15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ερντογάν: Το ξέρουμε το ήθος και τους τρόπους των Ολλανδών από τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

Ημερομηνία:

Τέλος δεν έχει ο «πόλεμος» δηλώσεων Αγκυρας-Χάγης, αφού στα όσα είπε νωρίτερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ότι η χώρα του  θα έπρεπε να είναι πιο οργισμένη από την Τουρκία, απάντησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε εκδήλωση ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στην απόφαση της Ολλανδίας να απελάσει την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας θυμίζοντας τη στάση της Χάγης στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα.«Η στάση της Ολλανδίας δεν μας προκάλεσε έκπληξη. Γνωρίζαμε το χαμηλό ήθος και τους τρόπους των Ολλανδών. Το ξέρουμε από το ρόλο τους στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, αναφερόμενος όπως επισημαίνουν τουρκικά ΜΜΕ «στη στάση των Ολλανδών κυανόκρανων να επιτρέψουν σε σερβικές ομάδες θανάτου να μπουν στην ασφαλή ζώνη, να κυκλώσουν και να σφάξουν τους Βόσνιους».

«Κανείς δεν μπορεί να μας κάνει μαθήματα ηθικής, ειδικά όχι αυτοί που έχουν αίμα στα χέρια τους» συμπλήρωσε.

Ρούτε: Η Ολλανδία έχει περισσότερους λόγους να είναι εξοργισμένη

Νωρίτερα, ο Μαρκ Ρούτε δήλωσε χαρακτήριστε τις τουρκικές κυρώσεις κατά της ολλανδικής κυβέρνησης ανάρμοστες, αφού η Ολλανδία έχει περισσότερους λόγους για να είναι εξοργισμένη.Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν σειρά διπλωματικών μέτρων, αλλά όχι οικονομικά μέτρα.

«Από την άλλη πλευρά, συνεχίζω να βρίσκω παράξενο ότι στην Τουρκία κάνουν λόγο για κυρώσεις όταν βλέπουμε ότι εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε λόγους για να είμαστε πολύ οργισμένοι με όσα συνέβησαν το σαββατοκύριακο», δήλωσε.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Ερντογάν για τη Σρεμπρένιτσα ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε «αποκρουστική παραποίηση της Ιστορίας» τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη σφαγή 8.000 Μουσουλμάνων της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο 1995 από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας.

«Συνεχίζει να δηλητηριάζει την κατάσταση», αντέδρασε ο ολλανδός πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP. «Δεν θα πέσουμε σ’ αυτό το επίπεδο. Είναι εντελώς απαράδεκτο», πρόσθεσε.

Πολυήμερος «πόλεμος» παραμονές των εκλογών

Η Τουρκία, εξοργισμένη από τον αποκλεισμό των υπουργών από προεκλογικές εκδηλώσεις στην Ευρώπη, κλιμάκωσε την διπλωματική κρίση αρνούμενη την επιστροφή στην Άγκυρα του ολλανδού πρεσβευτή και κατηγορώντας την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελ Μέρκελ ότι «υποστηρίζει την τρομοκρατία».

Η Ολλανδία βρίσκεται στο στόχαστρο του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την απόφαση να εμποδιστούν δύο τούρκοι υπουργοί να συμμετάσχουν σε ολλανδικό έδαφος σε εκδηλώσεις υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την περαιτέρω ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.

Αφού χαρακτήρισε «ναζί» τα μέλη της ολλανδικής ηγεσίας, η Άγκυρα προχώρησε χθες το βράδυ στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων: η Τουρκία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Νουμάν Κουρτουλμούς, αρνείται την επιστροφή του πρεσβευτή Κιλ Κορνέλις βαν Ριζ «μέχρι να εκπληρωθούν οι όροι που έχουν τεθεί». Ανακοίνωσε επίσης της τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων υψηλού επιπέδου με την Ολλανδία.

Ο τούρκος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η Τουρκία ζητεί την διεξαγωγή έρευνας για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, όπως η χρήση έφιππων αστυνομικών και αστυνομικών σκύλων για την αποκατάσταση της τάξης μετά τη διαδήλωση τούρκων μεταναστών στο προξενείο του Ρότερνταμ. Η Άγκυρα ζητεί επίσης από την Ολλανδία να αποκαταστήσει «το κακό που έκανε»…

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση και να αναζητηθούν τα μέσα για την άμβλυνση της κατάστασης». Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ζήτησε επίσης την «αποφυγή της κλιμάκωσης».

"google ad"

Η ένταση ενισχύθηκε τις τελευταίες ημέρες και με τη Γερμανία, όπου πολλές πόλεις αρνήθηκαν τη διεξαγωγή τουρκικών προεκλογικών εκδηλώσεων.

Χθες, ο Ερντογάν επετέθη κατά της καγκελαρίου Μέρκελ, κατηγορώντας την ότι «υποστηρίζει τρομοκράτες». «Κα. Μέρκελ, γιατί κρύβετε τρομοκράτες στη χώρα σας; Γιατί δεν αναλαμβάνετε δράση;», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος αναφερόταν στην υποστήριξη που κατά τη γνώμη του παρέχει το Βερολίνο σε υπερασπιστές της κουρδικής υπόθεσης και σε ύποπτους που καταζητούνται από την Άγκυρα για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης του περασμένου Ιουλίου, δίνοντάς τους καταφύγιο.

Η γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε «κατάφωρα παράλογες» αυτές τις δηλώσεις. «Η καγκελάριος δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε διαγωνισμό προκλήσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η Άγκυρα είναι στρατηγικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως στο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Όμως, υπό το φως της παρούσας κρίσης, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ αναφέρθηκε χθες στο ενδεχόμενο αναθεώρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, η οποία υπεγράφη πριν από έναν χρόνο.

Κατά τη γνώμη του Σονέρ Τσαγκαπτάι, αναλυτή του Washington Institute για την Τουρκία, «ο Ερντογάν αναζητεί φανταστικούς ξένους εχθρούς για να κινητοποιήσει την εθνικιστική του βάση εν όψει του δημοψηφίσματος και οι Ολλανδοί έπεσαν στην παγίδα».

«Πρόκειται για τον χορό των υποκριτών. Υποκρινόμαστε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις (της Τουρκίας με την ΕΕ) υφίστανται ακόμη, αλλά είναι ψέμα. Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από την σημερινή κατάσταση. Αφήνει τον λαϊκισμό του Ερντογάν να ανθίζει», σύμφωνα με τον Ντιντιέ Μπιγιόν, του Institut de Relations Internationales et Strategiques (IRIS) στο Παρίσι.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ