16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ: Ανυπολόγιστοι και πολύτιμοι οι εχθροί μας – Προσευχή γι’ αυτούς

Ημερομηνία:

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης
Ιγνάτιος Θ. Χατζηνικολάου,
Θεολόγος, τ. Λυκειάρχης

Ανάμεσα σ’ εκείνα για τα οποία μουρμουρίζομε είναι και ότι όλοι μας εχθρεύονται. Ότι μας αποστρέφονται. Ότι δεν τους αρέσομε. Ότι δεν είμαστε όπως φανταζόμαστε κκλ. Μα, αλλοίμονο αν πρέπει να αρέσομε σε όλους και μάλιστα οι Χριστιανοί. Ο Απόστολος Παύλος το λέει ξεκάθαρα: «Ει γαρ έτι άνθρωπος ήρεσκον, Χριστού δούλος ουκ αν ήμην» (Γαλάτ. 1,10). Επομένως, αυτό που πρώτα πρέπει να μας απασχολεί, είναι να αρέσομε στον Θεόν και όχι σ’ αυτούς που δεν τους αρέσει ο Θεός.

Έπειτα, η εχθρότης σε πολλούς είναι έμφυτη και πρέπει κάπου να εκτοξεύονται τα φαρμακερά βέλη της. Κι εκεί είναι πάλι που δεν πάμε καλά. Αντί να συγχωρούμε αντιεπιτιθέμεθα. Αυτό όμως δεν είναι σωστό. Δεν συμβαδίζει με την ιδιότητα του Χριστιανού, παρ’ όλο που για πολλούς είναι «φυσικό» και «δίκαιο». Σ’ αυτή την ψυχολογική κατάσταση είχε περιπέσει και ο Δαβίδ, πρ’ όλη την ταπείνωση και την μετάνοιά του. Σε δύο μάλιστα ψαλμούς του θα πει στον Θεόν: «Δίκασον, Κύριε, τους αδικούντας με… έκχεον ρομφαίαν και σύγλεισον εξεναντίας των καταδιωκόντων με» και μετά, κατά κάποιον τρόπον τους καταριέται ευχόμενος να πάθουν ένα σωρό κακά (Ψαλμ.34, 1-5) και στον ψαλμόν 142 στόχος 9 «Και εν τω ελέει σου εξολοθρεύσεις τους εχθρούς μου και απολείς πάντας τους θλίβοντας την ψυχή μου». Όμως ο Χριστός μας παραγγέλνει: «πλην αγαπάτε τους εχθρούς υμών και αγαθοποιείται» (Λουκ. 6,35)

Μην ασχολούμαστε εάν και ποιοι μας εχθρεύονται. Και, μην ξεχνάμε ότι πολλές φορές οι εχθροί μας είναι και οι καλλίτεροι, και χρησιμότεροι φίλοι μας. Κι ακόμη, είναι ο καθρέπτης πάνω στον οποίο φαίνεται το αληθινό μας πρόσωπο. Εκεί που μας κακοφαίνεται ότι δεν μας συμπαθούν. Ότι μας εχθρεύονται. Ότι μας αποφεύγουν μήπως φταίμε εμείς και όχι αυτοί; Το «γνώθι σαυτόν» πάντα επίκαιρο. Πάντα σωτήριο. Δεν μας φταίει πάντα ο καθρέπτης και μην τα βάζομε μ’ αυτόν. Ας δούμε καλλίτερα και ενδοσκοπικότερα τον ευατόν μας. Και, θυμάμαι την περίπτωση της φαυλόβιας Λαΐδος της Κορινθίας πάμπλουτης, που πολλοί την κολάκευαν για τα «κάλλη» της εισπράττοντας, συν τοις άλλοις, άφθονα χρήματα. Κάποτε θέλησε να επαληθεύσει τα κολακευτικά λόγια των «θαυμαστών» της και όταν είδε τα χάλια της λύσσαξε και άρπαξε τον καθρέπτη και τον πέταξε με πάταγο κάτω, κάνοντάς τον κομμάτια. Έφταιγε, βλέπετε, ο καθρέπτης!

Αν αξιοποιούσαμε την ύπαρξη και την στάση των εχθρών μας απέναντί μας, πολλά θα είχαμε ωφεληθεί. Θα ήταν οι καλλίτεροι ευεργέτες μας και θα φθάναμε στο σωτήριο σημείο να τους ευχαριστούμε και προπαντός να παρακαλούμε τον Θεόν, όπως ο Άγιος Νικόλαος Αχρίδος, ο οποίος παρακαλούσε τον Θεόν «Ευλόγησον τους εχθρούς μου ω Κύριε». Και θα συνεχίσει, κάτι που πρέπει να προσέξομε και να εφαρμόσομε κι εμείς «Οι εχθροί μου με έχουν οδηγήσει μέσα στην αγκαλιά Σου περισσότερο από ό,τι οι φίλοι μου. οι φίλοι με έχουν προσδέσει στη γη, ενώ οι εχθροί μου με έχουν λύσει από την γη και έχουν συντρίψει όλες τις φιλοδοξίες μου στον κόσμο. Ευλόγησον τους εχθρούς μου, ω Κύριε… Αυτοί μάλλον παρά εγώ, έχουν ομολογήσει τις αμαρτίες μου ενώπιον του κόσμου. Αυτοί με έχουν μαστιγώσει κάθε φορά που εγώ είχα διστάσει να μαστιγωθώ. Με έχουν βασανίσει κάθε φορά που εγώ είχα προσπαθήσει να αποφύγω τα βάσανα. Αυτοί με έχουν επιπλήξει κάθε φορά που εγώ είχα κολακεύσει τον ευατόν μου. Αυτοί με έχουν κτυπήσει κάθε φορά που εγώ είχα παραφουσκώσει με αλαζονεί.

Ευλόγησέ τους και πλήθυνε τους: Πλήθυνέ τους και κάνε τους ακόμη πιο σκληρούς εναντίον μου. ώστε η καταφυγή μου σε Σένα να μην έχει επιστροφή, ώστε κάθε ελπίδα μου στους ανθρώπους να διαλυθεί ως ιστός αράχνης, ώστε απόλυτη γαλήνη ν’ αρχίσει να βασιλεύει στην ψυχή μου, ώστε η καρδιά μου να γίνει ο τάφος των δύο κακών διδύμων μου αδελφών της αλαζονείας και του θυμού. Ώστε να μπορέσω να αποθηκεύσω όλους τους θησαυρούς μου εν ουρανοίς. Είναι πράγματι δύσκολο για μένα να πω ποιος μου έκανε περισσότερο καλό και ποιος μου έκανε περισσότερο κακό στον κόσμο, οι εχθροί ή οι φίλοι μου; Γι’ αυτό ευλόγησε, ω Κύριε, και τους φίλους μου και τους εχθρούς μου…»
Ο Θεός να μας οπλίσει μ’ αυτό το μεγαλείο να ευγνωμονούμε τους εχθρούς μας και να προσευχόμαστε γι’ αυτούς.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...