23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ: Εισόδια και χριστιανική ζωή

Ημερομηνία:

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Θ. Χατζηνικολάου
Θεοόγος, τ. Λυκειάρχης

Η Εορτή των Εισοδίων της Παναγίας στον Ναόν, σύμφωνα με το τάξιμο των αγίων γονέων της, μας μεταφέρει στο μυστήριο της χριστιανικής ζωής. Και το μυστήριο της χριστιανικής ζωής βρίσκεται στο πνεύμα του Ευαγγελίου, για κείνους που δεν έζησαν τις αλήθειες και τις εντολές του Ευαγγελίου, του λόγου του Θεού, η χριστιανική ζωή είναι άγνωστη κι ας λέγονται χριστιανοί.
Η Παναγία ετοιμάζεται για το μεγάλο χρέος της, την ενσάρκωση της βουλής του Θεού. Όπως αρχίζει, έτσι και τελειώνει: Μέσα στην θεία υποταγή.

Το θέλημα του Θεού, γίνεται και δικό της θέλημα. Αγαπά τον Θεόν. Αγαπά και τους ανθρώπους. Και αγάπη προς τον Θεόν σημαίνει ταπείνωση. Οι μη έχοντες την μεγίστη αυτή αρετή, ούτε Θεόν αγαπούν, ούτε και τους ανθρώπους, μονάχα τον εαυτούλη τους. Ξεχνούν, επίσης, πως ο Θεός είναι Εκείνος που τιμά και αγιοποιεί τον άνθρωπο και όχι τα πάθη μας και ο εγωιστής εαυτούλης μας.

Ξεχνάνε οι εαυτούληδες ότι ο Θεός υπερασπίζεται τον καλόν και τίμιον. Τον ταπεινό και αφανή, κάτι που το ζουν, που τους δυναμώνει και τους κρατά πάντα κοντά στον Θεόν «Κύριος φωτισμός και σωτήρ μου, Κύριος υπερασπιστής της ζωής μου» λόγια του πονεμένου κι αγιασμένου Δαβίδ (Ψαλμ. 26,1).

Δυστυχώς, παλιά και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που τυφλωμένοι από τα πάθη νιώθουν, οι δυστυχισμένοι, τάχα «παντοδύναμοι». Ένας, και ο μόνος Παντοδύναμος Χριστός ομολογεί: «ου ζητώ το θέλημα το εμόν, αλλά το θέλημα του πέμψαντός με πατρός» (Ιωάν. 5,31) Και, κι η Παναγία είπε στον αρχάγγελο: «ιδού η δούλη Κυρίου γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου» (Λουκ. 1,38).

Χωρίς εισόδια του ανθρώπου στις εντολές του θεού και υποταγή σ’ αυτές, δεν υπάρχει χριστιανική και προ παντός χωρίς την άγια ταπείνωση.

Η Παναγία, με την είσοδό της στον Ναόν, καθαγιάζεται και γίνεται η πρώτη φάτνη που σαρκούται και γεννάται ο άναρχος Λόγος του Θεού. Κι εμείς, αν θέλομε να πετύχομε ό,τι καλό και τίμιο, αθάνατο και ουράνιο, πρέπει να το ξεκινάμε από τον Χριστόν και διά Χριστού. Όσες φορές και να μπαινοβγαίνομε στις πέτρινες εκκλισίες και να σταυροκοπανιόμαστε, δεν πρόκειται να σωθούμε αν πρώτα δεν ενωθούμε με τον Χριστόν και δεν ζούμε αληθινή χριστιανική. Παράδειγμά μας η Παναγία.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...