14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ερντογάν: Αποτρέψαμε τη συνωμοσία

Ημερομηνία:

Η «συνωμοσία» που εξυφάνθηκε εναντίον της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησής του από τους διαδηλωτές, που βγήκαν στους δρόμους για περισσότερο από δύο εβδομάδες, αποτράπηκε χάρη στην κινητοποίηση των οπαδών του, υποστήριξε σε πανηγυρικό τόνο χθες Τρίτη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την ίδια ώρα, ο τελευταίος απολογισμός των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων κάνει λόγο για τέσσερις νεκρούς και τουλάχιστον 7.822 τραυματίες. «Ο λαός έκανε να αποτύχει αυτή η ίντριγκα προσερχόμενος κατά εκατοντάδες χιλιάδων» στις συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια της εβδομαδιαίας ομιλίας του ενώπιον των βουλευτών του AKP στο κοινοβούλιο.
«Ο λαός και η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης απέτρεψαν αυτή τη συνωμοσία», συνέχισε ο Τούρκος πρωθυπουργός επιμένοντας πως αυτές οι συγκεντρώσεις αποτελούν «την πραγματική εικόνα» της Τουρκίας και όχι αυτή των διαδηλώσεων, οι οποίες οργανώνονται σύμφωνα με τον ίδιο από «προδότες και τους συνεργούς τους στο εξωτερικό».
«Η συνωμοσία αυτή αποτράπηκε, το σενάριο αυτό πετάχτηκε στα σκουπίδια πριν εφαρμοστεί», τόνισε ο αρχηγός της τουρκικής κυβέρνησης.
Ο Ερντογάν υπερασπίσθηκε εξάλλου και πάλι τις δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες επικρίνονται έντονα για τη βαναυσότητα που επέδειξαν στους διαδηλωτές, λέγοντας ότι «πέρασαν το τεστ της δημοκρατίας».
«Θα ενισχύσουμε και άλλο την αστυνομία μας. Θα αυξήσουμε τις δυνατότητές της να επεμβαίνει» εναντίον των διαδηλώσεων, δήλωσε.
Το AKP, διευκρίνισε, θα οργανώσει από την Παρασκευή νέες γιγάντιες φιλοκυβερνητικές συγκεντρώσεις σε άλλες τρεις πόλεις της Τουρκίας.

Τέσσερις νεκροί και 7.822 τραυματίες
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρικών Συλλόγων της Τουρκίας, συνολικά τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους και τραυματίστηκαν άλλα 7.822 στα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Τουρκία από τις 31 Μαΐου μέχρι τις 17 Ιουνίου.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι υπάρχουν 59 περιπτώσεις βαριά τραυματισμένων και η ζωή των έξι εξ αυτών διατρέχει κίνδυνο. Από τους τραυματισμούς οι 100 είναι στο κεφάλι, ενώ συνολικά 11 άτομα έχασαν το μάτι τους από πλαστική σφαίρα ή από βλήμα δακρυγόνου.
Στην Κωνσταντινούπολη καταγράφηκαν 4.477 τραυματισμοί και ένας θάνατος, στην Άγκυρα 1.350 τραυματισμοί και ένας θάνατος, στη Σμύρνη 800 τραυματισμοί, ενώ έχασαν τη ζωή τους ένας πολίτης στην Αντιόχεια και ένας αστυνομικός στα Άδανα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...