21.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Επίσκεψη Μαρκογιαννάκη στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης

Ημερομηνία:

Επίσκεψη πραγματοποίησε σήμερα Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου , στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης ο Βουλευτής Χανίων και Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Μετά την ξενάγηση που έγινε από τον φιλόλογο κ. Φουρναράκη, τον Πρόεδρο του Ιδρύματος «Φίλοι του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης» κ. Πλατσιδάκη και την Αντιπρόεδρο της Ι.Λ.Α.Ε.Κ. κυρία Ναναδάκη, συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Αρχείο και οι προοπτικές ανάπτυξής του.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι το κτηριακό, δεδομένου ότι ο χώρος ο οποίος διατίθεται είναι πολύ μικρός, για να μπορέσει να υπάρξει μια αρχειοθέτηση και συντήρηση των πολυτίμων αρχείων, ούτως ώστε να αντέξουν στη φθορά του χρόνου. Οι υπεύθυνοι βρίσκονται σε αναζήτηση μεγαλύτερου χώρου και προς την κατεύθυνση αυτή ήδη κάνουν διαπραγματεύσεις με τον Δήμο Χανίων, με στόχο την παραχώρηση ενός περιφερειακού δημαρχείου, στο οποίο θα μπορούσαν να μεταφερθούν τα αρχεία.

Επί τάπητος τέθηκε, επίσης, το ζήτημα των ρωσικών αρχείων, τα οποία έχει ζητήσει το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, προκειμένου να τα παραδώσει στη Ρωσία, με την οποία έχει συναφθεί σχετική συμφωνία. Απαίτηση του Ιστορικού Αρχείου, αλλά και όλων των φορέων του νησιού μας είναι τα αρχεία να παραμείνουν στην Κρήτη, αφού αφορούν ένα κομμάτι της κρητικής ιστορίας, και στη Ρωσία να παραδοθούν σε ψηφιοποιημένη μορφή.

Ακόμη, απώτερος στόχος είναι, εφόσον και οι οικονομικές συγκυρίες το επιτρέψουν, η μετατροπή του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης σε Αρχείο-Μουσείο, ούτως ώστε τα έγγραφα, οι αρχειακές φωτογραφίες και πολλά άλλα σημαντικά ιστορικά αντικείμενα να καταστούν προσβάσιμα στο ευρύ κοινό, αλλά ενδεχομένως να υπάρξουν και ανταποδοτικά έσοδα.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης υπεσχέθη ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, προκειμένου τα αιτήματα, που στοχεύουν στην αναβάθμιση του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, να ικανοποιηθούν.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλέξης Χαρίτσης: Σκοτεινή υπόθεση η υποψηφιότητα Μπελέρη

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο Αλέξης...

Γκλέτσος κατά Κασσελάκη για τα… θαύματα: Τι απογοήτευση είναι αυτή

Για απογοήτευση προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη έκανε λόγο ο Απόστολος...