28.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ: Πατερικό απάνθισμα

Ημερομηνία:

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης
Ιγνάτιος Θ. Χατζηνικολάου
Θεολόγος, τ. Λυκειάρχης

Πάντοτε, ειδικά τώρα είναι απαραίτητος ο Αγιοπατερικός λόγος. Τώρα που όλα εκμοντερνίστηκαν και αυτή ακόμα η Εκκλησία! Βλέπομε δυστυχώς μεγάλη εγκοσμιότητα και «μεγαλοπρέπεια» απάδουσα στην πνευματοψυχική αποστολή της. Πάντα με συγκινούσαν τα λόγια του Απολυτικίου του Αγίου Νικολάου: «διά τούτο εκτήσω τη ταπεινώσει τα υψηλά, τη πτωχεία τα πλούσια…» Αφήνω και το ότι πολλές ιερές ακολουθίες τις βαπτίζομε σε «τελετές»! Και μάλιστα ορίζουν κληρικό τελετάρχη να κρατά μια ράβδο και να γυροφέρνεται στην εκκλησία, αλλά και να υποδέχεται τα «υψηλά» πρόσωπα!
Για το σημερινό γραφτό μου παίρνω δύο Αγιοπατερικά απανθίσματα το ένα είναι του οσίου Θαλασσίου (εορτάζει στις 22 Φεβρουαρίου) και το άλλο είναι του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου (εορτάζει στις 13 Νοεμβρίου).

Του οσίου Θαλασσίου: «Όταν κινούνται τα πάθη διώχνουν την κενοδοξία. Όταν πάλι εκτοπίζονται την ξαναφέρνουν. Αν θέλεις να ελευθερωθείς από όλα μαζί τα πάθη, οπλίσου με εγκράτεια, αγάπη και προσευχή. Ο νους που χρονίζει με την προσευχή κοντά στον Θεόν ελευθερώνει από τα πάθη το παθητικό μέρος της ψυχής».

– Όταν ο Θεός έδωσε την ύπαρξη στα όντα, έδωσε συγχρόνως τα πάντα με την παρουσία Του.

– Με το να γίνει δούλος, ενώ είναι Κύριος φανέρωσε στην κτίση το άκρον της παρουσίας Του.

– Ο Θεός και Λόγος, αφού σαρκώθηκε χωρίς να υποστεί μετατροπή, ενώθηκε μέσω της σάρκας Του με όλη την κτίση.

– Παράδοξο θαύμα γίνεται στον ουρανό και στη γη φάνηκε Θεός πάνω στη γη και άνθρωπος στον ουρανό για να ενώσει τους ανθρώπους με τους αγγέλους και η θέωσις αγγέλων και ανθρώπων είναι γνώσις της Αγίας και Ομοουσίου Τριάδος.

– Η ελευθερία από τα πάθη είναι συγχώρηση των αμαρτιών.

– Όποιος δεν ελευθερώθηκε με τη χάρη από τα πάθη, δεν έλαβε ακόμη τη συγχώρηση».

Του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου: «Σαν λιμάνια στο πέλαγος εγκατέστησε ο Θεός τις Εκκλησίες στις πόλεις, ώστε, καταφεύγοντας σ’ αυτές, όταν είμαστε ζαλισμένοι από τις βιοτικές μέριμνες, να απολαμβάνομε μέγιστη γαλήνη.

– Μέσα στην Εκκλησία ούτε ο θυμός μας ενοχλεί, ούτε η κακή επιθυμία μας φλογίζει, ούτε ο φθόνος μας λείωνει, ούτε η αλαζονεία μας κάνει να υπερηφανευόμαστε, ούτε η δίψα για την δόξα μας διαφθείρει, αλλά όλα αυτά τα θηρία έχουν ηρεμήσει

– Δεν είναι, λοιπόν δείγμα μεγάλης αθλιότητος το γεγονός ότι, ενώ πρόκειται να απολαύσομε τόσα πνευματικά αγαθά, εν τούτοις δεν ερχόμαστε συνεχώς, ούτε μαθητεύομε στην κοινή μητέρα όλων μας, και εννοώ την Εκκλησία.

– Καν αμαρτωλός ης, είσελθε εις την Εκκλησία, ίνα λέγης τας αμαρτίας σου. Καν δίκαιος ης, είσελθε ίνα μη εκπέσεις της δικαιοσύνης, λιμήν γαρ αμφοτέροις εστίν η Εκκλησία.

– Δηλαδή: Κι αν ακόμη είσαι αμαρτωλός, είσελθε στην Εκκλησία για να πεις τις αμαρτίες σου, κι αν πάλι είσαι δίκαιος είσελθε για να μη χάσεις την αρετή σου, γιατί η Εκκλησία είναι λιμάνι και για τους δύο»

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ