16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ερωτηματικά με πολλές απαντήσεις

Ημερομηνία:

Γράφει ο Μανούσος Γ . Δασκαλάκης

Γιατί κατέρρευσε ο κομμουνισμός, ή πιο σωστά ο υπαρκτός σοσιαλισμός; Ποίος φταίει; Το σύστημα όπως εφαρμόστηκε , ή φύση του ανθρώπου που δεν δέχεται , την ισότητα προς τα κάτω , και όπου η επιθυμία του είναι, να κυριαρχεί όταν αισθάνεται, ότι είναι  δυνατός επί του αδύνατου; Τελικά ποιος είναι ο αντίπαλος ; Είναι ο καπιταλισμός, ή ο κακός μας , ο επιθετικός και κυριαρχικός μας εαυτός; Σ`αυτά τα  εύλογα ερωτήματα, νομίζω ότι δεν υπάρχει μόνο μία απάντηση, αλλά πολλές αλήθειες, όσοι είναι και οι άνθρωποι, κατά το ρητό του αρχαίου σοφιστή φιλοσόφου Πρωταγόρα¨ «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος» αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινής με τον εαυτό μας, και δεν πιστεύουμε δογματικά σε οριστικές αλήθειες και νομοτέλειες.

Νέα αριστοκρατία κεκλεισμένων των θυρών

Σένα άρθρο για το περιοδικό   Newsweek, οι Έμιλι Φλιν  Βένκατ,{Emily Flynn Vencat} και Τζινάν Μπράουνελ {Ginnanne   Brownell} αναφέρουν ότι σήμερα¨  «το φαινόμενο του  «αποκλειστικά για μέλη καθίσταται για κάποιους κυριολεκτικά τρόπος ζωής, αφού περιλαμβάνει πλέον τα πάντα, από συνθήκες ιδιωτικής τραπεζικής, { Private Banking} μέχρι ιατρικά κέντρα, στα οποία γίνεται κανείς δεκτός μόνο κατόπιν προσκλήσεως. Εκείνοι ολοένα και περισσότερο ζουν  τη ζωή τους κεκλεισμένων των θυρών. Αντί να παρευρίσκονται σε εκδηλώσεις που προσελκύουν τα φώτα της δημοσιότητας , διοργανώνουν ιδιωτικά κονσέρτα, επιδείξεις μόδας και εκθέσεις τέχνης μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. ψωνίζουν σε ώρες έξω από το κανονικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και περνούν από ψιλό κόσκινο τους γείτονες τους{ και πιθανούς φίλους τους}, για να εξακριβώσουν την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκουν, και την οικονομική τους επιφάνεια». Καταυτόν τον τρόπο αναδύεται μια νέα παγκόσμια τάξη με «φερειπείν , Ινδικό διαβατήριο, έναν πύργο στη Σκοτία, ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν, κι ένα ιδιωτικό νησί στην Καραβαϊκή»- το παράδοξο είναι ότι τα μέλη αυτής της παγκόσμιας τάξης, ¨δειπνούν κατ`ιδίαν, βλέπουν τέχνη κατ`ιδίαν τα πάντα γίνονται κατ`ιδίαν, κατ`ιδίαν κατ`ιδίαν,κατ`ιδίαν» «Η πόλη που ενσαρκώνει καλύτερα αυτό , είναι το Σάο Πάολο στη Βραζιλία του Λούλα, το οποίο μπορεί να περηφανεύεται ότι έχει 250 ελικοδρόμια στο αστικό του κέντρο, για μη συγχρωτίζονται οι πλούσιοι με τους φτωχούς»

ΠΗΓΗ¨ Slavoj Zizek-“Πρώτα σαν τραγωδία και μετά σαν φάρσα». Εκδόσεις  scripta 2009

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ