21.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Επιθέσεις αδέσποτων στα Χανιά: Πάνω από 1.300 υπογραφές μέσα σε πέντε ημέρες σε ψήφισμα για την ανάγκη δημιουργίας δημοτικού κτηνιατρείου | Βίντεο

Ημερομηνία:

Η κρίση βαθαίνει στην Ελλάδα και στα θύματά τους συγκαταλέγονται και τα ζώα συντροφιάς, όπως οι σκύλοι. Στα Χανιά, οι δρόμοι το τελευταίο διάστημα έχουν γεμίσει με σκυλιά που οι ιδιοκτήτες τους τα έχουν παρατήσει, πλέον κυκλοφορούνε σε αγέλες για να επιβιώσουν ενώ προφανώς εξαιτίας των κακουχιών, κάποια έχουν αγριέψει. Τα βράδια ειδικά, σύμφωνα με καταγγελίες που φθάνουν στην εφημερίδα μας, καταγράφονται αρκετές επιθέσεις σε ανθρώπους.

Το προηγούμενο δίμηνο με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) ο σύλλογός υλοποίησε 100 στειρώσεις δεσποζόμενων ζώων στα Χανιά. Ειδικότερα, στειρώθηκαν δεσποζόμενα σκυλιά που ανήκουν σε ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα σε μια προσπάθεια να ελεγχθούν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.

Τη δράση χρηματοδότησαν ιδιώτες υπό τη μορφή χορηγίας, ενώ τα στειρωμένα ζώα σημάνθηκαν και καταχωρήθηκαν στη βάση δεδομένων του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

Όμως το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Συλλογή υπογραφών για το πρόβλημα των αδέσποτων

Stray_dogs_Rus

Για αυτό το λόγο φιλόζωοι των Χανίων δημιούργησαν διαδικτυακό ψήφισμα το οποίο υπογράφουν πολίτες από όλο τον κόσμο, και ήδη μέσα σε 5 ημέρες έχουν συλλεχθεί πάνω από 1.350 υπογραφές. Στο ψήφισμα ζητείται να βρεθεί λύση με το δημοτικό κτηνιατρείο του δήμου Χανίων ώστε να προχωρήσει η περίλθαλψη αλλά και η στείρωση όλων των αδέσποτων ζώων της πόλης.

Μεταξύ άλλων στο κείμενο του ψηφίσματος προς τον Δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα αναφέρονται τα εξής:

“Φαίνεστε ανίκανος να καταλάβετε πόσο ζωτικής σημασίας για την πόλη είναι η δημιουργία ενός δημοτικού κτηνιατρείου. κ. Δήμαρχε, θα πρέπει να προχωρήσετε γρήγορα στη δημιουργία αφού εμείς, οι φιλκόζωοι, θα σταματήσουμε να είμαστε οι ηλίθιοι της πόλης, που πληρώνουν από τις τσέπες τους για την ιατρική περίθαλψη, τους εμβολιασμούς, τις στειρώσεις και τη διατροφή των αδέσποτων.

Και, ΝΑΙ, πρέπει να προχωρήσετε σε μεγάλες αλλαγές, ειδάλλως, αν δεν κάνετε κάτι ειδικά με τις στειρώσεις, θα πνιγούμε όλοι από αδέσποτα, άρρωστα, ανάπηρα ζώα! Τα πιο τυχερά πεθαίνουν γρήγορα…

Και για όσους αναρωτιούνται τι κάνουν οι φιλοζωικές οργανώσεις για τα αδέσποτα, τους θέτουμε πίσω το ερώτημα: έχετε στειρώσει τον γάτο ή τον σκύλο σας; Αν όχι, όλοι οσοί που δεν έχετε στειρώσει τα ζώα σας, δεν έχετε δικαίωμα να παραπονιέστε για το πρόβλημα που εσείς οι ίδιοι δημιουργήσατε.

Εσείς, πολίτες των Χανίων, έχετε τη δύναμη στα χέρια σας, μπορείτε να ψηφίζετε ανθρώπους που είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν προγράμματα που θα δώσουν στα ζώα της Κρήτης μια αξιοπρεπή ζωή.”

Τηλεοπτικό σποτ για το θέμα των στειρώσεων

Να σημειώσουμε ότι για το θέμα των στειρώσεων ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η Προστασία των Ζώων» δημιούργησε, με τη συνδρομή της Νέας Τηλεόρασης Κρήτης, ένα σποτ ευαισθητοποίησης το οποίο θα προβληθεί πανελλαδικά σε όλους τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας κατόπιν έγκρισης του ΕΣΡ.

"google ad"

Δείτε το:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=9kijBteivJk”]

Πρόγραμμα μαζικών στειρώσεων στον Δήμο Πλατανιά

Να αναφέρουμε επίσης ότι σε αντίθεση με το Δήμο Χανίων στο δήμο Πλατανιά πραγματοποιήθηκε πρόγραμμα μαζικών στειρώσεων αδέσποτων ζώων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα συνεχιστεί  από τις 2 έως και τις 5 του Δεκέμβρη .

Σε σχετική ανακοίνωση του φιλοζωικού συλλόγου Χανίων αναφέρεται ότι «τις στειρώσεις πραγματοποίησαν  με κάθε νομιμότητα και εντελώς δωρεάν  οι εθελοντές κτηνίατροι του Γερμανικού Φιλοζωικού Οργανισμού Arche Noah Kreta e.V. , που υπό άλλες συνθήκες θα κόστιζαν στον Δήμο 40.000 ευρώ , τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για την μεγάλη βοήθεια και εθελοντική προσφορά τους.

Τα ζώα, σκύλοι και γάτες, φιλοξενήθηκαν μετά το χειρουργείο από εθελοντές τόσο του συλλόγου  Η Προστασία των Ζώων όσο και από κατοίκους του Δήμου και άλλους φιλοζωικούς , φωτογραφήθηκαν δε  όλα και με ευθύνη του Δήμου και των φιλοζωικών συλλόγων θα  γίνει προσπάθεια  υπεύθυνης υιοθεσίας τους.”

O Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων προχωρά και σε μία σύγκριση “ανάμεσα στα όσα κωμικοτραγικά διημείφθησαν στο δημοτικό συμβούλιο Δήμου Χανίων για το δημοτικό κτηνιατρείο και την αγαστή συνεργασία του Δήμου Πλατανιά, του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερανίου, της τοπικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας , που με τρόπο πολιτισμένο δέχτηκαν μια πράξη, αυτή της στείρωσης των αδέσποτων ζώων, που μόνο πολιτισμό και ανωτερότητα αποπνέει”.

Συμβουλές εφόσον έρθετε αντιμέτωποι με αδέσποτα σκυλιά

bbc-ena-ekatommurio-adespota-skulia-stin-ellada_2.w_hr

Το να κουβαλάτε μαζί σας ξύλα, κοντάρια ή ομπρέλες για…να διώξετε τυχόν ελεύθερα σκυλιά, μόνο ζημιά μπορεί να κάνει.

Ακόμα και αν κάποιο σκυλί φοβηθεί προς στιγμή το απειλητικό κούνημα ενός ξύλου,είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί να πλησιάσει το σκύλο σας.

Επειδή δε γνωρίζετε το χαρακτήρα, τις αντιδράσεις και τα βιώματα ενός ελεύθερου σκύλου, είτε από σπίτι, είτε αδέσποτο ΜΗΝ ΤΟΝ ΑΠΕΙΛΕΙΤΕ ΜΕ ΞΥΛΑ. Ως άμυνα μπορεί να αγριέψει, ακόμα και να επιτεθεί ή να δαγκώσει.

Με σταθερή και δυνατή φωνή μπορείτε να διώξετε το άλλο σκυλί. Αλλάξτε πεζοδρόμιο, μιλήστε με σταθερή φωνή και απομακρυνθείτε όχι γρήγορα αλλά σταθερά.

Πως μπορεί ένα άτομο να αποφύγει να δαγκωθεί;

1.Ποτέ δεν αγγίζουμε ένα σκύλο που τρώει.

2.Δεν παρενοχλούμε τον σκύλο.

3.Αν ο σκύλος κυνηγήσει ποδηλάτη, τότε θα πρέπει αυτός να κατέβει αμέσως από το ποδήλατο και να το τοποθετήσει ανάμεσα στο ίδιο και τον σκύλο αλλά και ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΕΙ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ.

4.Αποφυγή στις αγέλες σκύλων. Αν ωστόσο βρεθείτε ανάμεσα σε σκυλιά ΜΗΝ τρέξετε και ΜΗΝ φωνάζετε.

5.ΜΗΝ ενοχλείτε έναν σκύλο που κοιμάται.

6.Αν συναντήσετε έναν άγνωστο σκύλο ΠΟΤΕ μην τον χαϊδέψετε στο κεφάλι αλλά στο πλάι του προσώπου του, κάτω από το πηγούνι ή στο στήθος και πάντα από την πλευρά που βρίσκεστε εσείς. Καλύτερα μην το χαϊδέψετε καθόλου αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τον τρόπο επικοινωνίας των σκύλων

7. Ρωτήστε τον ιδιοκτήτη του σκύλου αν είναι ασφαλές να χαϊδέψετε τον σκύλο. Αν ναι, τότε δώστε του τον χρόνο να σας μυρίσει.

8.ΜΗ χαϊδεύετε σκυλιά που βρίσκονται εντός αυτοκινήτου, καθώς είναι χώρος που ο σκύλος ενδέχεται να προστατεύει.

9.ΜΗΝ προσπαθήσετε να χωρίσετε σκυλιά που τσακώνονται.

10.ΠΟΤΕ μην πλησιάζετε σκύλο που είναι δεμένος.

11.Αν σας πλησιάσει άγνωστος σκύλος παραμείνετε ακίνητοι ως δέντρο.

12.ΜΗΝ ΠΕΤΑΤΕ ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΔΕΡΝΕΤΕ ΜΕ ΞΥΛΑ ΕΝΑΝ ΤΕΤΟΙΟ ΣΚΥΛΟ! ΔΕ ΘΑ ΦΥΓΕΙ! ΘΑ ΤΟ ΕΚΛΑΒΕΙ ΩΣ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΑΜΥΝΘΕΙ, ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΑΣ!

13.ΕΧΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΕΝΑ ΜΠΟΥΚΑΛΑΚΙ ΜΕ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΡΙΧΝΕΤΕ ΛΙΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΜΥΝΘΕΙΤΕ. ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ!

Τα σκυλιά και οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν αρμονικά μαζί, αρκεί να εκπαιδευτούν και οι δύο προς τον στόχο αυτό μαθαίνοντας να σέβονται ο ένας τα όρια του άλλου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλέξης Χαρίτσης: Σκοτεινή υπόθεση η υποψηφιότητα Μπελέρη

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο Αλέξης...

Γκλέτσος κατά Κασσελάκη για τα… θαύματα: Τι απογοήτευση είναι αυτή

Για απογοήτευση προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη έκανε λόγο ο Απόστολος...