21.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Επιστολή Μαρκογιαννάκη για τη στάθμευση πυροσβεστικού ελικοπτέρου στα Χανιά

Ημερομηνία:

Επιστολή προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη απέστειλε ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Χρήστος Μαρκογιαννάκης σχετικά με την στάθμευση ενός ελικοπτέρου S-64 ERIKSON στο αεροδρόμιο ΧανίωνΣτην ερώτηση αναλυτικά αναφέρεται

Αγαπητέ Υπουργέ,

Όπως είναι γνωστό, η περιφέρεια της Κρήτης είναι μια από τις πλέον πυρόπληκτες περιοχές της χώρας. Κάθε χρόνο εκδηλώνονται εκατοντάδες πυρκαγιές με ιδιαίτερα καταστροφικές συνέπειες.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, εκτός των επίγειων πυροσβεστικών μέσων, τα τελευταία χρόνια σταθμεύει και επιχειρεί στην Κρήτη, κατά το μεγαλύτερο μέρος της αντιπυρικής περιόδου, ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο. Μάλιστα, μέχρι και προ διετίας το ελικόπτερο ήταν βαρέως τύπου Μ.26 και στάθμευε στο αεροδρόμιο Χανίων, ενώ κατά τα δύο τελευταία χρόνια το ελικόπτερο είναι μεσαίου τύπου ΚΑ-32 ΚAMOV (ήσσονος αποτελεσματικότητας) και σταθμεύει στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Τα στατιστικά στοιχεία, που έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, δείχνουν ότι οι πυρκαγιές οι οποίες εκδηλώνονται κατ’ έτος στη Δυτική Κρήτη (Χανιά-Ρέθυμνο) κατακαίνε σχεδόν διπλάσιες εκτάσεις και προκαλούν κατ΄ επέκταση πολύ περισσότερες ζημιές από εκείνες που εκδηλώνονται στην Ανατολική Κρήτη (Ηράκλειο-Λασίθι). Αν ληφθεί μάλιστα υπόψη, ότι οι περιφερειακές ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου, υπολείπονται συνολικά σε  έκταση των άλλων περιφερειακών ενοτήτων, σαφέστατα προκύπτει ότι η Δυτική Κρήτη αντιμετωπίζει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα πυρκαγιών.

Περαιτέρω, είναι γνωστό ότι, για την αποτελεσματικότερη συμβολή των εναέριων πυροσβεστικών μέσων (αεροπλάνων και ελικοπτέρων) στην πυρόσβεση, σημαντικό ρόλο παίζει ο σωστός χωροταξικός σχεδιασμός.

Δοθέντων των παραπάνω, για την πλέον αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Κρήτη, απαιτείται, κατά την άποψη μου, η στάθμευση ενός ελικοπτέρου S-64 ERIKSON στο αεροδρόμιο Χανίων, κατά τη διάρκεια ολόκληρης της αντιπυρικής περιόδου.

Με δεδομένες μάλιστα τις ασυγκρίτως μεγαλύτερες δυνατότητες του εν λόγω ελικοπτέρου έναντι των άλλων τύπων πυροσβεστικών ελικοπτέρων, θα μπορούσε αυτό να επιχειρεί και να καλύπτει τη Νότιο Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, ακόμη και τα Δωδεκάνησα.

Η πρότασή μου αυτή παρακαλώ να ληφθεί υπόψη κατά τον χωροταξικό σχεδιασμό δράσης των εναέριων πυροσβεστικών μέσων ή, εφ’ όσον αυτό έχει συντελεστεί για την διανυόμενη αντιπυρική περίοδο, να εξεταστεί το ενδεχόμενο επανασχεδιασμού.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δήμος Κισάμου: Στήριξη στον Δημήτρη Ανθούση

Η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κισάμου κατά την τακτική...

Τα νέα μέτρα για τη σχολική βία είναι η καταδίκη των παιδιών

Κατά την Ελληνική Αστυνομία, η βία, η εγκληματικότητα με ανήλικα θύματα ληστείας,...

Κομισιόν: Η Ελλάδα να διασφαλίσει το αδόμητο 100 μέτρων στον αιγιαλό

Την απάντησή του, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απέστειλε...