16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ: Αισιοδοξία μέσ’ απ’ τον πόνο

Ημερομηνία:

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης
Ιγνάτιος Θ. Χατζηνικολάου
θεολόγος, τ. Λυκειάρχης

Διαβάζοντας το υπέροχο βιβλίο του Σέρβου Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς (1881-1956) «Αργά βαδίζει ο Χριστός», που το βλέπω πάντα επίκαιρο, μα ειδικά στα σημερινά δράματα που αντιμετωπίζει η ταλαίπωρη χώρα μας και όχι μόνο, στάθηκα στα «Αποσπάσματα από τον Λόγο περί οπτισμού».

Οπτισμός, από το λατινικό optimismus που σημαίνει αισιοδοξία, αντίθετο του pessimismus που σημαίνει απαισιοδοξία. Και, ο άνθρωπος, ειδικά οι χριστιανοί, πρέπει να χαρακτηρίζεται για τον οπτισμό του – αισιοδοξία του – να μην απελπίζεται και μάλιστα, στο αποκορύφωμα του μεγαλείου, να χαίρεται για τα παθήματά του.

Ο Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς αναφέρει μια τέτοια κατάθεση αισιοδοξίας ενός αναπήρου πολέμου, νέου 25 ετών, που έχασε τα δυό του πόδια και που τον επισκέφθηκε στο σπίτι του μέσα στο μισοσκότεινο δωμάτιό του.

Ανατριχιαστική η συνομιλία του Αγίου με τον ανάπηρο νέο που «στο μαραμένο, ωχρό πρόσωπό του έλαμπε η χαρά. Όλο και μου φαινόταν ότι έβλεπα φωτοστέφανο γύρο από αυτό το κεχριμπαρένιο πρόσωπο».

Στην συνέχεια, και λόγω ελλείψεως χώρου ενός άρθρου, αναφέρω χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τα λόγια του ανάπηρου μα χριστιανικότατου νέου, φωτεινό παράδειγμα για όλους μας:

«Από τότε που έχασα τα πόδια μου απέκτησα μάτια. Ναι, βλέπω τη ζωή από τότε που κάθισα σ’ αυτήν την πολυθρόνα. Η ζωή είναι τόσο ωραία, τόσο αρμονική. Η ασθένεια δεν είναι μεγάλο κακό, και ο θάνατος δεν είναι ούτε μεγάλο, ούτε μικρό κακό. Τα πόδια μου πλέον κρέμονται… αλλά υπάρχει κάτι που κρατά και εμένα, όπως κρατώ εγώ τα παράλυτα πόδια μου, χωρίς το οποίο θα ήμουν ολόκληρος παράλυτος. Αυτό είναι η εσωτερική μου ψυχική αισιοδοξία. Η ψυχή μου για αρκετό καιρό ήταν παράλυτη. Η οπτική της ήταν παράλυτη. Όσο είχα υγεία δεν την αισθανόμουν.

Ευχαριστώ τον Θεόν που ο εχθρός με άφησε ανάπηρο μ’ αυτόν τον τρόπο. Αυτός ο εχθρός έγινε ο καλύτερος ευεργέτης μου. έχασα τα πόδια μου, αλλά κέρδισα την ψυχή μου. Πόσο σοφός είναι ο Θεός! Χρησιμοποιεί και το πιο σκληρό μέσον απέναντί μας για το δικό μας μέγιστο καλό. Έδωσα μόνο τα πόδια μου για την ψυχή μου. να ξέρατε πόσο περισσότερο αξίζει η ψυχή από τα πόδια!

Από τότε που καθηλώθηκα σ’ αυτήν την πολυθρόνα και παρατηρώ τον κόσμο από το παράθυρο, τακτοποίησα τις σκέψεις και τα αισθήματά μου. Το χάος για αρκετό καιρό κυριαρχούσε στο μυαλό μου και στην καρδιά μου. Για να μπορέσει ο άνθρωπος να δει την τάξη της ζωής και του κόσμου, πρέπει πρώτα να βάλει τάξη μέσα του. Αυτή την τάξη μόλις έβαλα μέσα μου. Διασκόρπισα το χάος και απέβαλα τον φόβο από μέσα μου. Κάποτε φοβόμουν ακόμα και το συνάχι, σήμερα στέκουν δίπλα μου, ναι δίπλα μου δύο παράλυτα πόδια, που κάποτε ήταν σύνθετο μέρος μου, και πλέον δεν έχω κανέναν φόβο. Μια ανατροπή έγινε στην ψυχή μου. Τώρα που έγινα άσχημος, ο κόσμος μου φαίνεται ομορφότερος, και όταν όλος ο κόσμος με λυπάται, αρχίζω να λυπάμαι όλον τον κόσμο».

Απ’ αυτά τα λίγα, μα τόσο αισιόδοξα, τόσο αποκαλυπτικά, τόσο βιωματικά, τόσο ψυχοσωματικά σωτήρια λόγια, πόσο θα πρέπει όλοι μας να οπλισθούμε με την παντοδύναμη και θεόδοτη αισιοδοξία.

Και να ζούμε έντονα και αμετάκλητα, συν τοις άλλοις, τις βιωματικές μαρτυρίες του Αγίου Ιακώβου του αδελφοθέου: «Πάσαν χαράν ηγήσασθε, αδελφοί μου, όταν πειρασμοίς περιπέσητε ποικίλοις, ειδότες ότι το δοκίμιον υμών της πίστεως κατεργάζεται υπομονήν, η δε υπομονή έργον τέλειον εχέτω» (Ιακ. 1,2) και του αποστόλου Παύλου «Χαίρω εν τοις παθήμασί μου» (Κολας. 1,24)

Αισιοδοξία, λοιπόν, μέσα από όποιο πόνο αφιέμενοι στο έλεος του Θεού και πιστεύοντες σ’ Αυτόν.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...