21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Επιτυχές το συνέδριο για τη Μάχη της Κρήτης, την Κατοχή και την Αντίσταση

Ημερομηνία:

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες του συνεδρίου ‘ Η Μάχη της Κρήτης, η Κατοχή και η Αντίσταση στην Κρήτη και τα πολεμικά αεροδρόμια της Κρήτης  στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο‘, το οποίο συνδιοργάνωσαν στο Καστέλλι, Θραψανό και Αρκαλοχώρι Ηρακλείου, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης, του Στρατιωτικού Μουσείου Ρεθύμνου ( Χρωμοναστήρι ) και των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Μινώας Πεδιάδας, το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας και ο Δήμος Μινώας Πεδιάδας.

Και το συνέδριο είχε επιτυχία για πολλούς λόγους.

  • Γιατί η ‘απώλεια ‘ στις ανακοινώσεις ήταν μικρή. Έγιναν 41 από τις 45 ανακοινώσεις που υπήρχαν στο πρόγραμμα.
  • Γιατί οι ανακοινώσεις ήταν ενδιαφέρουσες και προσέθεσαν πολλά νέα στοιχεία για την περίοδο 1940 1945 στην Κρήτη.
  • Γιατί πολλοί σύνεδροι παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου με ενδιαφέρον. Και αυτό φάνηκε στις παρεμβάσεις και στη συζήτηση στο τέλος κάθε συνεδρίας.
  • Γιατί το συνέδριο ήταν πολύ καλά οργανωμένο.
  • Γιατί η φιλοξενία εκ μέρους του Δήμου και των Πολιτιστικών Συλλόγων Καστελλίου, Θραψανού, Αρκαλοχωρίου  και Λύκτου ήταν καλή.
  • Γιατί πολλά μάθαμε και κερδίσαμε από τις δύο ξεναγήσεις στο πολεμικό αεροδρόμιο του Καστελλίου, όπου μας ξενάγησε ο Γιώργος Καλογεράκης, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και εκείνος που σήκωσε από την πλευρά του Δήμου μεγάλο βάρος της οργάνωσης του συνεδρίου, και στην αρχαία Λύκτο, όπου μας ξενάγησαν ο Κωνσταντίνος Τζιαμπάσης και ο Αντώνης Βασιλάκης.

Τους συνέδρους καλωσόρισαν ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Κώστας Μουτζούρης και ο δήμαρχος Μινώας Πεδιάδας κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης.

Τις εργασίες του συνεδρίου ευλόγησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας Νανάκης.

Το συνέδριο χαιρέτισε, με μήνυμά του, ο αρχηγός  ΓΕΕΘΑ ναύαρχος κ. Αποστολάκης.

Χαιρετισμό στο συνέδριο έκανε ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλειος Γκεγκέρογλου και ο αντιστράτηγος ε. α. και πρώην διευθυντής της Ιστορίας Στρατού κ. Γιάννης Κακκουδάκης, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου.

Την κήρυξη των εργασιών του συνεδρίου έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Οι εργασίες του συνεδρίου διεξήχθησαν σε εννέα συνεδρίες. Μετά από κάθε συνεδρία εγίνοντο παρεμβάσεις και ερωτήσεις – απαντήσεις.

Στο συνέδριο έλαβαν μέρος παλαίμαχοι ιστορικοί ερευνητές , άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και νέοι ιστορικοί.

Ένα συνέδριο τελειώνει μόνο όταν κυκλοφορήσουν τα Πρακτικά του. Και τότε φαίνεται και η επιτυχία του.

Τα πρακτικά του συνεδρίου, δύο καλαίσθητοι τόμοι, θα είναι συνέκδοση του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας και του Δήμου Μινώας Πεδιάδας και την εκδοτική φροντίδα έχει αναλάβει ο Κωστής Ψυχογυιός.

Χορηγός της έκδοσης είναι η Περιφέρεια Κρήτης.

Οι οργανωτές του συνεδρίου υποσχέθηκαν στους συνέδρους ότι θα έχουν στα χέρια τους τα Πρακτικά πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη της αντίδραση μετά τα ισόβια – Σε κλάματα ξέσπασε η μητέρα της, αμίλητος ο Δασκαλάκης

Σε ισόβια καταδίκασε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τη Ρούλα Πισπιρίγκου για...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...