17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Επίσκεψη Βαγιωνάκη στο Ιτζεδίν – Ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία του

Ημερομηνία:

Την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων στην κατεύθυνση προστασίας του Φρουρίου Ιτζεδίν επεσήμανε η βουλευτής Χανίων κα Βάλια  Βαγιωνάκη  κατά τη διάρκεια  της επίσκεψης της στον χώρο των πρώην φυλακών στο Καλάμι της Σούδας, την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017.

Η κα. Βαγιωνάκη είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος των ζημιών που υπέστη διαχρονικά το μνημείο και που η πρόσφατη κακοκαιρία επέτεινε.

Η βουλευτής Χανίων περιηγήθηκε στους χώρους των φυλακών Ιτζεδίν συνοδευόμενη από τον πρώην δήμαρχο Σούδας Ι. Περράκη και τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Απτέρων Ι. Μιχελιουδάκη, από τους οποίους ενημερώθηκε αναλυτικά για την κατάσταση του κτηριακού συγκροτήματος  καθώς και για θέματα που αφορούν τη συντήρηση και την ανάδειξη του χώρου, καθώς και για τις κατά καιρούς ενέργειες για τη διάσωση και συντήρησή του.

Όπως επισημάνθηκε έχουν περάσει ήδη 10 χρόνια από την διακοινοβουλευτική έκκληση  που  είχαν απευθύνει  168 βουλευτές για  την σωτηρία του Ιτζεδίν και κανένα από τα προβλήματα  που αναδείχτηκαν τότε δεν έχει λυθεί. Το κτίριο  των ιστορικών Φυλακών έχει αφεθεί στην τύχη του και στην φθορά του χρόνου, παρότι σε πείσμα των καιρών αντιστέκεται και αποτελεί και σήμερα σκηνικό ταινιών με ιστορική αναφορά.

Όπως διαπιστώθηκε εκτός  από την φθορά εξ αιτίας της εγκατάλειψης που είναι εμφανής σε όλο το κτίριο, σοβαρές είναι οι ζημίες από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις στην ανατολική πλευρά, με   αποτέλεσμα  την   κατάρρευση  τμήματος του προμαχώνα, ενώ εμφανείς είναι οι καταστροφές και στην τοιχοποιία στον νότιο εξωτερικό τοίχο της φυλακής κοντά στις εξωτερικές σκοπιές.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συζητήθηκαν από τους παριστάμενους θέματα που αφορούν τη συνολικότερη  προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση  του  χώρου, που έχει   ανακηρυχτεί το 1986 από το Υπουργείο Πολιτισμού  ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Από την πλευρά της η κα Βαγιωνάκη εξήρε την σημασία της προστασίας του Φρουρίου Ιτζεδίν το οποίο όπως υπογράμμισε έχει αναγνωριστεί ως μνημείο σύμβολο του αγώνα του ελληνικού λαού  για  ελευθερία και δημοκρατία.

Αυτό   που   προέχει   σήμερα   και   σε   αυτή   την   κατεύθυνση   θα δραστηριοποιηθούμε, τόνισε,   είναι  να αναληφθούν  άμεσα πρωτοβουλίες για επεμβάσεις που θα αποτρέψουν την κατάρρευση και θα αποκαταστήσουν τις ζημιές στο μνημείο και σε δεύτερη φάση θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός των φορέων σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο με στόχο να εξευρεθούν πόροι προκειμένου το Ιτζεδίν να αναδειχτεί σε χώρο πολιτισμού και ιστορίας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...