19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Επεισόδια και δακρυγόνα στην Ιερισσό για τα μεταλλεία- ΜΑΤ έριξαν χημικά σε σχολείο!

Ημερομηνία:

“Πόλεμο” στην Ιερισσό καταγγέλλει ο πρώην δήμαρχος Σταγείρων… | Γενικός αναβρασμός επικρατεί από το πρωί της Πέμπτης στην Ιερισσό και τη Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών.

Σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια με αφορμή τις έρευνες των Αρχών για τον εντοπισμό των δραστών της εμπρηστικής επίθεσης που σημειώθηκε στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές στις 17 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα επεισόδια ξεκίνησαν το πρωί όταν δεκάδες κάτοικοι της Ιερισσού απέκλεισαν την είσοδο του χωριού, προσπαθώντας να εμποδίσουν την έλευση διμοιριών των ΜΑΤ που κατευθύνονταν προς το χωριό, για να υποβοηθήσουν συναδέλφους τους, που βρίσκονται εκεί στο πλαίσιο της προανάκρισης για την εμπρηστική επίθεση.

Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, οι κάτοικοι έστησαν οδοφράγματα, βάζοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και ελαστικά, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να προβούν σε χρήση χημικών.

[youtube id=”3c57t38uOHs” width=”620″ height=”360″]

Στον αντίποδα, κάτοικοι της Ιερισσού καταγγέλλουν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούν έρευνες σε σπίτια υπόπτων κι έχουν προχωρήσει σε προσαγωγές.

Στο μεταξύ, τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο Περιφερειακό Ιατρείο Ιερισσού, όπως επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ εκπρόσωπος του Κέντρου Υγείας Παλαιοχωρίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Τόλη Παπαγεωργίου, τραυματίστηκε ένα 15χρονο αγόρι από κάλυκα δακρυγόνου που έπεσε στο κεφάλι του κατά τη διάρκεια ρίψης δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις στο Γυμνάσιο – Λύκειο της Ιερισσού.

Επιπλέον σημειώθηκαν και πολλά λιποθυμικά φαινόμενα από μεγάλους και παιδιά.

Ερωτηθείς για το πως ξεκίνησαν τα επεισόδια επισημαίνει: «Συγκεντρώθηκε στην

Ιερισσό κόσμος από το χωριό αλλά και από γειτονικές περιοχές όπως η Ουρανούπολη, τα Νέα Ρόδα και η Αμμουλιανή προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις συνεχείς προσαγωγές, ακόμη και ανηλίκων, στο πλαίσιο της έρευνας για το επεισόδιο στις Σκουριές».

«Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για να μην επιτρέψει στα ΜΑΤ να μπουν στο χωριό. Παρ’ όλα αυτά έφτασαν 6 διμοιρίες των ΜΑΤ και φτάνουν και άλλες. Μεταφέρουν μαζί τους πέντε συλληφθέντες που είχαν προσαχθεί νωρίτερα ενώ τους συνοδεύουν και τρεις εισαγγελείς. Η ένταση του κόσμου βρίσκεται στο ανώτερο σημείο και κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά» προσθέτει. Σημειώνει, εξάλλου, ότι μετά τα επεισόδια στο σχολείο οι καθηγητές ειδοποιούν τους γονείς να παραλάβουν τα παιδιά τους.

Ο αντιδήμαρχος Αριστοτέλη, Κωνσταντίνος Κατσαβαβάκης, αφού ανέφερε πως η κατάσταση στην περιοχή της Ιερισσού είναι έκρυθμη, ευχήθηκε να πρυτανεύσει η λογική και να ηρεμήσουν τα πνεύματα. «Η αστυνομία ήρθε να κάνει έρευνες, με αφορμή τα τελευταία επεισόδια, και κάτοικοι απέκλεισαν το χώρο και δεν άφησαν τις αστυνομικές δυνάμεις να περάσουν με αποτέλεσμα να γίνει χρήση χημικών» σημείωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο Σταγείρων Μιχάλη Βλαχόπουλο, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΪ, τα ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων, ακόμα και μέσα σε προαύλιο σχολείου, χωρίς, όπως είπε, να υπάρξει πρόκληση από την πλευρά των διαμαρτυρόμενων.

"google ad"

Την ίδια καταγγελία έκανε και μία μαθήτρια του σχολείου της Ιερισσού, που διευκρίνισε ότι στο σχολείο γίνεται κατάληψη κατά της επένδυσης στα μεταλλεία χρυσού.

Ωστόσο η αστυνομία διαψεύδει ότι έκανε χρήση χημικών μέσα σε σχολείο. Όπως είπε επίσης στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ Χρήστος Μανούρας, οι κάτοικοι έβαλαν φωτιά σε ελαστικά προκειμένου να εμποδίσουν την διέλευση των αστυνομικών δυνάμεων και μόνο σε εκείνο το σημείο έπεσαν δακρυγόνα.

[youtube id=”UU0KjW4ky0LEVTMtElIvutBQ” width=”620″ height=”360″]

Να αποσυρθούν τα ΜΑΤ ζήτησαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ

Να αποσυρθούν τα ΜΑΤ από την Ιερισσό της Χαλκιδικής ζήτησαν, πριν από λίγο, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

«Δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν μπει στην πόλη της Ιερισσού και τρομοκρατούν τους πολίτες. Η τοπική κοινωνία αντιδρά στην εγκατάσταση της Μονάδας Χρυσού στην περιοχή. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τις δυνάμεις των ΜΑΤ» είπε ο Ευάγγελος Αποστόλου, από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννης Δριβελέγκας κατήγγειλε ότι «αυτή τη στιγμή, οι δυνάμεις των ΜΑΤ περιπολούν στην πόλη και με αυταρχικές μεθόδους τρομοκρατούν τους πολίτες, έχοντας μάλιστα ρίξει και χημικά στα σχολεία».

«Αυτές οι συμπεριφορές δεν ταιριάζουν αυτή την εποχή» υπογράμμισε. Φοβάμαι για τα χειρότερα, είπε ο κ. Δριβελέγκας και κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να αναλάβουν πρωτοβουλία, ώστε «να μην ριχθεί άλλο λάδι στη φωτιά και να καταλαγιάσουν τα πράγματα».

Μαθήτριες για επεισόδια στην Ιερισσό: “Ούτε Συριζιώτες είμαστε, ούτε ναρκομανείς”

Σε διάψευση των αρχών πως δεν έπεσαν δακρυγόνα στο σχολείο τους προχώρησαν τρεις μαθήτριες, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση και τον δήμαρχο του χωριού.

Η 15χρονη Κωνσταντίνα ανέφερε πως κλήθηκε από την Αστυνομία προκειμένου να καταθέσει, τονίζοντας ότι δεν είχε την υποστήριξη του δημάρχου Αριστοτέλη Χρήστου Πάχτα.

“Μίλησα με τον δήμαρχο στο δήμαρχο και του ζήτησα να έρθει μαζί μου στο αστυνομικό τμήμα για υποστήριξη. Μου είπε ότι δεν μπορεί να έρθει και του απάντησα ότι δεν γίνεται να βγαίνει στα κανάλια και να λέει ότι τα παιδιά των εργαζομένων είναι τρομοκρατημένα. Εμείς αυτή τη στιγμή δεν είμαστε τρομοκρατημένοι;

Εχθές ζήσαμε ολόκληρο πόλεμο μέσα στο χωριό μας. Μέσα στο ίδιο μας το σχολείο φάγαμε δακρυγόνα. Δεν είμαστε τρομοκρατημένοι; Που ήταν ο δήμαρχος; Που είναι τώρα ο δήμαρχος να μας υποστηρίξει;”, διερωτήθηκε.

Ο λόγος πήγε στην 17χρονη Μαριάνθη που σημείωσε ότι κλήθηκε από τις αρχές χωρίς πρώτα να έχουν ενημερωθεί οι γονείς της.

“Μου είπαν να παραβρεθώ στο αστυνομικό τμήμα Πολυγύρου για να δώσω κατάθεση. Ενημέρωσα τους γονείς μου, πήγα. Απλά εμένα δεν μου έδωσαν κάποιο χαρτί. Έχω την τηλεφωνική κλήση που έγινε.

[youtube id=”yeI3Ziw63l4″ width=”620″ height=”360″]

Μου έκαναν διάφορες ερωτήσεις, όπως που ήμουν εκείνο το βράδυ. Ένα κορίτσι 17 ετών που μπορεί να ήταν; Είναι δυνατό ένα κορίτσι στην ηλικία μου να ξέρει πράγματα για αυτή την υπόθεση; Μας ανέκριναν και πέντε άτομα λες και είμαστε τρομοκράτες και χωρίς καμία υποστήριξη γονέα, δικηγόρου ή κάποιου άλλου λες και είμαστε τρομοκράτες. Ένα κορίτσι 15 και ένα κορίτσι 17 ετών δεν είναι τρομοκράτες όπως μας αποκαλεί ο κύριος Πάχτας. Είναι αγωνιστές για τον τόπο τους”, υπογράμμισε.

“Ούτε Συριζιώτες είμαστε, ούτε ναρκομανείς όπως μας έχουν χαρακτηρίσει πολλές φορές στα κανάλια”, συμπλήρωσε η 15χρονη Κωνσταντίνα.

Μία τρίτη μαθήτρια, η Βάνα σημείωσε ότι θα έπρεπε να ντρέπονται αυτοί που έστειλαν όλη αυτή την αστυνομική δύναμη μέσα στο χωριό και έκαναν ό,τι έκαναν.

“Χούντα δεν γνωρίσαμε στη ζωή μας αλλά ούτε και ελευθερία γιατί η τρομοκρατία μπήκε μέσα στα σχολεία μας.

Βγαίνουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας και λένε τα παιδιά μας δεν μπορούν να κοιμηθούν και πετάγονται από τον ύπνο τους.

Αν δεν μπορούν να κοιμηθούν αυτοί, τότε εμείς που ζήσαμε όλη αυτή την τρομοκρατία μέσα στο σχολείο μας και χρειαστήκαμε ψυχολόγο και ιατρική περίθαλψη, τι πρέπει να κάνουμε;”, διερωτήθηκε.

Εργαζόμενη στο σχολείο της Ιερισσού: “Ρίξανε δακρυγόνα. Τα παιδιά έπεφταν κάτω”

“Ρίξανε δακρυγόνα μπροστά στο σχολείο και ξεκίνησε το χάος. Τα παιδιά πέφταν κάτω πανικόβλητα και με αναπνευστικά προβλήματα”, αναφέρει η γυναίκα που εργάζεται στο κυλικείο του σχολείου της Ιερισσού.

Μαρτυρίες

“Το απόγευμα λοιπόν άλλα δυο παιδιά μας θα ανακριθούν, από τις διωκτικές αρχές που συνεχίζουν να αναζητούν τους εμπρηστές στα σχολεία μας. Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και ο Σύλλογος Διδασκόντων έχουν εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία τους για τις προσαγωγές ανήλικων μαθητών. Τα χτυπήματα που έχουμε δεχθεί ως κοινωνία και ως κίνημα, από Κράτος, αστυνομία και ΜΜΕ, ήταν πάμπολα και ανηλεή. Οι πρακτικές όμως των τελευταίων ημερών, που βάζουν τα παιδιά μας στο κέντρο του όποιου σχεδίου έχουν στο μυαλό τους άνθρωποι χωρίς ηθική και στοιχειώδη ευαισθησία, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο” αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το Συντονιστικό Φορέων και Συλλόγων Σταγείρων-Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

Δελτίο Τύπου Τμ.Σωμάτων ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ για την Ιερισσό

Ανακοίνωση εξέδωσε το Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τα γεγονότα της Ιερισσού.

“Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. που εξελίσσεται από το πρωί στην Ιερισσό θυμίζει στρατιωτικού τύπου με σκοπό την “κατάληψη εχθρικού εδάφους” και δεν έχει καμία σχέση με την αστυνομική πρακτική, την ασφάλεια και προστασία του πολίτη.

Η μανία των αστυνομικών δυνάμεων δεν σταμάτησε ούτε μπροστά στην παρουσία των μαθητών στο σχολείο.

Η κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των κερδοσκόπων, προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους κατοίκους που αντιστέκονται υπερασπιζόμενοι την αξιοπρέπειά τους, το περιβάλλον και τον τόπο τους.

Η συνεχιζόμενη πρακτική των κατασταλτικών δυνάμεων υπό την καθοδήγηση της ηγεσίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των πολιτών.

Το καθεστώς βίας και τρομοκρατίας που έχει εγκαταστήσει στην περιοχή, εδώ και αρκετό καιρό η κυβέρνηση, πρέπει να σταματήσει”.

Οικολόγοι Πράσινοι: Να αποσυρθούν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις από την Ιερισσό

Ο κ. Δένδιας- και όσοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο καλύπτουν τις μεθοδεύσεις και τις ενέργειές του- ανακάλυψε στα πρόσωπα μαθητών νέους «τρομοκράτες». Μέχρι πρότινος οι αστυνομικές δυνάμεις φρόντιζαν να δημιουργούν κλίμα εκφοβισμού σε αυριανούς πολίτες, επισκεπτόμενοι  σχολείο και απαιτώντας την προσαγωγή μαθητών. Τώρα αποφάσισαν να τους «διδάξουν» εμπράκτως τις επιπτώσεις των χημικών, με την αθρόα εκτόξευση δακρυγόνων ακόμα και σε σχολικό χώρο.

Όλα αυτά συμβαίνουν εν έτει 2013 στην Ιερισσό Χαλκιδικής. Στο στόχαστρο τους είναι οι κάτοικοι της κωμόπολης οι οποίοι αντιτάσσονται στα σχέδια εξόρυξης χρυσού, που απειλούν τη βιωσιμότητα της Χαλκιδικής, καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. Με πρόφαση την όντως καταδικαστέα βίαιη ενέργεια στις Σκουριές Χαλκιδικής. Για μια ειλημμένη, όπως φαίνεται, κυβερνητική απόφαση, που αγνοεί επιδεικτικά τις αντιδράσεις και την αγωνία των κατοίκων, η οποία δεν έχει καν κριθεί δικαστικά και φυσικά δεν πέρασε ποτέ έστω και από ελάχιστη διαβούλευση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουν την εισβολή των ΜΑΤ στην Ιερισσό και τη ρίψη χημικών και δακρυγόνων ακόμη και στο σχολείο του χωριού, που είχε ως αποτέλεσμα και τραυματισμούς μαθητών. Το χωριό αυτό υφίσταται τις τελευταίες εβδομάδες μια απίστευτη επίθεση και στέρηση των στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων των κατοίκων του, με πρόσχημα τις “έρευνες” για τους δράστες του εμπρησμού των μηχανημάτων της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στην εξαιρετικής οικολογικής σημασίας περιοχή Σκουριές, στο αρχέγονο δάσος του Όρους Κάκαβος. Λήψη DNA χωρίς συναίνεση, προσαγωγές ανηλίκων, εισβολές σε σπίτια για έρευνα  και συλλήψεις, που δεν απέχουν πολύ από «απαγωγές».

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων,  Νίκος Χρυσόγελος, δήλωσε σχετικά:
«Καλώ τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Δένδια να αποσύρει άμεσα τις αστυνομικές δυνάμεις και να εγγυηθεί για την ασφάλεια και την προστασία των κατοίκων, αποκλιμακώνοντας την ένταση στη περιοχή. Σε άλλη περίπτωση θα είναι υπόλογος στην ελληνική κοινωνία και το δημοκρατικό πολίτευμα. Οι λύσεις μπορούν να έρθουν μόνο μέσα από το δημόσιο διάλογο και τη συναίνεση και όχι μέσα από την ωμή καταστολή και τη συλλογική απόδοση ευθυνών, πολύ περισσότερο για την επιβολή μιας επένδυσης που έχει σοβαρά νομικά, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...