22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Επιφυλάξεις για τη γέφυρα στο έργο αποκατάσταση της δυτικής τάφρου

Ημερομηνία:

Τις επιφυλάξεις και ενστάσεις της απέναντι στα έργα αποκατάστασης της δυτικής τάφρου και της σχεδιαζόμενης γέφυρας, εκφράζει η δημοτική παράταξη “Δήμος Ενεργών Πολιτών”.Ο επικεφαλής της παράταξης «Δήμος Ενεργών Πολιτών» κ. Τάσος Βάμβουκας, συνοδευόμενος από τους αρχιτέκτονες κ. Βαρουδάκη Γιώργο , Βεργεράκη Λευτέρη και Κατσανεβάκη Βαγγέλη, επισκέφθηκε το Γραφείο Τειχών και συναντήθηκε με τον προϊστάμενο κ. Ανδριανάκη Μιχάλη και τον αρχιτέκτονα κ. Φίλιππο Τσαγάκη.

Το αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενημέρωση για τα έργα αποκατάστασης της δυτικής τάφρου και ιδιαίτερα της σχεδιαζόμενης γέφυρας, μήκους 70 μ., στο ύψος της οδού Μελετίου Πηγά, η οποία θα ενώσει τις δύο πλευρές της τάφρου όταν ολοκληρωθεί η αποχωμάτωσή της.

Στη συνάντηση έγινε μια γενικότερη ενημέρωση και μετά την παρουσίαση των σχεδίων της προτεινόμενης γέφυρας ακολούθησε εκτεταμένη και εποικοδομητική συζήτηση για τη σκοπιμότητα του έργου, τα τεχνικά στοιχεία και τη μορφή της κατασκευής.

Μια τόσο μεγάλη γέφυρα πεζών και οχημάτων, με στόχο την ανάδειξη των οχυρώσεων, η οποία θα δεσπόζει στο χώρο της δυτικής τάφρου, δημιουργεί σύνθετα τεχνικά ζητήματα και πολλά ερωτήματα για το αισθητικό αποτέλεσμα που θα προκύψει στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.

Το Γραφείο Τειχών προτείνει μια τυπική γέφυρα απολύτως συμβατικής κατασκευής, με οριζόντιο μεταλλικό φορέα που στηρίζεται σε τέσσερα βάθρα, με διπλές κυλινδρικές κολώνες διαμέτρου 0,80 μ., από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Οι αρχιτέκτονες που συνόδευαν τον κ. Βάμβουκα θεώρησαν ότι η λύση αυτή έχει εντελώς αναχρονιστική μορφή «κλασικού» έργου οδοποιίας που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ένταξης στο μνημείο.

Επίσης διαφώνησαν έντονα με την τοποθέτηση των δύο ακραίων βάθρων σχεδόν σε επαφή με τα τείχη. Πρότειναν μια διαφορετική προσέγγιση του έργου, με σύγχρονη και ανάλαφρη αρχιτεκτονική μορφή που θα σέβεται το μνημείο και θα εκφράζει την εποχή μας. Σε κάθε περίπτωση ζήτησαν την επανεξέταση της μελέτης της γέφυρας, πριν από τις απαραίτητες εγκρίσεις των υπηρεσιών.

Η αντιπροσωπεία της δημοτικής παράταξης υποστήριξε ότι η προτεινόμενη λύση δεν την ικανοποιεί και ότι η εφαρμογή της θα υποβαθμίσει την ανάδειξη των ενετικών οχυρώσεων της δυτικής τάφρου.

Όπως υποστηρίζει, υπάρχει ο κίνδυνος να δαπανηθεί δημόσιο χρήμα για ένα αποτέλεσμα χειρότερο από την υφιστάμενη κατάσταση. Ένα τόσο σημαντικό έργο χρειάζεται μία εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση από αυτή που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα.

Η παράταξη προτείνει να οριστεί μία ολιγομελής επιτροπή καταξιωμένων αρχιτεκτόνων, σε συνεργασία με την αρχιτεκτονική σχολή του πολυτεχνείου Κρήτης και το σύλλογο αρχιτεκτόνων, που θα προτείνει την ενδεδειγμένη διαδικασία επιλογής του σχεδίου της γέφυρας, αλλά και της σύνδεσης της πλατείας Τάλω με την τάφρο.

Η επιτροπή αυτή θα προχωρήσει στην τελική επιλογή των σχεδίων μετά από τη δημόσια διαβούλευση του θέματος και τη διατύπωση απόψεων από τους ειδικούς και το κοινό.

Όπως έχει υποστηρίξει στο παρελθόν η παράταξη, ένα τόσο σημαντικό έργο δεν πρέπει να αποφασιστεί από ένα μικρό κύκλο υπηρεσιακών παραγόντων, χωρίς να αναζητηθούν οι ενδεδειγμένες διαδικασίες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιλέξουμε βιαστικά μια πρόταση που δημιουργεί πολλές αμφιβολίες για την αξία του έργου που θα κατασκευάσουμε.

Όπως υποστήριξε ο κ. Βάμβουκας, μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, είναι προτιμότερο να αφήσουμε την υφιστάμενη σύνδεση ως έχει που σε τελική ανάλυση είναι και μία αποτύπωση της ιστορίας αυτού του τμήματος. Τα Χανιά δεν χρειάζονται μία ακόμα λαθεμένη επιλογή που θα είναι επιζήμια για την ταλαιπωρημένη παλιά πόλη τους.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...