16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Επίσκεψη Κωνσταντίνου Μουτζούρη στο Λιμάνι Χώρας Σφακίων

Ημερομηνία:

Ο Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων (Ρ.Α.Λ.) κ. Κων/νος Μουτζούρης μαζί με τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Νομού Χανίων κ. Κων/νο Μπροκαλάκη, τον Αντιπρόεδρο της Ρ.Α.Λ. κ. Δημήτρη Μπαντιά και στελέχη του Λιμενικού Ταμείου επισκέφθηκαν το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου το Λιμένα Μαύρης Λιμνώνας Χώρας Σφακίων προκειμένου να εξετάσουν επί τόπου τις απαιτούμενες παρεμβάσεις για την βελτίωση των υποδομών του λιμένα. Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΑΝΕΝΔΥΚ κ. Γιάννης Μπραουδάκης, το μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας κ. Σταύρος Ανδρουλακάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Μανούσος Χιωτάκης και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σφακίων κ. Μπραουδάκης.

Οι παρευρισκόμενοι ανέπτυξαν τις απόψεις τους σε σχέση με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις βελτίωσης των λιμενικών υποδομών που τέθηκαν από τον κ. Μουτζούρη, οι οποίες θα επιλύσουν οριστικά το πρόβλημα της κυματικής διείσδυσης και της υπερπήδησης των κυμάτων στον προσήνεμο μόλο σε μεγάλης έντασης κακοκαιρίες που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την πρόσδεση και παραμονή στο Λιμένα των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.

Συμφωνήθηκε από κοινού ότι η ενδεδειγμένη λύση που θα πρέπει τελικά να μελετηθεί από το Εργαστήριο Λιμενικών Έργων, είναι η επέκταση του λιμένα με τον ανασχεδιασμό των εξωτερικών λιμενικών έργων, δηλαδή με την κατασκευή νέου προσήνεμου μόλου και κρηπιδωμάτων εσωτερικά του νέου μόλου.

Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2013 υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Λιμενικού Ταμείου Ν. Χανίων και του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων του Ε.Μ.Π., για την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Εργαστηριακή μελέτη σε φυσικό προσομοίωμα βελτιώσεως κυματικών συνθηκών στο Λιμένα Μαύρης Λιμνώνας Χώρας Σφακίων».

Έτσι στα πλαίσια της σύμβασης αυτής, έχει ήδη κατασκευασθεί στη δεξαμενή του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων του Ε.Μ.Π. φυσικό προσομοίωμα του συνόλου των υφιστάμενων έργων του λιμένα (μόλοι, κρηπιδώματα κλπ), του πυθμένα της θάλασσας, καθώς και τμήματος της παράπλευρης ακτής. Στην πρώτη φάση η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί έγινε έλεγχος της κυματικής διαταραχής του υφιστάμενου λιμένα και της κυματικής υπερπήδησης στον υφιστάμενο προσήνεμο μόλο, ενώ στη δεύτερη φάση θα συνεχιστούν οι δοκιμές στη δεξαμενή με βάση τις προτεινόμενες παρεμβάσεις βελτίωσης των υποδομών που προκρίθηκαν κατά την χθεσινή επίσκεψη στο λιμάνι, ώστε να επιλεχθεί η τελική βέλτιστη λύση.

Ο Πρόεδρος του Λ.Τ.Ν.Χ. κ. Κώστας Μπροκαλάκης με αφορμή την επίσκεψη του κ. Μουτζούρη στη Χ. Σφακίων δήλωσε: «Το λιμάνι της Χ. Σφακίων είναι πολύ σημαντικό για την ευρύτερη περιοχή και τον Νομό, καθώς από αυτό διακινούνται περίπου 150.000 επιβάτες ετησίως και κυρίως οι επισκέπτες του Φαραγγιού της Σαμαριάς, ενώ εξυπηρετεί και την σύνδεση με την Γαύδο. Είναι λοιπόν απαραίτητο να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή με την βελτίωση του λιμανιού για την εξυπηρέτηση των χιλιάδων επιβατών.

Η λύση της επέκτασης του λιμένα με την κατασκευή νέου προσήνεμου μόλου που προκρίθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση έχει δύο θετικές παραμέτρους. Αφενός την οριστική επίλυση του προβλήματος της υπερπήδησης των κυμάτων και της κυματικής διαταραχής και αφετέρου την διεύρυνση της λιμενολεκάνης και την αύξηση του μήκους των κρηπιδωμάτων που σημαίνει αύξηση των θέσεων πρόσδεσης πλοίων, τόσο των πλοίων της γραμμής όσο και των τουριστικών σκαφών και σκαφών αναψυχής κατά τους θερινούς μήνες, το οποίο θα δώσει νέα προοπτική ανάπτυξης στο λιμάνι και στην ευρύτερη περιοχή των Σφακίων.

Ως Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων και ως Λιμενική Επιτροπή έχουμε αποφασίσει την χρηματοδότηση της συγκεκριμένης ερευνητικής μελέτης, ώστε το έργο να είναι «ώριμο» για ένταξη στο Σ.Ε.Σ. (επόμενο Ε.Σ.Π.Α.) και συγκεκριμένα στο Π.Ε.Π. Κρήτης.

Μέχρι στιγμής βέβαια δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη από την Περιφέρεια στο θέμα που ως Λιμενικό Ταμείο έχουμε επανειλημμένα επισημάνει, αυτό της μη ύπαρξης κωδικού και χρηματοδότησης στο Π.Ε.Π. για παρεμβάσεις και έργα σε λιμάνια. Καθώς το τελικό κείμενο του Π.Ε.Π. Κρήτης 2014-2020 θα οριστικοποιηθεί στην 17 Ιανουαρίου 2015, ελπίζουμε ότι τελικά αυτό θα διορθωθεί και θα προβλεφθεί από την Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδότηση, ώστε να καταστεί εφικτή η υλοποίηση των έργων βελτίωσης τόσο στο λιμάνι της Χ. Σφακίων όσο και σε άλλα λιμάνια του Νομού».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...