19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024
Array

ΕΠΚΧΑΝ: Ομπρέλα για τους δανειολήπτες οι βελτιώσεις του Νόμου 3869/2010

Ημερομηνία:

Ενημερώνουμε τους καταναλωτές ,ότι η πολιτεία προχώρησε σε βελτίωση και απλοποίηση των διατάξεων του Νόμου 3869/2010  με το άρθρο 85 του σχεδίου νόμου για την «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις» που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Παραθέτουμε τις βελτιωμένες διατάξεις

1) Το σημαντικότερο μεταξύ των άλλων που αναφέρονται στο παραπάνω αναφερόμενο άρθρο, για τους υπερχρεωμένους  καταναλωτές είναι ότι , ίσως σταματήσουν τα διωκτικά έγγραφα εις βάρος τους , με την κατάθεση της αίτησης ρύθμισης των οφειλών τους, στο Ειρηνοδικείο, ”Το αρμόδιο Ειρηνοδικείο μπορεί με την κατάθεση της αίτησης να εκδίδει προσωρινή διαταγή ή να διατάσσει προληπτικά μέτρα μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει τις υποθέσεις (και το κόστος) υποβολής χωριστής αίτησης ασφαλιστικών μέτρων  ” πράγμα που θα βάλλει επιτέλους φρένο στις Τράπεζες να παράγουν δικόγραφα και να θελήσουν να μπουν ”στον κόπο ” ,να εξετάζουν πλέον εξωδίκως τα αιτήματα των δανειοληπτών, διώχνοντας τον φόβο και την ανασφάλεια  τους. Διότι μέχρι σήμερα, η έλλειψη αυτής της τόσο σημαντικής διάταξης, ευνοούσε και ενδυνάμωνε την εμφάνιση των Τραπεζών , στην Τραπεζική Αγορά, με ρόλο πρωταγωνιστικό, κυρίαρχο, πιεστικό και πολλές φορές ρόλο εκβιαστικό. Δεν ήταν λίγες οι φορές μέχρι σήμερα, που ένας καταναλωτής που ένοιωθε αδυναμία εξυπηρέτησης των οφειλών του, μόλις κατέθετε αίτηση ρύθμισης των οφειλών του στην Τράπεζα ,αμέσως άνοιγαν οι μηχανές παραγωγής δικογράφων, σε ένα αδύναμο καταναλωτή, που δεν είχε τα οικονομικά μέσα να τα αποκρούσει, με αποτέλεσμα πολλοί αδύναμοι δανειολήπτες να αποθαρρύνονται να μπουν στην εφαρμογή του Νόμου, γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οικονομικά, και παρέμεναν στις εξοντωτικές και δυσανάλογες για το χρέος τους προτάσεις των Τραπεζών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα : Kαταναλώτρια που για δάνειο 10.000 Ευρώ, να της ζητείται σε βάθος χρόνου, επί πλέον 35.000 Ευρώ, και ενώ μέχρι σήμερα έχει πληρώσει τις 10.000 Ευρώ. Επίσης,

2)Καθαρίζεται πλέον και θεσμικά οι ενήμερες και ληξιπρόθεσμες οφειλές ότι ρυθμίζονται, δηλαδή η ρύθμιση αναφέρεται σε όλο το παθητικό του οφειλέτη

.3) Δεν χρειάζεται με την επίδοση της αίτησης για δικαστική ρύθμιση να επιδοθούν ξεχωριστά η κατάσταση των πιστωτών και το σχέδιο διευθέτησης, εφόσον αυτά εμπεριέχονται στην αίτηση.

4)Η αίτηση για υποκατάσταση της συναίνεσης του πιστωτή στο πλαίσιο της επιδίωξης δικαστικού συμβιβασμού εκδικάζεται στη δικάσιμο που έχει οριστεί για τη συζήτηση της αίτησης δικαστικής ρύθμισης των χρεών.

5)Σημαντική είναι η διάταξη που αναφέρεται ότι μπορεί να γίνει και με σταθερό επιτόκιο (και όχι μόνο με κυμαινόμενο επιτόκιο) για την ρύθμιση οφειλής για την προστασία της κύριας κατοικίας μέχρι είκοσι έτη,διότι ο υπολογισμός του επιτοκίου, ασφαλώς δημιουργούσε ανασφάλεια στο μελλοντικό χρέος για τον καταναλωτή.

6) Επίσης στο Ειρηνοδικείο  υπήρξε η αμφισβήτηση,  αν  ο οφειλέτης μπορεί να εξαιρέσει την κατοικία που έχει την επικαρπία, δεν είχε όμως την κυριότητα, την χρησιμοποιούσε όμως ως κύρια κατοικία διαμονής αυτού, τώρα ξεκαθαρίζεται ότιΤο ακίνητο που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία προστατεύεται και όταν ο οφειλέτης έχει την επικαρπία ή την ψιλή κυριότητα αυτού.

7)Μέχρι σήμερα στην βεβαίωση που χορηγείτο από τα πιστωτικά Ιδρύματα στον οφειλέτη , αναφερόταν ο τόκος, τώρα Το πιστωτικό ίδρυμα, στην κατάσταση οφειλών που χορηγεί στον οφειλέτη, θα πρέπει να μνημονεύει και το επιτόκιο με το οποίο εξυπηρετείται η οφειλή, ώστε να μπορεί να προσδιορίζεται πληρέστερα το ύψος των υποχρεώσεων του οφειλέτη μέχρι το χρόνο εκδίκασης της αίτησης.

Τέλος η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, θεωρεί σημαντικές τις βελτιώσεις του Ν.3869/2010,για τα συμφέροντα του δανειολήπτη-καταναλωτή,ενημερώνει δε τους καταναλωτές, οι οποίοι νοιώθουν αδυναμία πληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων ληξιπρόθεσμες ή μη να προσφεύγουν σε ένα εξουσιοδοτημένο από το Νόμο, Φορέα ρύθμισης αυτών, μεταξύ αυτών και στην Ε.Π.Κ.ΧΑΝ

Κάθε καταναλωτής μπορεί να ενημερώνεται για τα παραπάνω στα τηλέφωνα; 282109266 kai 2821092306.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

ΙΩΑΝΝΑ ΜΕΛΑΚΗ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...