18.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Επιστολή Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 7ου Γυμνασίου Χανίων

Ημερομηνία:

Αγαπητοί συμπολίτες, τοπικοί άρχοντες και υπηρεσιακοί παράγοντες, εμπλεκόμενοι παντοιοτρόπως στο θέμα της σχολικής στέγης, ως ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Γυμνασίου Χανίων επιθυμούμε να συμβάλουμε με την παρακάτω επιστολή στην ανάδειξη ορισμένων γεγονότων και ενεργειών που έφεραν σήμερα το 7ο Γυμνάσιο να συζητιέται στους κύκλους των πολιτών που αγωνιούν για τη δημόσια παιδεία στη χώρα μας. Οι συζητήσεις αφορούν τη μεταστέγαση του παραπάνω σχολείου σε ένα νεόδμητο κτίριο σε απόσταση 1.100 μέτρων πιο πέρα από τη σημερινή του θέση, στην περιοχή Κουμπελή.

Καθώς διαπιστώσαμε ότι η αλήθεια παρουσιάζεται διαστρεβλωμένη και τα γεγονότα παραμορφωμένα, είτε σκόπιμα είτε λόγω παραπληροφόρησης, επιχειρούμε με την παρούσα επιστολή να ενημερώσουμε για την πορεία των γεγονότων και των σχετικών ενεργειών. Στόχος μας είναι ο καθένας να μπορέσει να κρίνει με αντικειμενικότητα, εφόσον μάλιστα υπάρχουν στη διάθεση των ενδιαφερομένων επίσημα έγγραφα, πρακτικά, κοινοποιήσεις, δημοσιεύσεις, e-mails.

Το νεόδμητο κτίριο στον οικισμό Κουμπελή, το οποίο θα λειτουργήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο, κατασκευάστηκε με ευρωπαϊκές προδιαγραφές και με ευρωπαϊκά κονδύλια  ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-1013. Σύμφωνα με το πρόγραμμα είναι προορισμένο να στεγάσει αποκλειστικά γυμνάσιο.

Καθώς γεωγραφικά βρίσκεται στα ανατολικά όρια του πρώην δήμου Χανίων, είναι επιβεβλημένη η συνεργασία υπηρεσιών και φορέων όπως αντιπεριφέρεια, δήμος Χανίων, ΚΤΕΛ (για τη διαμόρφωση προγραμμάτων δωρεάν μεταφοράς μαθητών), με την αρμόδια Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο και για όφελος της τοπικής κοινωνίας..

Στο πλαίσιο αυτό, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων όλων των όμορων σχολείων της Χαλέπας, του ΣΟΔΥ και του Ακρωτηρίου που αποτελούν και τις ‘δεξαμενές’ μαθητικού δυναμικού, και με συντονισμό της Ένωσης Γονέων Δήμου Χανίων, κατάφεραν το αδιανόητο: Να συγκαλέσουν συσκέψεις στις οποίες συμμετείχαν γονείς, εκπαιδευτικοί, διευθυντές σχολείων και υπηρεσιακοί παράγοντες. Κατατέθηκαν προτάσεις, προβληματισμοί αλλά και αντιρρήσεις.

Ο προϊστάμενος της Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων πρότεινε το νέο κτίριο στον Κουμπελή να στεγάσει από το Σεπτέμβριο δύο τμήματα από την Α΄ τάξη του 8ου Γυμνασίου και άλλα δύο τμήματα από την  Α΄ τάξη του 5ου Λυκείου (ιδρυμένα και τα δύο σχολεία στα χαρτιά αλλά χωρίς υπόσταση ακόμη). Οι μαθητές θα προέρχονταν αποκλειστικά από την περιοχή του Ακρωτηρίου που αντιμετωπίζει οξύτατο κτιριακό πρόβλημα λόγω του μεγάλου αριθμού μαθητών.

Η πρόταση αυτή προκάλεσε αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα και ωφέλεια στην εφαρμογή της. Η ίδια η βιωσιμότητα του 7ου Γυμνασίου θεωρήσαμε ότι θα έμπαινε σε κίνδυνο από τη λειτουργία ενός δεύτερου γυμνασίου σε απόσταση ενός χιλιομέτρου πιο πέρα και θα οδηγούσε ενδεχομένως σε περαιτέρω συρρίκνωση του 7ου.  Άλλωστε σύμφωνα με τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης, η δέσμευση είναι σαφής: Μόνο γυμνάσιο μπορεί να στεγάσει το συγκεκριμένο κτίριο για τα επόμενα 5 χρόνια, τουλάχιστον. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί άμεση επιστροφή των κονδυλίων που διατέθηκαν για την ανέγερση του σχολείου.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα διατυπώθηκε ως εξής η πρόταση των Συλλόγων Γονέων: α) Να μεταφερθεί στο νέο κτίριο του Κουμπελή το 7ο Γυμνάσιο, β) Στο κτίριο του 7ου Γυμνασίου να στεγαστεί το 5ο Λύκειο Χανίων. Σε αυτό μπορούν να φοιτήσουν οι μαθητές της φετινής Γ΄τάξης του 7ου Γυμνασίου και παράλληλα μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης του Γενικού Λυκείου Ακρωτηρίου που προέρχονται από την περιοχή της Χαλέπας και του ΣΟΔΥ. Με αυτόν τον τρόπο αποσυμφορείται το Λύκειο Ακρωτηρίου και παράλληλα με μηδενικό κόστος καλύπτονται προσωρινά οι ανάγκες του Γυμνασίου Κουνουπιδιανών, παράρτημα του οποίου θα μπορεί να φιλοξενηθεί σε αίθουσες του ΓΕΛ Ακρωτηρίου.

Όσο για το σύνολο των οργανικών θέσεων, αυτές ενισχύονται με τη λειτουργία ενός νέου σχολείου το οποίο είναι βιώσιμο, άρα έχει ανάγκη από όλες τις βαθμίδες και ειδικότητες.

Η συγκεκριμένη πρόταση κοινοποιήθηκε στους ενδιαφερόμενους και στην ΕΛΜΕ Χανίων με στόχο τη συνδιαμόρφωση μιας κοινής άποψης πριν τη δημοσιοποίησή της ενώ τη συνυπέγραψε μεγάλος αριθμός γονέων από τα ανωτέρω σχολεία.

Στη συνέχεια κοινοποιήθηκε στους βουλευτές του νομού, στον αντιπεριφερειάρχη, τον προϊστάμενο της Β/θμιας και τα ΜΜΕ.

Την Παρασκευή 14 Ιουνίου ο δήμαρχος Χανίων συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη για ενημέρωσή του σχετικά με το πρόβλημα της σχολικής στέγης ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17 Ιουνίου όπου παρέστησαν μεταξύ άλλων και εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, διδάσκοντες και διευθυντές σχολείων και εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ Χανίων.

Ο προϊστάμενος, αφού είχε δεχτεί και άλλες προτάσεις από φορείς και συλλογικότητες, τελικά, σ’ αυτές τις δύο συναντήσεις κατέθεσε μια νέα πρόταση, διαφορετική και από την αρχική του και από αυτήν που είχαμε εμείς διατυπώσει.

Η νέα πρόταση λοιπόν του προϊσταμένου και την οποία προτίθεται να υλοποιήσει ήταν: α) Να μεταφερθεί το 7ο Γυμνάσιο στο κτίριο του Κουμπελή, β) Να μεταφερθεί στο χώρο του στο ΣΟΔΥ το Μουσικό Σχολείο, μιας και δεν τελεσφόρησαν οι προσπάθειες να λειτουργήσει το Μουσικό Σχολείο στο πρώην κτίριο του ΙΚΑ.

"google ad"

Ακολούθως, ως ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Γυμνασίου, χωρίς να έχουμε καμία ευθύνη για την ανατροπή των δεδομένων και φυσικά καμία αρμοδιότητα στη λήψη των αποφάσεων, δεχόμαστε μια επίθεση εκ μέρους του συλλόγου διδασκόντων του γυμνασίου που μας αφήνει άφωνους. Πολύ  περισσότερο, επειδή οι ίδιοι δεν είχαν προβάλει κάποια αντίθετη άποψη, ούτε πρόταση όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά δραστηριοποιήθηκαν μόνον όταν οι αποφάσεις του προϊσταμένου της Β/θμιας Εκπαίδευσης είχαν πάρει την οριστική τους  μορφή και είχαν κατατεθεί επισήμως στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.

Η παραπάνω στάση του συλλόγου διδασκόντων η οποία εκφράστηκε και με ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας (που δημοσίευσαν στον τοπικό τύπο αλλά και διένειμαν στους γονείς των μαθητών του σχολείου την ημέρα επίδοσης της βαθμολογίας στις 20 Ιουνίου), μας εγείρει ένα βαθύ αίσθημα αδικίας. 

Οι διδάσκοντες, όχι μόνο αγνόησαν και μηδένισαν την προσφορά του Συλλόγου Γονέων στη λειτουργία, την πρόοδο και την περιφρούρηση του σχολείου, αλλά επιπλέον παρουσίασαν τις ενέργειές του ως «πρωτοβουλίες που ανέλαβε μονομερώς και αυτοβούλως και χωρίς προηγούμενη συνεννόηση μαζί του» (δηλαδή με το Σύλλογο Διδασκόντων).

Η δική μας βαθιά πεποίθηση όμως παραμένει πως το συμφέρον του σχολείου υπηρετείται όταν χωρίς στείρες αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις, μαθητές, διεύθυνση, καθηγητές και γονείς μαθητών συνεργάζονται αρμονικά με κοινό στόχο την πρόοδο των μαθητών και την ανάδειξη του ρόλου της δημόσιας εκπαίδευσης.

Αξίζει να τονίσουμε πως παρά το ότι η τελική απόφαση των αρμοδίων δεν ικανοποιεί τα αιτήματά μας που συνοψίζονται στο «ένα Γυμνάσιο και ένα Λύκειο στη Χαλέπα», παραμένει το γεγονός: το Γυμνάσιο στον Κουμπελή πρέπει να γεμίσει μαθητές, να λειτουργήσει με τον καλύτερο τρόπο, να προβληθεί μέσω των δημιουργικών του δράσεων. Οι χώροι και οι υποδομές που διαθέτει, πραγματικά αξιοζήλευτα για ελληνικό δημόσιο σχολείο, μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν για την υποδειγματική λειτουργία και παρουσία του στην πόλη των Χανίων.

Σε αυτόν τον σκοπό επιβάλλεται να υπάρχει σύγκλιση και συμπόρευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων: Διεύθυνσης, εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων, δημοτικών υπηρεσιών.

Επομένως, ως Σύλλογος Γονέων θα στηρίξουμε τη λειτουργία του Γυμνασίου μας σε όποιο χώρο προκρίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες έχουν και την ευθύνη των αποφάσεων αυτών.

Καταλήγοντας, να προσθέσουμε ότι με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Β/θμιας εκπαίδευσης – απολύσεις, διαθεσιμότητα- που συρρικνώνουν το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, είμαστε διατεθειμένοι, σε συνεργασία με γονείς και εκπαιδευτικούς της Χαλέπας να συμβάλουμε με όλες τις δυνάμεις μας στην υλοποίηση των αποφάσεων του συνεδρίου της ΟΛΜΕ.

 Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 7ου Γυμνασίου Χανίων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ