20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ερώτηση βουλευτών ΚΚΕ για το πρόβλημα της σχολικής στέγης σε δημοτικά σχολεία των Χανίων

Ημερομηνία:

Με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Φίλη, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και Σταύρος Τάσσος ζητούν λύσεις για το πρόβλημα της σχολικής στέγης στα 1ο και 2ο Δημοτικά Σχολεία Νέας Κυδωνίας, Ν. Χανίων

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

Τα 1ο και 2ο Δημοτικά Σχολεία Νέας Κυδωνίας Δήμου Χανίων συστεγάζονται σε ένα χώρο συνολικά 4,5 στρεμμάτων περίπου (κτίριο και ελεύθερος χώρος). Το κυρίως κτίριο χτίστηκε το 1945 για να καλύψει τις ανάγκες του 1ου Δημοτικού Σχολείου. Με την πάροδο του χρόνου αυξήθηκαν οι ανάγκες της περιοχής κι έτσι ιδρύθηκε και το 2ο Δημοτικό. Δηλαδή το 1ο Δημοτικό φιλοξενεί το 2ο Δημοτικό.

Αντί η πολιτεία να μεριμνήσει για την κατασκευή ενός νέου σχολείου για την κάλυψη των αναγκών του 2ου Δημοτικού, εδώ και τουλάχιστον επτά χρόνια έχουν τοποθετηθεί στο χώρο 6 κοντέινερς ως αίθουσες.

Στα 22 λοιπόν τμήματα (το 1ο λειτουργεί ως 12θέσιο και το 2ο ως 10θέσιο) φοιτούν συνολικά 500 περίπου μαθητές και η δυναμικότητά τους κατά μέσο όρο είναι 23-25 μαθητές ανά τμήμα. Σύμφωνα με καταγγελίες γονιών και εκπαιδευτικών τα πατώματα στα κοντέινερς τρυπάνε και καθημερινά πέφτουν σοβάδες από τα ταβάνια. Οι μαθητές αντιμετωπίζουν οξυμμένα προβλήματα αναπνευστικού, ενώ χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα μαθητή, που την περσινή χρονιά παρακολουθούσε το μάθημα έξω από την πόρτα του τμήματος, καθώς δεν μπορούσε να αναπνεύσει μέσα σε αυτό.

Επιπλέον σημαντικό είναι και το ζήτημα της υγιεινής μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς πάνω από 500 άτομα καλούνται να εξυπηρετηθούν στις λίγες τουαλέτες του κτιρίου, ενώ στα σχολεία δεν υπάρχει ούτε μία μόνιμη καθαρίστρια. Σημαντικό επίσης πρόβλημα αποτελεί ο μικρός αύλειος χώρος, στον οποίο στοιβάζονται οι 500 μαθητές στα διαλείμματα, κάτι που αυξάνει το φόβο ατυχημάτων και δημιουργεί πολλές δυσκολίες όσο αφορά στην επαρκή και αποτελεσματική εφημερία των εκπαιδευτικών.

Παρά τις πολλές κινητοποιήσεις γονιών και εκπαιδευτικών –τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια- σε όλες τις Κυβερνήσεις για το ζήτημα της σχολικής στέγης, δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα λύση στο οξυμμένο αυτό πρόβλημα, με το πρόσχημα ότι «λεφτά δεν υπάρχουν», παρ’ ότι έχουν δοθεί πολλές υποσχέσεις από διάφορους υπουργούς και για τα σχολεία της Νέας Κυδωνίας και για άλλα 11 συνολικά στο νομό. Αντιθέτως, σήμερα οι γονείς καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να καλυφθεί μέρος της δαπάνης για τη συντήρηση των κοντέινερς.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα ώστε:

Να δοθεί άμεση και οριστική λύση στο πρόβλημα της σχολικής στέγης για τα 1ο και 2ο Δημοτικά Σχολεία Νέας Κυδωνίας, Ν. Χανίων με την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σαββατοκύριακο γεμάτο εκδηλώσεις στο Comixadiko στα Χανιά

Γεμάτο δράσεις είναι αυτό το Σαββατοκύριακο το Comixadiko (Ξέπαπα 15) στα Χανιά. Το Σάββατο...