16.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ ΛΟΓΟΣ: Μηνύματα ανησυχητικά

Ημερομηνία:

Του Αρχιμανδρίτου ΙΓΝΑΤΙΟΥ Θ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
Θεολόγου – τ. Λυκειάρχου

Δυστυχώς ζούμε σε κατάσταση πολιορκίας. Μας σφυροκοπούν ανελέητα γεγονότα και καταστάσεις. Αυτοκτονίες, λιμοκτονίες, πλειστηριασμοί, ανεργία, τροχαία, εγκλήματα και τόσα άλλα γνωστά τοις πάσι.

Διαβάζομε, ακούμε και βιώνομε, ακόμα και πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ανησυχούμε πολύ και για πολλά. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι και η υπογεννητικότητα, η μείωσις του πληθυσμού, που δεν αποκλείει και τον αφανισμό μας.

Πάνω σ’ αυτές τις πικρές, μα αντικειμενικές σκέψεις μου, διάβασα σχετικό άρθρο σε εφημερίδα των Αθηνών με τίτλο «Η ιδεολογία της αυτοχειρίας», το οποίο και μεταφέρω ως έχει: «Η αποτυχία όλων των αρχουσών τάξεων της χώρας είναι θεαματική, καταγεγραμμένη και απολύτως αποδείξιμη. Υπάρχουν αριθμοί και στατιστικές που μαρτυρούν και την αδιαφορία και την εχθρότητα των εκπροσώπων διαφόρων «ελίτ» της πατρίδας μας προς τον λαό και την ακαταλληλότητα τους στην υπηρέτηση των Εθνικών ιδεωδών. Ένα από τα   πολλά ντοκουμέντα που δημοσιοποιήθηκε τούτη την εβδομάδα, είναι η έκθεση με τα τελευταία στοιχεία της ελληνικής στατιστικής αρχής για το 2013, τα οποία αφορούν τον πληθυσμό και την ισορροπία ανάμεσα στους θανάτους και στις γεννήσεις Ελλήνων.

Την προηγούμενη χρονιά είχαμε 94.134 γεννήσεις και 111.794 θανάτους. Ήτοι, σημειώθηκε μείωση του πληθυσμού κατά 17.660 άτομα. Οι γεννήσεις το 2013 μειώθηκαν σε ποσοστό 6,21% σε σχέση με το 2012. Λιγοστεύουμε, υποχωρούμε, πεθαίνουμε. Το έθνος φθίνει και η ελληνόφωνη, ξενόδουλη νομενκλατούρα περί άλλα τυρβάζει.

Η μείωση των γεννήσεων σε σχέση με τους θανάτους και η «αποψίλωση» του πληθυσμού μέσω της υπογεννητικότητας και της μετανάστευσης χρεώνονται στην άρχουσα πολιτική, οικονομική και πνευματική τάξη, διότι πάντοτε η ηγεσία κατευθύνει τις μάζες προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση. Πάντοτε οι επικεφαλής με τις πράξεις, τις ιδέες, τις πρωτοβουλίες και το προσωπικό παράδειγμά τους δίνουν τον τόνο σε κάθε κοινωνία.

Η οικονομία, ο πολιτισμός, η πολιτική, η διπλωματία, ο αθλητισμός, όλες οι πτυχές και οι εκδηλώσεις του συλλογικού βίου, για να υφίστανται, έχουν μια βασική προϋπόθεση: να υπάρχουμε. Αν το έθνος μας σβήσει από τον χάρτη και απομείνει μόνο ως ανάμνηση στα ιστορικά βιβλία, τότε δεν θα έχουν νόημα ούτε η προσπάθεια για απομείωση του χρέους, ούτε οι βελτιώσεις στις δομές του κράτους.

Ένα βασικό πρόβλημα που επιτείνει τη δημογραφική συρρίκνωση, είναι, προφανώς, το οικονομικό. Στην Ελλάδα τα εισοδήματα έχουν κατρακυλήσει σε τόσο χαμηλό σημείο, ώστε ο μισθωτός και ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν δύνανται να συντηρήσουν τον εαυτό τους και να ανταποκρίνονται ταυτοχρόνως στις παρανοϊκές αξιώσεις του μνημονιακού κράτους. Οπότε, το να κάνουν οικογένεια φαντάζει κίνηση υψηλού οικονομικού ρίσκου, σχεδόν ανεύθυνη!

Ωστόσο, ακόμα κι αν ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, οι δείκτες των γεννήσεων, δεν πρόκειται να ανέβουν. Η κατηφόρα θα συνεχιστεί αν διαιωνιστεί η κρατούσα ιδεολογία του ευδαιμονισμού και του εγωισμού. Η δημιουργία οικογένειας δεν προϋποθέτει μόνο χρήματα, αλλά κυρίως χαρακτήρες. Απαιτεί ζευγάρια που δεν θα τοποθετούν την καλοπέρασή τους πάνω απ’ όλα. Θέλει θυσίες η οικογένεια. Και από τους πλούσιους και από τους φτωχούς. Το πολιτισμικό μοντέλο που ακολουθεί η κοινωνία μας είναι η ιδεολογία της συλλογικής αυτοχειρίας. Είναι ασύμβατο με εκείνο που απαιτεί η οικογένεια».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...