιτος δημοτικού χωρίς πτυχία ανά χείρας που δίνουν αέρα επιτυχίας, αυτοδίδακτος αγωνιστής και μέλος του “Κ.Κ.Π”.
Υπήρξε διευθυντής μεγάλων εφημερίδων στην πατρίδα του Πορτογαλία. Αξιώθηκε να τιμηθεί από την Σουηδική Ακαδημία με Νόμπελ λογοτεχνίας για το λογοτεχνικό έργο του.

“Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα.Ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου. Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.”
Ζοζέ Σαραμάγκου (Νόμπελ Λογοτεχνίας 1998)

 

«Το μαστίγιο» του λόγου του στρατηγού Μακρυγιάννη

Όπως φαίνεται από το αγώνα της εθνικής ανεξαρτησίας έμεινε το χούϊ {συνήθεια} στους νεοέλληνες να πλουτίζουν από το πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα.Το πιστοποιεί και ο εντιμότατος στρατηγός Μακρυγιάννης ο οποίος αγωνίστηκε υπέρ πατρίδος και ήταν από τους πρωτεργάτες για την διεκδίκηση του Συντάγματος στις 3 Σεπτέμβρη του 1843.Πάντως αν εσείς πιστεύετε ότι το κείμενο αυτό έχει σχέσει με την διαφθορά του σήμερα και την χρεοκοπία της χώρας προσωπικά διαφωνώ. Σήμερα ζούμε¨ “σ`ένα όμορφο κόσμο ηθικό αγγελικά πλασμένο.”
“Ήμασταν φτωχοί εγίναμεν πλούσιοι.Ήταν ο Κιαμίλμπεγης εδώ στην Πελοπόννησο και άλλοι Τούρκοι πλουσιότατοι,, έγινε ο Κολοκοτρώνης και άλλοι συγγενείς και φίλοι πλούσιοι από γες εργαστήρια μύλους, σπίτια σταφίδες, και άλλα πλούτη των Τούρκων. Όταν ο Κολοκοτρώνης και οι σύντροφοι του ήρθαν από την Ζάκυθο δεν είχαν ούτε σπιθαμή γης, τώρα φαίνεται τι έχουν.Το ίδιο και εις την Ρούμελη, Γκούρας, και Μαμούρης, Κριτζώτης, Γριβαίγοι, Στάικος και οι άλλοι, Τζαβελέγοι και άλλοι πολλοί.Και τι ζητούνε από το έθνος; Μιλιούνια ακόμη δια τις δούλεψες. Και σε αυτά ποτέ δεν αναπεύονται.Όλο νόμους και φατρίες για το καλό της πατρίδος, όλο αυτό πασκίζουν.Όσα έπαθε η πατρίς δια τους νόμους και το καλό αυτεινών και όσα παλικάρια σκοτώθηκαν, δεν τάπαθε η πατρίς εις τον αγώνα των Τούρκων. Κατοικίσαμεν τους κατοίκους μέσα στα σπήλαια και ζούνε με τα θερία και ερημώσαμε τους τόπους και εγίναμεν η παραλυσία του κόσμου.”
Πηγή {“Απομνημονεύματα Στρατηγού Μακρυγιάννη.”} {ΕΣΤΙΑ}

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...