19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Επιτροπή για την Ακύρωση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου: Ζήτω στον ελληνικό λαό που απέρριψε τη λιτότητα

Ημερομηνία:

Η Επιτροπή για την Ακύρωση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου (CATDM) χαιρετίζει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση που βγήκε από τις κάλπες. Σπρωγμένη από την πολύ μεγάλη λαϊκή υποστήριξη, η κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία του Σύριζα, που σχηματίστηκε στις 27 Ιανουαρίου 2015,  πήρε μια σειρά από ιδιαίτερα σημαντικά συγκεκριμένα μέτρα για να αρχίσει να βελτιώνει τις συνθήκες ζωής εκείνου του τμήματος του ελληνικού πληθυσμού που, από το 2010 και πέρα, έχει πληγεί περισσότερο από τη πολιτική της Τρόικα και των ελληνικών αρχών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος ανάγγειλε την επαναπρόσληψη 3.500 δημοσίων υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων και των 595 καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών που παλεύουν από το 2013 ενάντια στην απόλυσή τους. Ο υπουργός Π. Λαφαζάνης ανάγγειλε ότι ο νόμιμος κατώτατος μισθός που είχε μειωθεί πάρα πολύ, θα περάσει σύντομα από τα 580 στα 751 ευρώ.

Ο ίδιος υπουργός ανάγγειλε την παύση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και τη δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε 300.000 φτωχά νοικοκυριά.  Η αναπληρώτρια υπουργός Ν. Βαλαβάνη ανάγγειλε επίσης τη κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, του οργανισμού που συγκεντρώνει και ιδιωτικοποιεί τη κρατική περιουσία. Και όσο για τον αναπληρωτή υπουργό Θ. Δρίτσα, αυτός εξήγγειλε ότι σταματάει η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Υπό υπόσχεση σε μια κινέζικη εταιρία, το λιμάνι του Πειραιά είναι το σημαντικότερο μιας χώρας η οικονομία της οποίας είναι σε μεγάλο βαθμό στραμμένη προς τη θάλασσα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης μια άλλη απόφασή της ιδιαίτερα αναμενόμενη από την αριστερά και το πληθυσμό ξένης καταγωγής: τη χορήγηση της ελληνικής υπηκοότητας σε όλα τα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα.

Άλλες θετικές αποφάσεις αναμένεται να αναγγελθούν και να εφαρμοστούν προσεχώς σύμφωνα με το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Σύριζα στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβρη του 2014 (βλέπε στην ιστοσελίδα της CADTM:http://cadtm.org/Resume-des-proposi…)

Η CADTM χαιρετίζει ειδικότερα το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να κάνει διάλογο με την Τρόικα την οποία δίκαια θεωρεί ως  μη νομιμοποιημένη. Συνεπής προς αυτή την απόφαση, απέρριψε τις νέες πιστώσεις που θέλει να της χορηγήσει η Τρόικα προκειμένου να βαθύνει το πρόγραμμα λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων.  Η CADTM υποστηρίζει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να οργανώσει μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για να μειώσει δραστικά  το χρέος.

Η CADTM τονίζει ότι το 2015, οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν προβλέψει να απαιτήσουν μια γιγάντια αποπληρωμή του ύψους των 22 δισεκατομμυρίων ευρώ. Για τη CADTM, οι αποπληρωμές που απαιτούνται από την Ελλάδα είναι άνομες, σε μεγάλο βαθμό παράνομες, επαχθείς και δυσβάσταχτες. Η CADTM υποστηρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας να μην υπακούσει τους πιστωτές, πιο συγκεκριμένα  αναστέλλοντας τις αποπληρωμές.

Η CADTM δεν έχει τη παραμικρή αμφιβολία για τις πραγματικές προθέσεις των ευρωπαίων ηγετών και των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε εργαστήριο των χειρότερων νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Πρέπει να αναμένεται ότι θα κλιμακώσουν την επίθεσή τους καθώς δεν μπορούν να ανεχθούν να πετύχει ο Σύριζα και να βρει μιμητές στην Ευρώπη! Πράγματι, οι ευρωπαίοι ηγέτες και οι υπάρχουσες κυβερνήσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη φοβούνται την ταχύτατη αύξηση της λαϊκής υποστήριξης στο PODEMOS στην Ισπανία. Θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που διαθέτουν επειδή έχουν  συνειδητοποιήσει καλά ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η επιτυχία ή η αποτυχία του κοινωνικού πολέμου που διεξάγουν ενάντια στη συντριπτική πλειοψηφία των πληθυσμών ολάκερης της Ευρώπης!

Η CADTΜ, που πάντα βρέθηκε στο πλευρό του ελληνικού λαού που αγωνίζεται ενάντια στις πολιτικές λιτότητας και στις σοβαρές παραβιάσεις των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων του,  θα κάνει και πάλι τα πάντα για να ευαισθητοποιήσει την αριστερά και τα κοινωνικά κινήματα στην Ευρώπη και πέρα από αυτή, προκειμένου να  κινητοποιηθούν σε ένα πλατύ κίνημα αλληλεγγύης στον ελληνικό πληθυσμό που αντιστέκεται και παλεύει για να απελευθερωθεί από το βραχνά ενός χρέους που όχι μόνο δεν είναι δικός του, αλλά και που προφανώς είναι σε μεγάλο βαθμό άνομο, παράνομο ή απεχθές. Η CADTM προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση τη συγκρότηση μιας διεθνούς επιτροπής πολιτών για τον έλεγχο του ελληνικού χρέους, επιφορτισμένης να ταυτοποιήσει το άνομο και/ή παράνομο ή απεχθές τμήμα αυτού του χρέους που δεν θα πρέπει να αποπληρωθεί. Αυτή η πρωτοβουλία  θα ενίσχυε τη θέση της Ελλάδας απέναντι στους πιστωτές της και θα έβρισκε σχεδόν παντού μιμητές. Θα έβαζε στην ημερήσια διάταξη τη καταγγελία του άνομου και/ή παράνομου χρέους όλων των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας… Η CADTM είναι πεπεισμένη ότι η κινητοποίηση του ελληνικού λαού και των άλλων λαών που υφίστανται τα φιρμάνια των πιστωτών αποτελεί τον εκ των ουκ άνευ όρο για μια χειραφετητική πολιτική.

Η αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό και στην ελληνική αριστερά που αντιστέκονται και παλεύουν για να απελευθερώσουν τη χώρα και τους πολίτες της από το θανάσιμο εναγκαλισμό των πιστωτών και τη δικτατορία των αγορών, είναι σήμερα στοιχειώδες διεθνιστικό καθήκον όχι μόνο των αγωνιστών αλλά και κάθε ευρωπαίου πολίτη που αρνείται αυτή την Ευρώπη της λιτότητας που γεννάει εξαθλίωση, ρατσισμό και βαρβαρότητα.

contra-xreos.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...