15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Εργαστήρι Οργανοποιίας και Δημιουργικής Μουσικής για παιδιά στο Μεγάλο Ο

Ημερομηνία:

Από το Σάββατο 5 Οκτωβρίου και για κάθε Σάββατο, ξεκινάει στον πολυχώρο Μεγάλο Ο (Γρηγορίου Ε’ 69, Χανιά) το Εργαστήρι Οργανοποιίας και Δημιουργικής Μουσικής για παιδιά.

Στο Εργαστήρι τα παιδιά κατασκευάζουν τα δικά τους μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα και φυσικά υλικά και δημιουργούν μουσική από την πρώτη κιόλας μέρα!

Mαθαίνουν παίζοντας κι ακόμα χορεύουν, συνθέτουν, τραγουδούν.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα του μουσικού δημιουργού – οργανοποιού – εμψυχωτή Γιώργου Γυπάκη, που φέρνει τα παιδιά σε επαφή με όλα τα είδη μουσικών οργάνων απ’ όλο τον κόσμο και συνδυάζει τις κατασκευαστικές δεξιότητες με τη μουσική, το λόγο και την κίνηση, προσφέροντας στα παιδιά ικανοποίηση και χαρά, αλλά και παιχνίδια που μπορούν να πάρουν μαζί τους στο σπίτι.

Παράλληλα αναπτύσσει τη φαντασία,την εφευρετικότητα, τη λογικη, τη δημιουργικότητα, τις νοητικές δεξιότητες, την αισθητική αντίληψη και την παρατηρητικότητα. Πολύ συχνά, η κατασκευή των μουσικών οργάνων εμπλέκεται με άλλες τέχνες, όπως η ζωγραφική, καθώς και με άλλα μαθησιακά αντικείμενα όπως η περιβαλλοντική αγωγή, η λογοτεχνία, η γεωγραφία, η ιστορία του πολιτισμού και οι θετικές επιστήμες.

Ολ’ αυτά όμως ενσωματώνονται με παιγνιώδη τρόπο στη διαδικασία του εργαστηρίου που χωρίζεται σε δύο ενότητες, την κατασκευαστική και τη μουσικο-παιδαγωγική. Στην κατασκευαστική, τα παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν διάφορα εργαλεία και να αξιοποιούν ή να επαναχρησιμοποιούν υλικά “της καθημερινότητας” κατασκευάζοντας αυτοσχέδια ηχητικά αντικείμενα ή απλά μουσικά όργανα. Ακολουθεί το μουσικοπαιδαγωγικό μέρος όπου τα παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν αυτά τα όργανα δημιουργώντας τη δική τους μουσική, μέσα από ομαδικά θεματικά, μουσικοκινητικά και ρυθμικά παιχνίδια, πολλά από τα οποία έχουν δημιουργηθεί για τις ανάγκες του εργαστηρίου.

Σκοπός του εργαστηρίου δεν είναι βέβαια να “παράγει” μόνο νέους “οργανοποιούς” ή νέους μουσικούς, αλλά νέους ανθρώπους με φαντασία, κριτική σκέψη και δημιουργικότητα. Γιατί αυτά είναι τρία απο τα παιδευτικά συστατικά που διαμορφώνουν τον ευτυχισμένο, όσο και επιτυχημένο πολίτη του μέλλοντος!

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 6937150345

Για παιδιά από 5-12 ετών

Σημείωση: Η δραστηριότητα αφορά και παιδιά που μαθαίνουν ήδη μουσικό όργανο

Ο Γιώργος Γυπάκης είναι Μουσικός multi-instrumentalist (κρουστά, κιθάρα, ξύλινα πνευστά), τραγουδοποιός και τραγουδιστής. Ως percussionist, έχει συνεργαστεί με παραδοσιακούς κρητικούς καλλιτέχνες καθώς και με χορευτές σύγχρονου, εκφραστικού, αφρικανικού και buto χορού για πολλά χρόνια. Εγραψε και έπαιξε μουσική για θεατρικά έργα, εικαστικές παραστάσεις και χορευτικές παραστάσεις με ελληνες και ξένους χορευτές.

Παρακολούθησε τα ψηφιακά μαθήματα μουσικής παιδαγωγικής στο ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας και on line σεμινάρια Μουσικοθεραπειας, Εθνομουσικολογίας και για την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης μέσα από τις εικαστικές τέχνες. Από το 1990 κατασκευάζει μουσικά όργανα χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα και φυσικά υλικά και σήμερα διδάσκει την τέχνη του, σε παιδιά και ενήλικες.

Παρουσίασε για πρώτη φορά την πρότασή του για την Εκπαιδευτική Οργανοποιία στα πλαίσια ευρωπαϊκού προγράμματος για την ενσωμάτωση των τεχνών στην εκπαίδευση και σε πανευρωπαϊκό συνέδριο στη Σουηδία το καλοκαίρι του 2018. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο blog
https://musictraces.wordpress.com

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ