17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Επείγει η μεταστέγαση του αρχαιολογικού μουσείου Ρεθύμνου, αλλά το ταμείο είναι μείον

Ημερομηνία:

Κυριολεκτικά στον “αέρα” βρίσκεται τους τελευταίους μήνες η μεταστέγαση του αρχαιολογικού μουσείου Ρεθύμνου από το κτίριο της Φορτέτζας που παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα στατικότητας, στην αίθουσα του Αγίου Φραγκίσκου. Αν και η λύση αυτή έχει προσωρινό χαρακτήρα -αφού εκκρεμεί η κατασκευή του σύγχρονου κτιρίου που θα στεγάσει το μουσείο- εντούτοις το υπουργείο Πολιτισμού αδυνατεί να προστατέψει τον αρχαιολογικό πλούτο του Ρεθύμνου, αφού δεν μπορεί να καταβάλει ούτε ένα ευρώ για τη μεταφορά των εκθεμάτων.

Μετ’ εμποδίων, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει κάποια στιγμή η μεταστέγαση του αρχαιολογικού μουσείου Ρεθύμνου από το κτίριο που φιλοξενείται σήμερα και βρίσκεται στην είσοδο της Φορτέτζας, στην αίθουσα του Αγίου Φραγκίσκου που βρίσκεται στην “καρδιά” του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Το κτίριο που στεγάζει σήμερα τον τεράστιο αρχαιολογικό πλούτο του Ρεθύμνου, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα στατικότητας, με αποτέλεσμα η περίφημη αυτή μετακόμιση να κρίνεται περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Και μπορεί η λύση του Αγίου Φραγκίσκου να είναι προσωρινή -μέχρις ότου δηλαδή, να κατασκευαστεί το νέο σύγχρονο κεντρικό αρχαιολογικό μουσείο- εντούτοις το αρμόδιο υπουργείο, δεν μπορεί να διαθέσει ούτε 50 σέντς για τη μεταφορά των ιστορικών κειμηλίων.

Όπως εξηγεί ο Γιώργος Μαρινάκης το κόστος της μεταστέγασης του μουσείου από το ένα σημείο στο άλλο, ανέρχεται γύρω στις 60 με 70 χιλιάδες ευρώ. Όμως, ακόμα και αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν στα ταμεία και στους κωδικούς του υπουργείου Πολιτισμού, με αποτέλεσμα η μετακόμιση να έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ!

Στην παρούσα χρονική περίοδο πάντως, οι διαδικασίες για το νέο αρχαιολογικό -που θα κατασκευαστεί στο ύψος του περιφερειακού, στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του ΚΤΕΛ- βρίσκονται στη φάση της δημοπράτησης της αρχιτεκτονικής μελέτης του κτιρίου, ενώ όπως εκτιμά ο δήμαρχος Ρεθύμνου, το έργο θα είναι έτοιμο να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο επόμενο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.

Αξίζει να τονίσουμε ότι στις προθέσεις του δήμου είναι να διεκδικήσει το κτίριο που στεγάζει σήμερα το μουσείο, με σκοπό να αναστηλωθεί και να αξιοποιηθεί ως χώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

neatv.gr – Στέλλα Μαθιουδάκη

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...