20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Ένωση

Ημερομηνία:

Το απόγευμα του Σαββάτου (23-11-2013) στο ιστορικό καφενείο «Κήπος» ξεκίνησαν οι επετειακές εκδηλώσεις «Τα παιδιά γιορτάζουν την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα: Στα μονοπάτια της Ιστορίας με οδηγό τις Τέχνες» που θα διαρκέσουν μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου. Η αρχή έγινε με το Δημοτικό Σχολείο Μαυροματάκη. Οι μαθητές της Στ΄ και Δ΄ τάξης παρουσίασαν με ιδιαίτερη επιτυχία, κέφι και συγκίνηση το μουσικο-χορευτικό δρώμενο «Στο λαιμό του Ακρωτηριού», στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην εκπαιδευτική δράση «Η Κρήτη θυμάται την Ένωση … του χώρου μιλήματα».
Ο διευθυντής του σχολείου κ. Κώστας Μανωλάκης επεσήμανε:
«Το σχολείο μας έχει την έδρα του «στο λαιμό του Ακρωτηριού», ανάμεσα στον κόλπο των Χανίων και της Σούδας. Αυτός ο χώρος ένα χρόνο τώρα «μίλησε» στους μαθητές μας και τους διηγήθηκε μια ιστορία συναρπαστική. Η τελευταία επαναστατική περίοδος στην Κρήτη απέναντι στην οθωμανική κυριαρχία είχε κέντρο το Ακρωτήρι. Το Ακρωτήρι είναι ο τόπος που ανέδειξε την ηγετική μορφή του Ελευθερίου Βενιζέλου. Υπό το πρίσμα της γεωπολιτικής προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε στα παιδιά πώς η χέρσονησος του Ακρωτηριού, αυτή που θεωρείτο «ποντικοπαγίδα» για τους επαναστάτες, μεταβλήθηκε σταδιακά στον ένδοξο επίλογο της μακρόχρονης οθωμανικής τυραννίας στην Κρήτη.
Πάντα ο τόπος έχει ξεχωριστή σημασία στις εξελίξεις κι από το δικό μας τόπο ταξιδεύουμε στο παρελθόν και παρακολουθούμε τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν στη γύρω περιοχή. Επιλέξαμε εναλλακτικές εκπαιδευτικές μεθόδους για να πραγματοποιήσουμε αυτό το ταξίδι, ώστε τα παιδιά να «βιώσουν» και να χαρούν το μάθημα της ιστορίας.
100 χρόνια έχουν περάσει από τότε που η ελληνική σημαία υψώθηκε οριστικά στο Φιρκά. Ένας αιώνας που η Κρήτη φωνάζει σ’ όλη την οικουμένη τι είναι αυτό που μας ενώνει: το ΠΑΘΟΣ για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, μια ΠΑΡΑΔΟΣΗ γεμάτη ΑΓΩΝΕΣ, οι ΘΥΣΙΕΣ που διευρύνουν τα όρια της ΑΝΤΟΧΗΣ. Κι όλα αυτά μας ενώνουν στην ελληνική Κρήτη, εδώ στη νότια εσχατιά της Ευρώπης».
Η παρουσίαση άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους γονείς και τους φίλους που παρευρέθηκαν. Ανάλογα ήταν τα σχόλια κι απ’ την εκπρόσωπο του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» κ. Αργυρώ Βατσάκη και τους Σχολικούς Συμβούλους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και Ηρακλείου, κ. Αντώνη Μυλωνάκη και κ. Μαρία Δρακάκη (αντίστοιχα).
Τα Εκπαιδευτήρια Μαυροματάκη-Μητέρα (νηπιαγωγείο και δημοτικό) συμμετέχουν επίσης στη δράση «Ζωγραφίζω την Ένωση» μαζί με άλλα σχολεία της πόλης μας. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στις 7.30 μ.μ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...