16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΑΝΙΩΝ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ε.Ε.Δ.Υ.Ε: Κοινή ανακοίνωση της 4ης Τριμερούς Συνάντησης των κινημάτων Ειρήνης από Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο, Χανιά,19-20 Οκτώβρη 2013

Ημερομηνία:

Η τέταρτη συνάντηση των αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων ειρήνης από Τουρκία, Κύπρο και Ελλάδα συνήλθε στα Χανιά στις 19-20 Οκτώβρη υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ειρήνης. Μέσα σε ιδιαίτερα φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα οι αντιπροσωπείες κατέληξαν στο παρακάτω κοινό ανακοινωθέν
            Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή  Ύφεση και Ειρήνη, το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης και η Επιτροπή Ειρήνης της Τουρκίας πραγματοποίησαν μετά την Μυτιλήνη(2010), Κωνσταντινούπολη (2011) και την Λευκωσία (2012), την τέταρτη τριμερή συνάντησή τους  στις 19-20 Οκτώβρη 2013 στα Χανιά της Κρήτης.

Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε το αγκάλιασμα των πρωτοβουλιών μας από τους εργαζόμενους και την νεολαία της περιοχής των Χανίων, όπου βρίσκεται και λειτουργεί η Αμερικανο-ΝΑΤΟϊκή Βάση της Σούδας, που στηρίζει ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επιθέσεις. Η συνάντηση εκφράζει τις ευχαριστίες της προς την Επιτροπή Ειρήνης Χανίων και τους άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος για την θερμή φιλοξενία και άρτια διοργάνωση της συνάντησης.

Η Βάση της Σούδας, που κλείνει φέτος 60 χρόνια λειτουργίας στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών σχεδίων ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στηρίχθηκε στη συνεργασία όλων των ελληνικών κυβερνήσεων. Οι χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες και προσωπικό της βάσης βρίσκονται και σήμερα ε υψηλό βαθμό ετοιμότητας για τις τωρινές και τη μελλοντική επίθεση στη Συρία ή το Ιράν. Η αεροπορική και ναυτική βάση της Σούδας αποτελεί  το «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ για τους στόλους, τα πυρηνικά τους υποβρύχια και τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Η τέταρτη κατά σειρά συνάντηση μας έγινε σε μια περίοδο που οι τρεις λαοί μας, ιδιαίτερα  αυτοί της Ελλάδας και της Κύπρου μαστίζονται από τα βάρη της  καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και των πολιτικών των κυβερνήσεων που χέρι-χέρι με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, επιβάλουν όλο και νέα μέτρα έντασης της εκμετάλλευσης, φτωχοποίησης των λαών και διεύρυνσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου και των μονοπωλίων. Η συνάντηση καταγγέλλει  ταυτόχρονα τα αντιλαϊκά οικονομικά και κοινωνικά μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Τουρκίας, παράλληλα με την ένταση του αυταρχισμού, όπως αυτός εκφράστηκε εναντίον των μεγάλων και μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων τον Ιούνη 2013.

Η περιοχή της ανατολικής μεσογείου, πλούσια σε φυσικούς πόρους, βρίσκεται σε σταυροδρόμι ανταγωνισμών ισχυρών και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, τόσο για τον έλεγχο αυτών των πηγών όσο και των δρόμων μεταφοράς τους. Το Αμερικάνικο και ΝΑΤΟϊκό σχέδιο «Νέα Μέση Ανατολή» προωθεί την εγκατάσταση φιλικών προς αυτούς καθεστώτων με στόχο την διασφάλιση της απρόσκοπτης κερδοφορίας των πολυεθνικών αμερικανικών και ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Στα πλαίσια αυτά καταγγέλλουμε την εγκατάσταση των πυραύλων Πάτριοτ του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, ως βήμα όξυνσης και κλιμάκωσης της έντασης των επιδρομών της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας και του Ισραήλ στη Συρία όπως και τα σχέδια για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟϊκό «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», από την νέα κυβέρνηση. Καταδικάζουμε τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των χωρών μας με το Ισραήλ, κράτος τρομοκράτη που συνεχίζει την κατοχή των Παλαιστινιακών και άλλων αραβικών εδαφών.

Η προβοκάτσια που στήθηκε από ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη και τις ένοπλες ομάδες «αντικαθεστωτικών» στην Συρία τον Αύγουστο για την χρήση χημικών όπλων αλλά και νωρίτερα, αποσκοπούσε στην επανάληψη γνωστών σεναρίων  που θα προετοίμαζαν το έδαφος για ανοιχτή επέμβαση στην Συρία. Οι λαοί μας κατά μεγάλη πλειοψηφία απορρίψανε αυτές τις αιτιάσεις, έχοντας πια πλούσια εμπειρία από Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ και Λιβύη, όπου χρησιμοποιήθηκαν ανάλογα ψεύτικα προσχήματα. Τα κινήματα μας καταγγέλουν τον επικίνδυνο ρόλο των κυβερνήσεων των χωρών μας για τις πολεμικές προετοιμασίες, μέσα από τη χρήση στρατιωτικών βάσεων, αεροδρομίων και άλλων υποδομών.

Καταγγέλουμε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση για την άρση του εμπάργκο όπλων στους αντικαθεστωτικούς μισθοφόρους, για την ολόπλευρη υποστήριξή τους ως «νόμιμους εκπροσώπους»  του Συριακού λαού.

Έχοντας επίγνωση ότι διεθνείς προβοκάτσιες εναντίον του Συριακού λαού περιλαμβάνουν σοβαρά εγκλήματα πολέμου από τους ιμπεριαλιστές και τα αντιδραστικά καθεστώτα της περιοχής, στηρίζουμε την  πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας για την ανάδειξη των εγκληματικών ευθυνών της Τουρκικής κυβέρνησης.

Μια άμεση επέμβαση στην Συρία μπορεί να αποφεύχθηκε προσωρινά ή να αναβλήθηκε ως αποτέλεσμα της αντίστασης του Συριακού λαού, της αλληλεγγύης των φιλειρηνικών δυνάμεων από όλο τον κόσμο και τις νέες ισορροπίες ανάμεσα στις διεθνείς ιμπεριαλιστικές και άλλες περιφερειακές δυνάμεις. Ωστόσο αποτελεί χρέος μας να καλούμε τους λαού μας σε επαγρύπνηση για τους κινδύνους που παραμένουν. Στηρίζοντας το αίτημα για μια Μέση Ανατολή απαλλαγμένη από όπλα μαζικής καταστροφής σημειώνουμε πως η διεθνής συμφωνία για καταστροφή των Χημικών όπλων της Συρίας ανοίγει τον δρόμο για ιμπεριαλιστική επέμβαση στα εσωτερικά της Συρίας, ενώ αφήνει άθικτα άλλα καπιταλιστικά κράτη στην περιοχή να κατέχουν χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα, μαζί με στρατιωτικές βάσεις. Ταυτόχρονα με την επέμβαση στην Συρία, η οποία έχει οδηγήσει 1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Τουρκία και άλλες γειτονικές χώρες, η εμπόλεμη κατάσταση άνοιξε τον δρόμο για πιο έντονη εγκληματική παρέμβαση των αντιδραστικών μοναρχιών του κόλπου και εγκατάσταση εξτρεμιστικών θρησκευτικών ομάδων στην περιοχή, γεγονός που συντηρεί τον κίνδυνο για μελλοντικές συρράξεις.

Διακηρύσσουμε με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη μας στον λαό της Συρίας, στην απόκρουση της σχεδιαζόμενης ιμπεριαλιστικής επέμβασης και στις δίκαιες διεκδικήσεις του για αλλαγές στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό πεδίο. Ο Συριακός  λαός είναι ο μόνος που έχει το δικαίωμα να  αποφασίζει κυρίαρχα για τις τύχες και το μέλλον του.

Δηλώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον λαό της Κύπρου, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους για τον τερματισμό της κατοχής 37% του νησιού τους.

Η τριμερής μας συνάντηση υποστηρίζει τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως έχει οριστεί στην απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, τις συμφωνίες κορυφής μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων το 1977 και το 1979 και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Επιβάλλεται να ενταθεί ο αγώνας μας για μια λύση που θα οδηγεί σε ενιαία χώρα με μια διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και ιθαγένεια, μια χώρα δίχως ξένους στρατούς, βάσεις και προστάτες, που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Κυπρίων, το δικαίωμα να επιλέγει ο κυπριακός λαός το δρόμο ανάπτυξης που αντιστοιχεί στα συμφέροντα του.

Χαιρετίζουμε τις μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας στην Τουρκία τον Ιούνη που αντιδρούσαν τόσο στον αυταρχισμό της κυβέρνησης, στην αντιλαϊκή της πολιτική όσο και στην προσπάθεια επιβολής θρησκευτικών κανόνων στην κοινωνική ζωή αλλά και της πολεμοκάπηλης φίλο-ιμπεριαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης Ερντογάν.

"google ad"

Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό και την καταδίκη μας για την δράση της εγκληματικής Ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους αλλά και να τους τρομοκρατήσει. Η συγκεκριμένη οργάνωση που με μίσος και βία επιτίθεται, βασανίζει και δολοφονεί μετανάστες στην Ελλάδα ταυτόχρονα προσπαθεί να χειραγωγήσει εργαζόμενους και να τους υποτάξει στους μεγάλους επιχειρηματίες, εφοπλιστές και εργολάβους, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί το γέννημα του καπιταλισμού που σαπίζει. Υπογραμμίζουμε πως μόνο μέσα από την οργανωμένη μαζική λαϊκή δράση, μέσα από τα συνδικάτα και το λαϊκό κίνημα ,μπορεί να αποκρουστεί, να απομονωθεί και να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτί.

Ως αντιιμπεριαλιστικές φιλειρηνικές οργανώσεις της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας, μαζί με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης απαιτούμε την κατάργηση όλων των πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων και όλων των όπλων μαζικής καταστροφής, πρώτα από όλα αυτών που κατέχουν όλες οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Είμαστε ενάντια στην εγκατάσταση της λεγόμενης ‘’αντιπυραυλικής ασπίδας’’ στην Ευρώπη, που προωθείται απ’ τις ΗΠΑ, και πρέπει να αποτραπεί η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το Αιγαίο για την ενίσχυσή της.

Καμία ανάμειξη, καμία συμμετοχή των χωρών μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και σε ενέργειες ενάντια στους λαούς της περιοχής. Εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 και τον ορισμό ΑΟΖ-Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Παλεύουμε για την άμεση κατάργηση και απόσυρση των αμερικανονατοϊκών και των άλλων ξένων βάσεων απ’ τις χώρες μας, για την αποδέσμευση απ’ το ΝΑΤΟ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Απαιτούμε την επιστροφή όλων των στρατευμάτων και των αστυνομικών δυνάμεων από το εξωτερικό. Αποκαλύπτουμε και αντιμετωπίζουμε την κρατική τρομοκρατία και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και νόμους ενάντια στους λαούς. Αγωνιζόμαστε για την προστασία και την πραγματική υποστήριξη των προσφύγων και των μεταναστών. Είμαστε δίπλα στους λαούς που υψώνουν την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την κατοχή και την επιθετικότητα, και αντιστέκονται στα επιθετικά μέτρα της αστικής τάξης και των κυβερνήσεών τους. Στα πλαίσια αυτά στηρίζουμε και απαιτούμε από τον ΟΗΕ την αναγνώριση του ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα της 4ης Ιουνίου του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ως αντιιμπεριαλιστικά κινήματα Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας  που συναντιούνται κάτω από αυτές τις συνθήκες ενώ οι ιμπεριαλιστές  προσπαθούν να υλοποιήσουν εξαιρετικά επικίνδυνα σχέδια στις χώρες μας, στα Βαλκάνια και ειδικά στη Μέση Ανατολή, έχουμε συνείδηση του γεγονότος ότι  ο μόνιμος και στενός συντονισμός μας αποτελεί την καλύτερη συμβολή στην αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών μας. Καλούμε την εργατική τάξη και τους συμμάχους της στις χώρες μας σε κοινή πάλη ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που φέρνει κρίσεις και πολέμους. Επιπροσθέτως καλούμε όλους τους λαούς της περιοχής να βρίσκονται σε επαγρύπνηση γιατί τα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια δεν έχουν σταματήσει, παρά τους ελιγμούς και τους προσωρινούς συμβιβασμούς.

Ιδιαίτερα οι οργανώσεις μας υπογραμμίζουν την ανάγκη να παρακολουθήσουμε και να ετοιμαστούμε για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπροστά στην Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη 2013 και την αντίστοιχη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Απρίλη 2014 στην Βρετανία, όπου οι ιμπεριαλιστές θα συγκεκριμενοποιήσουν τα πολιτικά και στρατιωτικά σχέδια τους εναντίον των λαών.

Δεσμευόμαστε να δράσουμε με πολύμορφες πρωτοβουλίες στις χώρες μας και από κοινού, για το δυνάμωμα των Επιτροπών Ειρήνης και τον συντονισμό τους με το υπόλοιπο λαϊκό και εργατικό κίνημα.

Οι λαοί θα αντισταθούν με όλες τους τις δυνάμεις ενάντια στα συμφέροντα των εκμεταλλευτών τους και θα ανοίξουν το δρόμο σε μια κοινωνία που θα ικανοποιεί τις ανάγκες και τα συμφέροντά τους. Οι λαοί μας δεν πρόκειται να θυσιαστούν για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...