18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

ΕΠΙΣΤΟΛΗ: Κυριακή της Ορθοδοξίας – «Σύνοδος» της Κρήτης

Ημερομηνία:

Κύριε Διευθυντά,

Από ετών είμαι συνδρομητής του περιοδικού «ΘΕΟΔΡΟΜΙΑ» (ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΔΙΔΑΧΗΣ). Αυτές τις ημέρες έλαβα το περιοδικό «ΘΕΟΔΡΟΜΙΑ» τεύχη 3-4 Ιούλιος – Δεκέμβριος 2016 σελίδες 251 (353-704) Εκδότης – Διευθυντής: Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Ομότ. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Στο εξώφυλλο της η λέξη «ΘΕΟΔΡΟΜΙΑ» κάτω δεξιά σε κόκκινο πλαίσιο με μικρά κεφαλαία γράμματα γράφει: ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ, και με μεγάλα γράμματα που καλύπτουν όλο το εξώφυλλο, εκτός από τον τίτλο γράφει:

Ούτε ΑΓΙΑ

Ούτε ΜΕΓΑΛΗ

Ούτε ΣΥΝΟΔΟΣ

Στα περιεχόμενα αυτής της εκδοσης υπάρχει εισαγωγικό κείμενο του εκδότου π. Θ. Ζήση: «Η ΛΗΣΤΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΥΝΟΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ‘ΣΥΝΟΔΟΥ’ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ» (Εκ πηγών συνοδικών)

Ακολουθούν: Α) Κείμενα Εκκλησιών από το 1) Πατριαρχείο Αντιοχείας 2) Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας 3) Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Βουλγαρίας 4) Πατριαρχείο Γεωργίας.

Β) Κείμενα Αρχιερέων: 1) Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, 2) Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος 3) Μητροπολίτης ΜΠΑΤΣΚΑΣ Ειρηναίος(ΜΠΟΥΛΟΒΙΤΣ) 4) Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος 5) (Ξανά πάλι) Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος 6) Μητροπλίτης Πειραιάως Σεραφείμ 7) (Ξανά πάλι) Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ 8) Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ 9) Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας.

Γ) Κείμενα λοιπών Κληρικών και Μοναχών (Είναι 18 κείμενα Ελλήνων και ξένων καθηγητών Πανεπιστημίου, Αγιορειτών Πατέρων, Αρχιμανδριτών, Πρωτοπρεσβύτερων κ.α.)

Δ) Κείμενα Λαϊκών (10 κείμενα)
Δεν διάβασα την «ΘΕΟΔΡΟΜΙΑ», είναι και 351 σελίδες. Το περιεχόμενό της βέβαια το καταλαβαίνει κανείς και στο τέλος από το τμήμα.

Ε) Βιβλιοκρισία, όπου το περιοδικό «ΣΤΑΥΡΟΣ» γράφει: «Καταπέλτης η ‘ΘΕΟΔΡΟΜΙΑ» κατά της ‘Συνόδου’ της Κρήτης». (Δηλαδή όλοι οι ανωτέρω απορρίπτουν την «Σύνοδο» της Κρήτης και όπως σημειώνει ο π. Θ. Ζήσης σ. 363 «Βρεθήκαμε σε δύσκολη θέση στο να επιλέξουμε από το πλήθος των αντισυνοδικών κειμένων αυτά που δημοσιεύονται στο παρόν διπλό τεύχος της «ΘΕΟΔΡΟΜΙΑΣ».

Αφήσαμε εκλεκτά και δυνατά κείμενα εκτός ύλης. Σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε την δημοσίευση όσων παραλείψαμε και άλλων σε επόμενα τεύχη του περιοδικού μας, λόγων της μεγίστης σημασίας του θέματος».
Δεν είμαι άξιος να ράψω ένα κουμπί. Ανεξάρτητα πάντως με αυτό όταν δω κάποιον να φοράει ένα κακόγουστο – κακοραμμένο κοστούμι αμέσως κάνω την σκέψη: «τι ατζαμής – άσχετος ήταν αυτός ο ράφτης που το έφτιαξε;» Γεμάτος θαυμασμό όμως παρατηρώ κάποιον με καλοραμμένο κουστούμι.

Κατά την στιγμή της βαπτίσεώς μας η Αγία μας Εκκλησία ψάλει: «Χιτώνα μου παράσχου φωτεινόν». «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε Χριστόν ενεδύσασθε.»

"google ad"

Τώρα με την «Σύνοδο» της Κρήτης με το ζόρι θέλουν μερικοί να μας φορέσουν το κακόγουστο – κακοραμμένο κοστούμι – κελεμπία των αιρέσεων.

Νομίζω ότι η «φίλη Ορθοδοξία» μας, μετά τις αποφάσεις της «Συνόδου» της Κρήτης θα λέει το της Μεγάλης Εβδομάδος παράπονο του Κυρίου μας: «Εξέδυσάν με τα ιμάτιά μου και ενέδυσάν με χλαμύδα κόκκινη…» Όμως οι πιστοί θα επαναλαμβάνουμε: «Ουκ αρνησόμεθα Σε φίλη Ορθοδοξία».

Έχουμε βέβαια και την ενημέρωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με την Εγκύκλιο της «ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ», με γνωστό τον συντάκτη της. Πολύ παραπλανητική πάντως. Υπάρχουν αρκετά αρνητικά σχόλια για το περιεχόμενό της (Βλέπε internet)

Άραγε την προσεχή Κυριακή 5/3/17 Α’ Κυριακή των Νηστειών (της Ορθοδοξίας) με την λιτάνευση των αγίων εικόνων θα διαβαστούν από το Συνοδικό «… Αύτη η πίστις των Αποστόλων, αύτη η πίστις των Πατέρων, αύτη η πίστις των Ορθοδώξων, αύτη η πίστης την Οικουμένην εστήριξεν…» και εάν ΝΑΙ τι θέση έχει τότε η «Σύνοδος» της Κρήτης;

Υ.Γ. Νομίζω ότι από αυτό το τεύχος τη «ΘΕΟΔΡΟΜΙΑΣ» αξίζει να αγοράσει κανείς μερικά τεύχη και να τα προσφέρει στους φίλους του αντί για γλυκά και λουλούδια στις εορτές των, ή σε άλλες ευκαιρίες.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Λιναριτάκης Εμμανουήλ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...