16.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Επιστολή: Διασυρμός της προσωπικότητας του Kαπετάν Μητροφάνη στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021»

Ημερομηνία:

κύριε Διευθυντά,

Για πάρα πολλά χρόνια ασχολούμαι με πολιτισμικά θέματα και ιδιαίτερα με οτιδήποτε έχει σχέση με το χωριό μου, τον Άγιο Ιωάννη Αμαρίου, αλλά και με πολλά άλλα θέματα, ιστορικά, λαογραφικά, στιχουργικά κλπ. Καρπός της πολύχρονης έρευνάς μου ήτανε το πρώτο, από τα εννέα εκδοθέντα βιβλία μου,  που εκδόθηκε το έτος 2006, με κύριο περιεχόμενο ό, τι βρήκα καταγραμμένο για το χωριό μου σε διάφορες ιστορικές πηγές, λαογραφικό και φωτογραφικό υλικό από το αρχείο μου και στοιχεία από προσωπικά μου βιώματα.

Από την έρευνά μου προκύψανε σημαντικά στοιχεία, για ένα ξεχασμένο ήρωα τον Καπετάν Μητροφάνη και θεώρησα ηθικό χρέος μου, να τον συμπεριλάβω στα ιστορικά πρόσωπα και να τον αναδείξω στη συνέχεια, με όσες πληροφορίες (ντοκουμέντα) βρήκα καταγραμμένες σε σοβαρές ιστορικές πηγές. Ελλείψει φωτογραφίας, αναγνωρισμένη διεθνούς φήμης αγιογράφος εμπνεύστηκε φανταστική απεικόνιση του Μητροφάνη, όπως συμβαίνει με όλους τους ήρωες του ΄΄21. Την απεικόνιση αυτή συμπεριέλαβα και σε επόμενο βιβλίο μου βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών, στο 11ο Διεθνές Κρητολογικό Επιστημονικό Συνέδριο το 2011, σε πρόσφατο Διεθνή διαγωνισμό ποίησης όπου έλαβε σχετική διάκριση, αλλά και σε αρκετά δημοσιεύματα, με ιδιαίτερα ευμενή σχόλια.

Δυστυχώς τελευταία στην ημερήσια ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ της 11/11/2020, αλλά και σε πρόσφατα δημοσιεύματα σε άλλες ημερήσιες τοπικές εφημερίδες ΠΑΤΡΙΣ του Ηρακλείου 17/5/2021, ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ του Ρεθέμνους  26/5/2021 κλπ, καταγράφονται υποτιμητικά σχόλια,  για μια άλλη απεικόνιση του Καπετάν Μητροφάνη. Η απεικόνιση αυτή, όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα, υποβλήθηκε από «τοπικούς παράγοντες» ; στην επιτροπή «Ελλάδα 2021», προκάλεσε τριβές και σχολιάστηκε δυσμενώς όπως : «με στάκα στο μουστάκι είναι από μόνη της η επιτομή του αστείου όσο και περιττού εορτασμού», χαρακτηρίστηκε μη αξιοπρεπής απεικόνιση και δεν θεωρήθηκε επάξια του ιστορικού βάρους.

Είναι γεγονός ότι, η απεικόνιση αυτών των μεγάλων μορφών θέλει προσοχή, για να είναι όσο το δυνατόν κοντά στην πραγματικότητα, με βάση την αμερόληπτη και αντικειμενική γνώση και έκφραση ειδικών, όπως συμβαίνει με όλους τους ήρωες του 1821 και όχι απεικονίσεις, που προκαλούνε τριβές και ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς, υποτιμούνε και διασύρουνε τους ήρωες και δεν σχετίζονται με την από κάθε άποψη μορφή τους.

Λυπούμαι βαθύτατα γι αυτό το διασυρμό του Αϊγιαννιώτη ήρωα Καπετάν Μητροφάνη, έτσι ακριβώς και μόνο όπως θέλησε και τον κατέγραψε η ιστορία, για πάνω από 180 χρόνια από το θάνατό του, για τον οποίο ουδείς Αϊγιαννιώτης είχε ασχοληθεί ποτέ.

Προσωπικά, θα συνεχίσω να τον τιμώ και όχι να τον διασύρω, ούτε να τον συνδέω με βίαιες αλλόθρησκες συμπεριφορές, γνωστές και θλιβερές, που συμβαίνανε δυστυχώς και είναι καταγραμμένες από τους ιστορικούς σε όλη την Τουρκοκρατούμενη Κρήτη και την σκλαβωμένη Ελλάδα.

Του αξίζει ιδιαίτερη τιμή και όχι άλλος διασυρμός..

Ιούνιος του 2021

Σταύρος Φωτάκης,

Στρατηγός ε.α, Συγγραφέας, Στιχουργός

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προσοχή, η Κρήτη αντιμετωπίζει «σοβαρό κίνδυνο» από επιπλέοντα ανθρώπινα …… «σκουπίδια»!!

Του Μανώλη Καπετανάκη * Βρίθει τελευταία η τοπική, εθνική αλλά...

Ελληνίδες σε θέσεις ηγεσίας

Του Γιώργου Ουρανού Θα αποτελούσε μεγάλη πρόοδο για τη χώρα...

Η άγνωστη ζωή της Αντωνούσας Καστανοπούλας (Καστανάκη)

Της Ιωάννας Σφακιανάκη «Γιεράρχη τον Γεράσιμο Κισσάμου, τον Δεσπότη, Σκαλίδη, Γιαννουδοβαρδή...