15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Επαναπρόσληψη ή πλήρη αποζημίωση έχουν να διαλέξουν οι απολυμένοι της ΕΡΤ

Ημερομηνία:

Πλήρη αποζημίωση για τους απολυμένους στην ΕΡΤ, με μόνη προϋπόθεση… να μην ξαναδουλέψουν τα επόμενα τρία χρόνια στη ΝΕΡΙΤ προβλέπει διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου.Αποζημίωση, με πλαφόν τις 15.000 ευρώ, θα λάβουν οι απολυμένοι της ΕΡΤ που θα επαναπροσληφθούν στον νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα (ΝΕΡΙΤ), ενώ όσοι δεν συμμετάσχουν στη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση θα λάβουν την πλήρη αποζημίωση που τους αναλογεί.

Αυτό προβλέπεται στο άρθρο 72 του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Φορολογικές διαδικασίες και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και η κυβέρνηση εισηγείται να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Το γεγονός σημαίνει ότι το νομοσχέδιο εισάγεται σήμερα (Τετάρτη) στην Επιτροπή Οικονομικών και – αν εγκριθεί από τα μέλη η προτεινόμενη διαδικασία – θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση αύριο, Πέμπτη, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Μάλιστα, όπως διευκρινίζεται στην επίμαχη ρύθμιση, η ρήτρα των 15.000 ευρώ θα μπει στον λογαριασμό της αποζημίωσης και όσων απολυμένων της καταργηθείσας ΕΡΤ ΑΕ προσληφθούν στον νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα (ΝΕΡΙΤ) σε διάστημα τριών ετών -από την έναρξη ισχύος της εν λόγω διάταξης- «με οποιονδήποτε τρόπο ή με οποιουδήποτε είδους σύμβαση έργου ή εργασίας».

Επισημαίνεται πάντως ότι από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ θα απουσιάζουν από τη συζήτηση και ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου οι βουλευτές που την περασμένη εβδομάδα είχαν σηκώσει «αντάρτικο», μπλοκάροντας το άρθρο 108 του πολυνομοσχεδίου που προέβλεπε επιπλέον 80 εκατ. ευρώ για τις αποζημιώσεις των απολυμένων ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως η έντονη αντίδρασή τους είχε οδηγήσει τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στην προσωρινή απόσυρση του άρθρου. Και αυτό, γιατί τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης όσο και ο Ιορδάνης Τζαμτζής και οι Μ. Ταμήλος, Α. Κουτσούμπας, Κ. Κουκοδήμος, Λ. Τζαβδαρίδης θα συμμετέχουν στο Β’ και Γ’ Θερινό Τμήμα της Βουλής και δεν θα χρειαστεί να ψηφίσουν την επίμαχη ρύθμιση την επόμενη εβδομάδα.

Καψής: Ανεξάρτητος ο νέος φορέας

Μικρότερο κόστος και λιγότερους εργαζόμενους θα έχει ο νέος φορέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ο οποίος θα είναι απαλλαγμένος από τη μέχρι τώρα πολιτική πατρωνία, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Παντελή Καψή.

«Η σύνδεση κυβέρνησης και δημοσιογράφων θα σταματήσει» διαβεβαιώνει ο κ. Καψής σε δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” και  παραδέχεται ότι το νέο πρόγραμμα εκπέμπεται από την έδρα του υπουργείου του, επισημαίνοντας ότι ο λόγος της μυστικότητας είναι ότι “ορισμένοι συνδικαλιστές θέλουν να μας βγάλουν την πρίζα».

«Πώς ειδικά οι συντηρητικοί και οι σοσιαλιστές θα σταματήσουν το “λάδωμα”, που σφράγισε τους ίδιους επί δεκαετίες;» ρωτά το περιοδικό, για να απαντήσει ο υφυπουργός: «Για αυτό έβαλαν εμένα» υποσχόμενος ότι δεν θα δεχτεί καμία επιρροή και θα εγγυηθεί την ανεξαρτησία του νέου ιδρύματος.

 Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ