22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Επί ποδός πολέμου οι αγρότες της Κρήτης: Καταργούν τiς ανά νομούς Ομοσπονδίες και δημιουργούν μία ενιαία Παγκρήτια Ομοσπονδία – Ξεκινούν εκστρατεία ενημέρωσης στα χωριά – Κινητοποιήσεις τη Δευτέρα σε όλη την Κρήτη

Ημερομηνία:

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι αγρότες της Κρήτης καθώς θεωρούν ότι τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χρειάζονται μια συγκροτημένη και οργανωμένη αντιμετώπιση και όχι αποσπασματικές κινητοποιήσεις..

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν μετά την Παγκρήτια μεγάλη σύσκεψη την Τετάρτη το μεσημέρι στο Τυμπάκι κατά τη διάρκεια της οποίας αποφάσισαν συγκεκριμένες κινήσεις ώστε το επόμενο διάστημα να είναι έτοιμοι για να συγκεκριμενοποιήσουν τη μορφή ή τις μορφές αγώνα.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο πρόεδρος του Αγροτικού συλλόγου Τυμπακίου κ.Γιώργος Ντισπυράκης ανέλυσε το σχεδιασμό των αγροτών της Κρήτης τις επόμενες ημέρες που αφορά τη δημιουργία μίας Παγκρήτιας Ομοσπονδίας Αγροτικών συλλόγων όπως προβλέπει άλλωστε και ο υπάρχων νόμος ώστε πλέον έχοντας επιτύχει τη συσπείρωση του αγροτικού κόσμου να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού τομέα.

Ο κ.Ντισπυράκης τόνισε ότι η νέα ομοσπονδία που θα συσταθεί με ταυτόχρονη κατάργηση των ομοσπονδιών των τεσσάρων νομών του νησιού θα έχει στόχο την καλύτερη οργάνωση και συνεννόηση των αγροτών σε μείζονα ζητήματα που τους απασχολούν και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται γρηγορότερα και χωρίς καθυστερήσεις.

Ήδη επεσήμανε έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης σε όλα τα χωριά για να επιτευχθεί ο μέγιστος βαθμός συσπείρωσης και στη συνέχεια με τη δημιουργία της ομοσπονδίας θα αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις τους.

«Σε καμία περίπτωση εμείς δεν εμπλεκόμαστε με κόμματα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συλλόγου Τυμπακίου και γι αυτό το λόγο δεν καθοδηγούμαστε κιόλας σε κινητοποιήσεις αποσπασματικές όπως της 23ης Ιανουαρίου που σημαίνει ότι δεν θα συμμετέχουν και σε αυτές.

Παράλληλα εξαπέλυσε και επίθεση εναντίον του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελου Αποστόλου λέγοντας ότι κοροιδεύει τους αγρότες καθώς άλλα έλεγε κατά τη συνάντηση στις Μοίρες παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα άλλα σε συναντήσεις με παραγωγούς και κτηνοτρόφους στο υπουργείο και άλλα την Τετάρτη στη βουλή κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτηση για τα αγροτικά.

Ο κ.Ντισπυράκης υπογράμμισε ότι μόνο για τα αγροτικά δεν συζήτησαν οι πολιτικοί αρχηγοί ενώ σχολίασε και τη δήλωση Αποστόλου στο κοινοβούλιο ότι οι αγρότες έχουν λιγότερα προβλήματα από άλλους πολίτες λέγοντας ότι ο υπουργός ζει σε άλλη χώρα.

Στον αντίποδα της πλειοψηφίας των αγροτών του Ηρακλείου ορισμένοι αγροτικοί σύλλογοι του Ηρακλείου όπως ο αγροτικός σύλλογος Αρχανών Αστερουσίων,Καζαντζάκη και Αρκαλοχωρίου θα μετέχουν στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις των αγροτών την ερχόμενη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου με συγκέντρωση έξω από την εφορία Ηρακλείου στις 10:30 το πρωί.

Διαφορετική είναι η εικόνα στα Χανιά αφού στις κινητοποιήσεις της 23ης Ιανουαρίου θα συμμετέχει τόσο η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων όσο και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων ενώ ανακοινώσεις έχουν δώσει στη δημοσιότητα και μεμονωμένοι σύλλογοι μεταξύ άλλων ο Αγροτικός Σύλλογος Παλαιών Ρουμάτων, ο Αγροτικός Σύλλογος Μεσκλών, ο Αγροτικός Σύλλογος πρώην Δήμου Μηθυμνας και ο Αγροτικός Σύλλογος π. Δήμου Κολυμβαρίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι η κινητοποίηση στο νομό Χανίων θα γίνει τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Χαρακτηριστική είναι και η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων στην οποία αναφέρονται τα εξής:

Η κυβέρνηση έχει σκοπό να μας βγάλει από την μέση, να μας αποτελειώσει μια ώρα αρχύτερα. Μπροστά μας έχουμε ένα βουνό από φόρους, χαράτσια και εισφορές όπως:

  • Αυξημένες από 23,1% έως 27,3% ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, που μέχρι το 2022 σταδιακά θα τριπλασιαστούν.
  • Διπλάσιο σχεδόν φόρο, αφού ο φορολογικός συντελεστής από το 13% ανεβαίνει στο 22%. Βαρύς θα πέσει πάνω μας ο «φορολογικός πέλεκυς» και με τα τεκμήρια διαβίωσης, ενώ μετά από πέντε χρόνια θα αρχίσουν να πληρώνουμε και το τέλος επιτηδεύματος.
  • Αυξημένο από 13% σε 24% τον ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια, ενώ θα είναι μειωμένη η επιστροφή φόρου κατανάλωσης καυσίμων κι αργότερα θα καταργηθεί εντελώς.
  • Αυξημένο ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα και τα χωράφια.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήρθε και η κακοκαιρία με τον χιονιά με τις ζημιές στο ζωικό μας κεφάλαιο όπως και συνολικά στην αύξηση στο κόστος παραγωγής.

"google ad"

Απαιτούμε να μην εφαρμοστεί η αντιαγροτική πολιτική που μας καταστρέφει, δεν αντέχουμεΕπίσης ζητάμε, να καλυφθούν οι απώλειες από τις περικοπές στις εξισωτικές αποζημιώσεις, τις οποίες επέβαλλε η κυβέρνηση στους δικαιούχους αγροκτηνοτρόφους, τριπλασιάζοντας τον αριθμό των δικαιούχων, εκτός των άλλων και για να σπείρει την διχόνοια ανάμεσα στους παλιούς δικαιούχους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, με τους νέους των πεδινών.

Διεκδικούμε, ακόμα, κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού για όλα τα κτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και ν’ αφήνουν εισόδημα με το οποίο θα μπορούν οι κτηνοτρόφοι να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την κτηνοτροφική δραστηριότητα. Έτσι, δεν θα πέφτουν θύματα της «ελεύθερης» αγοράς που, υπηρετώντας τα συμφέροντα και τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλίων, διαμορφώνει χαμηλές τιμές των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων γι’ αυτούς που τα παράγουν και πολύ ακριβές τιμές για τον λαό που τα καταναλώνει.

Παλεύουμε, επιπλέον, για μείωση του κόστους παραγωγής με επιδότηση των ζωοτροφών, μείωση της τιμής των φαρμάκων για τα ζώα και κατάργηση του ΦΠΑ, δωρεάν ηλεκτρονική σήμανση των ζώων και νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΜΕ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ!

ekriti.gr, agonaskritis.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ