20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Επιτροπή αγώνα Εμπορικού συλλόγου Χανίων: «Λαγός» των πολυεθνικών ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων – Όχι στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου

Ημερομηνία:

Με κείμενο που υπογράφουν οι Νίκος Βουρλακης, Νίκος Ζωγραφακης, Γιώργος Κανδηλιερακης, Πηγή Μπελωνη και Ιωάννα Μπινιά εκ μέρους της Επιτροπής αγώνα Εμπορικού συλλόγου Χανίων γίνεται επίθες σχετικά με την πρόταση νέου ωραρίου από τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων.

Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

Πριν λίγες  μέρες  με ιδιαίτερα  πονηρό τρόπο  είδε το φως της δημοσιότητας  ο «μύχιος πόθος» των πολυεθνικών  για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων της πόλης μας . Δυστυχώς αυτή την καθόλου «αθώα»  πρόταση την έκανε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων ακολουθώντας πιστά την πολιτική της πλειοψηφίας της ΕΣΕΕ . Βρήκε πρόθυμους υποστηρικτές μερικούς «προοδευτικούς», «εκσυγχρονιστές»,  σύγχρονους «διαμορφωτές» των απαιτήσεων των πολυεθνικών. Μια τέτοια πρόταση που θέλει την τροποποίηση του ωραρίου των καταστημάτων δεν είναι λοιπόν ούτε τυχαία ούτε αυθόρμητη.

Στην ουσία δεν μπορεί να προσφέρει το παραμικρό στην βελτίωση της θέσης της μικρής εμπορικής επιχείρησης απέναντι στον ανελέητο ανταγωνισμό με τις πολυεθνικές.

Η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου είναι πάγια απαίτηση του μεγάλου εμπορικού και τουριστικού κεφαλαίου και των πολυεθνικών προκειμένου να εξοντώσουν βιολογικά και οικονομικά τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις.. Δεν τους αρκεί  που κατάφεραν να εφαρμόσουν σαν εθνικό ωράριο το 7π.μ. έως 21μ.μ.θελουν τα μικρά εμπορικά μαγαζιά  αλλά και το σύνολο του συνδικαλιστικού μας κινήματος   να ακολουθήσουν  και να εφαρμόσουν  αυτό το ωράριο εξυπηρετώντας ξεκάθαρα τις ανάγκες των μεγάλων εμπορικών ομίλων.

Ο κάθε συνάδελφος γνωρίζει πολύ καλά ότι όσο μια μικρή εμπορική επιχείρηση προσπαθεί να συναγωνιστεί μια μεγάλη εμπορική επιχείρηση είτε στα ωράρια είτε στις εκπτώσεις τόσο ποιο σύντομα θα οδηγηθούμε στην έξοδο από την αγορά.

Ο κάθε συνάδελφος γνωρίζει ότι και μέρες και ώρες υπάρχουν για να ψωνίσει ο καταναλωτής εφόσον έχει λεφτά στην τσέπη του.

Ο κάθε συνάδελφος γνωρίζει ότι το τσάκισμα μισθών και συντάξεων σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό και την πίεση που δεχόμαστε καθημερινά από τους μεγάλους οδήγησαν στο λουκέτο χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Τρανταχτόπαράδειγμα  το εμπορικόκέντρο της Αθήνας που τα ωράριαμικρών και μεγάλων είναι τα ίδια  με αποτέλεσμα χρόνο με το χρόνο τα μικρά να εξαφανίζονται και την θέση τους να παίρνουνμόνομεγάλεςεμπορικέςεπιχειρήσεις. Όλοιαυτοί που είχαν την ψευδαίσθηση ότι θα κοντράρουν τους μεγάλους με τέτοιες πρακτικές  στο τέλος ήταν οι χαμένοι.

Τέτοιες  προτάσεις που δεν βάζουν σαν προϋπόθεση  αλλαγής στο « εθνικό ωράριο» που έχουν επιβάλει οι πολυεθνικές είναι τουλάχιστονεπικίνδυνες. Να σημειώσουμε εδώ ότι τέτοιες προτάσεις, μέχρι τώρα,  δεν έχουν «τολμήσει» να φέρουν οι διάφοροι «πρόθυμοι» σε κανένα δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό  όργανο.

Δυστυχώς εδώ έχουμε την πρωτοτυπία ένα ς πρόεδρος τοπικού εμπορικού συλλόγου να κάνει τον «λαγό» των πολυεθνικών χωρίς να έχειπροηγηθεί πριν από το δημοσίευμα  του  ηπαραμικρή συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου.

Χωρίς να έχει υπάρξει έστω και μια ανταλλαγή απόψεων με το θεσμοθετημένο συνδικαλιστικό όργανο των εμποροϋπαλλήλων προσπαθώντας να «εγκλωβίσει»  την αγωνία των συναδέλφων και των εργαζομένων σε πλαστά διλλήματα θεωρώντας ότι πρέπει να ακολουθήσουμεοπωσδήποτε τα ωράρια των πολυεθνικών.

Τέλος αυτές οι «αθώες» προτάσεις  δεν  γίνονται για να εξυπηρετήσουν ούτε τους καταναλωτές ,ούτε τους μικρούς εμπόρους ,ούτε τους εμποροϋπαλλήλους .Οι προτάσεις αυτές έχουν την σφραγίδα των πολυεθνικών, του μεγάλουεμπορικού και τουριστικούκεφαλαίου. Έχουν την σφραγίδα των πολιτικώνεκείνωνδυνάμεων που πίνουννερό στις πολιτικές της Ευρωπαϊκήςένωσης.

Συνάδελφε, συναδελφισα όλοιαυτοίπρέπει να βρουν απέναντι τους αποφασισμένο το συνεπέςσυνδικαλιστικόκίνημα των μικρών εμπόρων και των αυτοαπασχολουμένων και μαζί τους το ταξικό προσανατολισμένο κίνημα των εργαζομένων.

"google ad"

Στόχος μα πρέπει να είναι η κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο και οδηγούν στη διάλυση της Κυριακάτικης αργίας. Να αποκρούσουμε τέτοιες προθέσεις και την προοπτική να μας γυρίσουν χρόνια πίσω.

Επιτροπή αγώνα Εμπορικού συλλόγου Χανίων .

Βουρλακης Νίκος

Ζωγραφακης Νίκος

Κανδηλιερακης Γιώργος

Μπελωνη Πηγή

Μπινια Ιωάννα

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...