16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Επιτροπή Σοφών Γερμανίας: «Οι χώρες θα πρέπει να μπορούν να χρεοκοπούν»

Ημερομηνία:

Υπέρ της δημιουργίας μηχανισμού τακτικής χρεοκοπίας και δυνατότητας εξόδου από την ευρωζώνη «ως ύστατη λύση» τάσσονται οι ανεξάρτητοι οικονομικοί σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης, η λεγόμενη και «επιτροπή των Σοφών». Αλλά δηλώνουν αντίθετοι στις σκέψεις για δημιουργία υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης.

Σε μια ειδική έκθεσή τους που δημοσιεύτηκε σήμερα, οι πέντε ειδικοί τονίζουν ότι η ελληνική κρίση έχει αναδείξει την επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις προκειμένου να γίνει πιο σταθερή η ευρωζώνη. Εκτός από την ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης, το συμβούλιο των «σοφών» προτείνει η εργαλειοθήκη της ζώνης του κοινού νομίσματος να συμπληρωθεί με ένα μηχανισμό τακτικής κρατικής χρεοκοπίας, που θα κάνει και τη ρήτρα «μη διάσωσης κράτους» πιο αξιόπιστη.

«Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνοχή της νομισματικής ένωσης, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι ψηφοφόροι στις χώρες-πιστωτές δεν είναι έτοιμοι να χρηματοδοτούν σε μόνιμη βάση τις χώρες-οφειλέτες», τόνισε ο πρόεδρος του γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Ειδικών, Κριστόφ Σμιτ.

Και η ελληνική κρίση έχει θέσει ερωτήματα για το μέλλον της ζώνης του ευρώ, με δεδομένη τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης στη Γερμανία για τη χορήγηση τρίτου δανειακού πακέτου σε μια χώρα ήδη υπερχρεωμένη. Ένας τέτοιος μηχανισμός, κρίνουν οι «σοφοί», θα υποχρέωνε τους πιστωτές να υφίστανται ζημιές εάν οι χώρες χρεοκοπούσαν, αλλά και τους επενδυτές να διακρίνουν τους κινδύνους με περισσότερη λεπτομέρεια.

Το Συμβούλιο πρότεινε, δε, να μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη ως «ύστατη λύση», «εφόσον είναι συνεχώς μη συνεργάσιμη και αποτελεί απειλή για την ίδια την ύπαρξη του ευρώ».

Τέλος, προειδοποιεί κατά των σχεδίων σύστασης υπουργείου Οικονομικών της ευρωζώνης, για τη δημιουργία κοινού ταμείου ασφάλισης των ανέργων ή την οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης.

«Το να είναι η ευρωζώνη συλλογικά υπεύθυνη για πιθανά κόστη χωρίς όμως τα κράτη-μέλη να παραχωρήσουν μέρος της εθνικής κυριαρχίας τους για τις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, με το πέρασμα του χρόνου θα καθιστούσε την νομισματική ένωση πιο ασταθή», γράφουν οι Γερμανοί «Σοφοί», απαντώντας έτσι και σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel που ήθελε τη γερμανική κυβέρνηση έτοιμη να συζητήσει για έναν υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης, με δικό του προϋπολογισμό και με την εξουσία να επιβάλλει αύξηση των φόρων.

Η προειδοποίηση αυτή έγινε μετά το δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο είναι πρόθυμο να συζητήσει ένα υπουργείο Οικονομικών για την ευρωζώνη, που θα έχει τον δικό του προϋπολογισμό και την εξουσία να επιβάλει επιπλέον φόρους.

Σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, οι τέσσερις από τους πέντε οικονομολόγους του Συμβουλίου υπογραμμίζουν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μονομερή και μόνιμη μεταφορά βαρών, χωρίς παράλληλα να ενισχυθεί ο δημοκρατικός έλεγχος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τονίζουν πάντως ότι «το θέμα αφορά πολλά περισσότερα από την Ελλάδα», καθώς απεδείχθη ότι η μόνιμη έλλειψη διάθεσης συνεργασίας ενός κράτους-μέλους μπορεί να κλονίσει τις βάσεις της νομισματικής ένωσης και να την απειλήσει υπαρξιακά.

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας την εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ;

του Μανώλη Κοττάκη Με τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος...

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...