16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Επίκαιρη ερώτηση Μαρκογιαννάκη :Συνταξιοδότηση ανασφάλιστων υπερηλίκων

Ημερομηνία:

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων σχετικά με τη συνταξιοδότηση ανασφάλιστων υπερηλίκων κατέθεσε ο βουλευτής Χανίων Χ. Μαρκογιαννάκης. Στην ερώτησή του ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρει:
Σύμφωνα με την παρ. ΙΑ, υποπαρ. ΙΑ.6, περ. 5 του Ν. 4093/2012, από 1.1.2013 η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων του ν. 1296/1982 (Α΄ 128), όπως ισχύει, καταβάλλεται, εφόσον συντρέχουν, μεταξύ άλλων, οι εξής προϋποθέσεις: οι δικαιούχοι «α) […], β) δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται οι ίδιοι σύνταξη από οποιονδήποτε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή το Δημόσιο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ανεξαρτήτως ποσού, και επίσης, σε περίπτωση εγγάμων, δεν λαμβάνει ο/η σύζυγός τους σύνταξη μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό της συνταξιοδοτικής παροχής, λόγω γήρατος, του άρθρου 4 του ν. 4169/1961, γ) […]».
Η εν λόγω διάταξη έχει οδηγήσει σε κατάφωρες αδικίες, καθώς υπερήλικες, οι οποίοι τυγχάνει να λαμβάνουν οποιασδήποτε  μορφής επίδομα ή οικονομική ενίσχυση, συχνά αμελητέου ύψους, καταλήγουν να  στερούνται την πολύτιμη για την ίδια την επιβίωσή τους κύρια σύνταξη.
Ασφαλώς, ο εξορθολογισμός και ο ανασχεδιασμός της διαδικασίας απονομής των συντάξεων, με δεδομένες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, είναι επιβεβλημένος, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν πρέπει να αποβεί εις βάρος συμπολιτών μας, και δη υπερηλίκων, οι οποίοι χρήζουν της αμέριστης στήριξης της πολιτείας.
Αναγκαία, ως εκ τούτου, κρίνεται η ρύθμιση του θέματος, προκειμένου λ.χ. να δοθεί στους δικαιούχους η δυνατότητα να επιλέξουν ποιο οικονομικό βοήθημα θα διατηρήσουν, σε περίπτωση που λαμβάνουν βοηθήματα από δύο διαφορετικές πηγές.
ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ: Ερωτάται ο κ. Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αν προτίθεται να προβεί στις δέουσες ενέργειες για την εξομάλυνση της ως άνω περιγραφομένης κατάστασης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση Δαφέρμου με την Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χανίων

Την διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χανίων συνάντησε η υποψήφια...

Πώς θα λειτουργούν τα beach bars και οι καντίνες στις παραλίες

Αυστηρούς κανόνες στη λειτουργία των επιχειρήσεων, στις οποίες θα παραχωρηθεί το...

Γιώργος Γεννηματάς: 30 χρόνια από το θάνατo ενός σπουδαίου πολιτικού

«Η καρδιά του Γιώργου Γεννηματά έπαψε να κτυπά στις 9.15 π.μ.,...